cedro Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Byłem dziś w delikatesach malma, gdzie rodowity Włoch robił pokaz przyrządzania spagetti, w przerwie pokazu trochę sobie pogadaliśmy na temat szynek parmeńskich, ale co najbardziej mnie zaciekawiło Włoch mówił iż w Hiszpanii produkowane są szynki dojrzewające gdzie proces produkcji trwa PIĘTNAŚCIE LAT :!: :!: Wiecie coś na ten temat :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Google się kłaniają. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cedro Posted October 17, 2009 Author Report Share Posted October 17, 2009 Google się kłaniają. Pozdrawiam Z pełnym szacunem , ale jeśli piszesz cztery wersy, napisz od razu gdzie szukać, może jestem mało googlowy :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cedro Posted October 17, 2009 Author Report Share Posted October 17, 2009 Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin: Co to znaczy że coś nie posiada cholesterolu :!: :question: :smile: :sad: [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:39 ] http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html i tak dalej :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 No tak - świnia i tego złego choresterolu nie zawiera, ale świnia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Np. Szynka Andyandy był szybszy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cedro Posted October 17, 2009 Author Report Share Posted October 17, 2009 Cholesterol i to tak zwany zły, bo są i dobre, nie zależą od spożywania konkretnego mieska tylko od 1] genetyki, 2] diety 3] aktywności fizycznej 4] czort wie jeszcze od czego :wink: [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:55 ] Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:K___wa :!: jutro się go zapytam , facet mówił o 15 latach jako o ciekawostce wędliniarskiej, jeśli kłamał to już jest po nim [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 23:24 ] http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html No właśnie 200 e za kilogram, za co :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Witam!Niedawno oglądałem film na ten temat i tam mówili, że te świnie żywią się żołędziami, i w zależności od tego ile tych żołędzi było w diecie tym droższa szynka. Jeżeli świnka biegała cały czas po lesie i zajadała się tylko żołędziami to wtedy taka szynka jest najlepsza i co za tym idzie najdroższa. Jak była trochę dokarmiana to tańsza, a jeśli żołędzie były tylko dodatkiem do jej diety to jest najtańsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Witam No właśnie 200 e za kilogram, za co :question: Potwierdzam to prawda. Akurat trochę szynek Hiszpańskich spożyłem i powiem, że ceny wahają się od 18 do ok 200 Euro za kilogram w zależności od jakości wyrobu. Tak twierdzą Hiszpanie. Na cenę tez ma wpływ proces produkcji, te tańsze szynki są dość szybko produkowane (kilka miesięcy), a dojrzewanie tych droższych trwa kilkanaście miesięcy. Prawdą też jest, że są karmione żołędziami. Nie mówią tylko, że produkty dojrzewając produkowane przemysłowo w Hiszpanii zawierają konserwanty! Na metce opakowania zbiorczego to jest napisane. Trochę E w takim wyrobie jest. Nie mogę jednak porównać jakości szynek w zależności od ceny bo spożywałem te szynki w granicach do 40 Euro za kg. Właśnie niedawno wyrzuciłem kawałek kiełbasy dojrzewającej coś jak nasz kińdziuk, która leżał u mnie w lodówce 1,5roku i była zdatna do jedzenia. Niestety zawierała też konserwanty :!: Ciekawostką jest, że w ich klubach (pubach) taka szynka z nogą wisi sobie przy barze, i można sobie zamówić plaster do piwa. Muchy latają, papierosy palą, a im to nie przeszkadza. Co kraj to obyczaj. Pytałem też o wędzenie. Powiedziano mi, że na wsi czasem starsi coś tam sobie wędzą, lecz nie jest to popularny sposób wytwarzania wyrobów. Dojrzewające wędliny są u nich podstawą jak u nas wędzonki. Pozdrawiam Robert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Zgadza się, ale muszą być