Jump to content

Filetowanie łososia - film instruktażowy


beiot

Recommended Posts

  • 2 months later...

Witam

Kupiłem łososi i go filetowałem. Solenie w solance 50g soli na litr wody ok 20h. Osuszanie ok. 4h w temp pokojowej i ok 1h w wędzarni temp. 40 stopni.

Następnie wędziłem 3h w temp do 40 stopni i 1,5h w temp ok. 55-60 stopni.

Wyszedł soczysty i miękki.

 

 

Pozdrawiam

Robert

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

hi

 

Taki sposob filetowania jest ok moze jak sie 1 rybe na rok oprawia , bo powiedzmy gdyby tak filetowali na alasce czy pod kanada to dawno by chlopaki robote potracili no i ten noz to dobry jest do mieszania jajecznicy a nie filetowania lososia .

 

- zwyklym nozem do filetowania robi sie ta sama technika
Link to comment
Share on other sites

Roboty na laasce by nie dostał

Ja roboty na Alasce nie szukam. Za zimno jak dla mnie :grin:

Ja jak jedna dwie sztuki wędzę to mogę się pobawić z filetowaniem, a ości faktycznie to kombinerkami wyciągam :wink:

 

Pozdrawiam

Robert

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

hi

 

Widzisz czesto filetuje ryby bo jestem wedkarzem i robie to nad woda , wiec sposob ktory podales jest malo poreczny i mozna sobie paluszki ponacinac (zwlaszcza przy tym nacinaniu grzbietu ) no i jeszcze to wybieranie z kregoslupa po sfiletowaniu hm dziwne jakos bo robiac to metoda nr 2 na grzbiecie juz nie pozostaje nic wiec dodatkowe zabiegi nie sa potrzebne

Link to comment
Share on other sites

Ja jak jedna dwie sztuki wędzę to mogę się pobawić z filetowaniem, a ości faktycznie to kombinerkami wyciągam.

 

Ja równiez lubie sie pobawić, bo robie to dla przyjemności i nie w skali przemysłowej.

a na samym końcu filetuje ości i zawsze uzbiera się miseczka okrawków mięska.

Zamrażam, a jak mam ochote na pastę np. penne z łososiem, to jak znalazł.

 

Pozdro

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...