masorz 75 Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Ileż to razy słyszymy (Tato tu jest za dużo osci!!! ja tego nie będe jadł!!!)Przełóżmy wiedze masarską na rybną .Łuskanie Żeberek z boczku.... czy nie można tego zrobić z rybą? Można!!!! Zamiast filetować tradycyjnie i tracąc duże ilośći ryby można tak.Może to troche niechigieniczne ale pomysł dobry. Nacinając grzbiet wyciągamy ośći obcęgami Potem nożem po grzbiecie.... zostaje nam tyle Reszta to już standart POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 witajbędąc na wczasach nad morzem,pewien Pan Piotr w smażalni ryb typu przyczepa nauczył mnie filetować rybke torbut w expresowym tępie,tą metodą filetuje wszystkierybki obecnie,szkoda że nie mozna dostać torbuta w żadnym markecie,dla mnie techipsiki z fileta to rewelacja,codziennie jadłem po kolacji tak z 8 czipsików plus piwko.w niemczech nie ma problemu z dostaniem tej rybki,ponieważ jest to ich jedna z lepszych rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masorz 75 Posted October 16, 2009 Author Report Share Posted October 16, 2009 Zdaje się że to turbot a nie torbut ale to chyba tylko przejęzyczenie w każdym razie jak pojadę do Polski to moge ci przywieść bo są w kauflandzie mam po drodzePOZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 masorz 75, z tego, co widzę, to obcęgi służą Ci do usuwania ości brzusznych. Ja, filetując rybę, zaczynam też od grzbietu, ale po przejściu kręgosłupa, dalej prowadzę nóż po ościach brzucha. Może i jest tak jak piszesz, że Twoja metoda w większym stopniu oszczędza ilość mięsa, ale wg mnie jest to pomijalne. I co więcej: wg mnie problem "ości a dzieci" w dużo większym stopniu dotyczy ostek znajdujących się w mięśniu grzbietowym, niż tych dużych, brzusznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts