Jump to content

Luncheon meat wg Pis67

pis67

Recommended Posts

Wczoraj zrobiłem luncheon meat wg Dziadka prostego przepisu z pierwszej strony tematu. Zastosowałem się do oględnych wskazówek, tam się znajdujących, dodałem na szczęście płaską łyżeczkę żelatyny, która zamieniła widoczny wyciek w galaretkę. Tłuszczem też trochę podeszło, pomimo że, temperatura parzenia nie przekroczyła 75 stopni. Wody nie dodawałem, czyżby bez fosforanów ... :grin:

Wczoraj też zrobiłem luncheon meat, tym razem dałem szynkę, boczek i trochę IIIkl. Poprzedni był lepszy, bez szynki. Oczywiście minimalny wyciek tłuszczu i galarety jest jak zwykle.

Dziadku przepis, przepis, przepis lub napisz jakiej chemii dodajesz, że go nie masz. Przestałem wierzyć w cuda. :grin:

A ja robiłem z przepisu DZIADKA i galaretki nie było

Nie wiem czy robię to prawidłowo, ale ja jak chcę aby nie było galaretki to to daję ok 100g mąki żytniej na 2kg szynki.

A jak chcę więcej galaretki to dodaję kutrowaną III + trochę żelatyny i galareta jest jak guma :grin:

Wczoraj też zrobiłem luncheon meat, tym razem dałem szynkę, boczek i trochę IIIkl. Poprzedni był lepszy, bez szynki. Oczywiście minimalny wyciek tłuszczu i galarety jest jak zwykle.

Dziadku przepis, przepis, przepis lub napisz jakiej chemii dodajesz, że go nie masz. Przestałem wierzyć w cuda.

witaj pis67

uważam że niepotrzebnie dajesz drogi surowiec do luncheon meat taki

jak szynka,która ma bardzo delikatne tkanki,które podczas podwyższonej

obróbki cieplnej mogą puścić soczek,proponuje użyć mięsa z łopatki oraz

pachwiny ( bez gruczołów mlecznych ) lub podgardla,albo samego tłuszczu z łopatki lub szynki mieloneczka wyjdzie petarda.

jedyną chemią jaką Dziadek dodał to skrobia-mąka ziemniaczana,nie

sądze aby do tak łatwego wyrobu potrzebna była inna chemia.

jeżeli robisz już z mięsa szynki,staraj się parzyć w temp.70-73'C max,

no i nie zapomnij o prawidłowym studzeniu batonów wpierw w zimnej

wodzie,później wolne studzenie na powietrzu "na wisząco" dopiero

potem na leżąco w lodówce.

pozdrawiam

Marek

Wszystko zależy od jakości mięsa. Wyroby jednakowo robione często różnią się. Jedne nie mają podcieku galarety inne minimalny a jeszcze inne dość duży. Często sami się do tego przyczyniamy dozując wodę zgodną z podaną recepturą . A w wielu przypadkach mięso już ma w sobie tyle wody że dodatek wody należy pominąć. Zrobienie w poliamidach luncheon meatu jest sztuką i trzeba odpowiednio przeprowadzić proces od a do z. Często w ostatniej fazie chłodzenia w wodzie zbyt długiego uzyskujemy poiekne pomarszczenia batonów.Co się tyczy temperatur parzenia stosuję zawsze technologiczne tak jak to się robi tradycyjnie 72-75stC ze wskazaniem na tą niższą. Uważam że stosowanie początkowych niskich temperatur jest dobre przy gotowaniu wywarów i rosołów. Pozdrawiam