zapewnione: odpowiednie mięso,tamtejszy klimat,odpowiednia sól morska,odpowiednia wilgotnośc i temperatura,odpowiedni pieprz i dodatki do pasty zabezpieczającej kości i otwory w szynce,odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Czyli na czas produkcji przenosimy się do Hiszpanii :shock: Ach - marzenie :grin:P.S. - Może kurs SDM :wink: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)Z tego co się dowiedziałem obecnie szynki są produkowane przemysłowo w dojrzewalniach, czyli klimat chyba nie ma wpływu, wszystkim pewnie steruje elektronika :wink: Powiem też, że dużo wędlin suszonych w tym szynki z noga można spotkać w prawie wszystkich marketach na Litwie, jednak smak szynki jest zupełnie inny w stosunku do wyrobów Hiszpańskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 No właśnie. U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Temat produkcji szynek w Hiszpani zapewne jest tak złożony jak i u nas... jest produkcja przemysłowa ale jest i ta tradycyjna masz rację Beiot.. nawet nie próbuj porównywać produktów ze skrajnych widełek cenowych, to są po prostu dwie ligi a różnice zaczynają sie już od samego surowca czyli świnki - najdroższe wyroby pochodzą ze charakterystycznej rasy świnek o czarnym umaszczeniu i jest to tzw. Pata negra (w wolnym tł. "czarne kopytko") nieprawda że żywią sie w lasach.. :lol: jedzą one żołędzie, o takie: a te żołędzie pochodzą z drzewa które jest tamtejszym odpowiednikiem naszego dębu (ENCINA) - jednak jest to taka wersja karłowata i lasem to trudno nazwać :lol: słówko na ten temat pewnie mógłby wrzucić niejaki dzidzius który odwiedza to forum :lol: , ale to człek nieśmiały i nie wiem czy da sie namówić :grin: - jak go namierzę i sam nie zapomnę to mu zasugeruję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :lol: to i tak długo, no chyba że się nie sprzedało to dojrzewało dłużej :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 odpowiednia sól morskaWitam :smile: Jaka jest wogóle różnica między solą morską a kamienną :question: Może zapytam inaczej> Co to jest sól kamienna, a po przeróbce warzona itd :question: Mogę sobie wyobrazić że sól kamienna też pochodzi z morza lub słonej wody. Krystalizowała kiedyś, wtedy może nie było tyle zenieczyszczenia środowiska. Fakt jest że sól morska jest droga, ale to nie musi znaczyć że lepsza... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Sól morska zawiera w sobie azotyny i nie tylko , dlatego szynka dojrzewająca nacierana solą morską ma piękny różowy kolor.Jak chcesz zrobić kiełbasę bez peklosoli , to wystarczy zrobić ją na soli morskiej , i kiełbasa będzie różowa.Morza i oceany to w tej chwili jedno wielkie Smietnisko.Dlatego sól kamienna jest zdrowszą solą bo powstawała w czasie kiedy jeszcze było na świecie czysto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Kontynuując: sól kamienna wydobywana jest bezpośrednio z kopalni głębinowych w formie duzych brył i bloków, a następnie kruszona. Zawiera sporo zanieczyszczeń.Sól warzona, inaczej warzonka powstaje poprzez wpompowanie do podziemnego pokładu soli, wody (która rozpuszcza pokład solny) pod dużym ciśnieniem i wypompowaniu solanki. Następnie solanka poddana zostaje odparowaniu z jednoczesnym oczyszczaniem. Tym sposobem otrzymujemy sól warzoną, która jest jedną z najbardziej czystych chemicznie soli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 O soli morskiejhttp://www.gartendernatur.at/pl/s_l_morska/Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Dziadku, dzięki za linka :smile:idzie tam i nie tylko tam wyczytać ile to sól morska zawiera składników.Ale nie wszystkie są w peklowaniu wędlin dojrzewających pożądane,jak np. chlorek magnezu, potasu lub wapna.Wie może ktoś więcej na ten temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 Witam,Zwracam jeszcze uwagę, że w dostepnej w sklepach soli morskiej mamy jeszcze substancje przeciwzbrylające i jakieś przeciwutleniacze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.