Jump to content

Filetowanie inaczej


masorz 75

Recommended Posts

Ileż to razy słyszymy (Tato tu jest za dużo osci!!! ja tego nie będe jadł!!!)Przełóżmy wiedze masarską na rybną .Łuskanie Żeberek z boczku.... czy nie można tego zrobić z rybą? Można!!!!

Zamiast filetować tradycyjnie i tracąc duże ilośći ryby można tak.Może to troche niechigieniczne ale pomysł dobry.

Nacinając grzbiet wyciągamy ośći obcęgami

Potem nożem po grzbiecie....

zostaje nam tyle

Reszta to już standart

POZDRAWIAM

Link to comment
Share on other sites

witaj

będąc na wczasach nad morzem,pewien Pan Piotr w smażalni ryb typu przyczepa nauczył mnie filetować rybke torbut w expresowym tępie,tą metodą filetuje wszystkie

rybki obecnie,szkoda że nie mozna dostać torbuta w żadnym markecie,dla mnie te

chipsiki z fileta to rewelacja,codziennie jadłem po kolacji tak z 8 czipsików plus piwko.

w niemczech nie ma problemu z dostaniem tej rybki,ponieważ jest to ich jedna z lepszych rybek.

Link to comment
Share on other sites

masorz 75,

z tego, co widzę, to obcęgi służą Ci do usuwania ości brzusznych. Ja, filetując rybę, zaczynam też od grzbietu, ale po przejściu kręgosłupa, dalej prowadzę nóż po ościach brzucha. Może i jest tak jak piszesz, że Twoja metoda w większym stopniu oszczędza ilość mięsa, ale wg mnie jest to pomijalne.

 

I co więcej: wg mnie problem "ości a dzieci" w dużo większym stopniu dotyczy ostek znajdujących się w mięśniu grzbietowym, niż tych dużych, brzusznych.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...