Jump to content

Ocieplenie wędzarni

sawca

Recommended Posts

Witajcie.

Robię komorę wędzarniczą z desek podłogowych (pióro) i tu mam pytanko do "inżynierów" :wink: - czy pomiędzy deski a ściany włożyć wełnę mineralną?(wykorzystany zostanie kąt pomieszczenia) celem docieplenia, czy to ma sens, czy wtedy problemu ze skroplinami nie będzie?

Wędzarnia jest w garażu murowanym nieogrzewanym.

Pozdrawiam

sawca,

Czy to będzie wędzarnia murowana, czy blaszana, czy też drewniana, przed wędzeniem i tak wygrzanie będzie się jej należało. Wg mnie, jeśli komora będzie z podłogówki, a więc ze stosunkowo grubego materiału, w dodatku o b. kiepskim przewodnictwie ciepła, docieplenie można sobie darować.

Ale poczekaj na rady bardziej doświadczonych - ja na pewno inżynierem nie jestem :-).

Witam SAWCA, moja komora wędzarnicza jest z modrzewia. Drewno ma bardzo niski współczynnik przewodzenia ciepła, czyli chodzi o straty ciepła - nie nagrzewa się, jaka kolwiek dodatkowa izolacja nie ma sensu.

Tylko jedna rada, myślę że główna, jeżeli się już zdecydowałeś na komorę wedzarniczą z drewna to deski łącz na tzw. obce pióro i dobry klej. Jednak to mebelek który będzie na parę ładnych lat, a drewienko w tej konstrukcji będzie miało dużo zróżnicowanej temperatury, raz wysoka raz niska a z tego powodu różną wilgotność, czyli będzie się z czasem rozsychać a obce pióro będzie miało zapas na rozchodzenie się desek i przede wszystkim szczelność komory wędzarniczej i nie zapomnij od wewnątrz dobrze wzmocnić ściany poprzecznymi deskami, koniecznie też na dobry klej i śruby.

A jeżeli chodzi o skropliny to nigdy nie wystąpiły.

Ja osobiście jestem zadowolony z mojej komory a stoi na zewnątrz i tylko dlatego że stolarz mi zrobił właśnie na obce pióro i dobre wzmocnienie wewnętrzne to się jeszcze trzyma w całości już parę ładnych latek.

Dzięki za podpowiedzi - ocieplać nie będę.

jeżeli się już zdecydowałeś na komorę wedzarniczą z drewna to deski łącz na tzw. obce pióro i dobry klej

Dlaczego obce pióro? Deski podłogowe są z własnym piórem - czy to złe rozwiązanie?

Klej to chyba nie jest dobre rozwiązanie, wolę zrobić solidne "rusztowanie"

Witam, klejem się nie przejmuj w domku masz więcej kleju w meblach, tak tylko zasugerowałem. Zależy jakie jest pióro w deskach czy proste czy zwężające się pod koniec. Jeżeli proste to nie będzie problemu jak się drewno rozeschnie, po prostu nie będzie szparek. I buduj, szkoda czasu, święta tuż tuż...