Jump to content

Hiszpańska szynka dojrzewająca


cedro

Recommended Posts

Byłem dziś w delikatesach malma, gdzie rodowity Włoch robił pokaz przyrządzania spagetti, w przerwie pokazu trochę sobie pogadaliśmy na temat szynek parmeńskich, ale co najbardziej mnie zaciekawiło Włoch mówił iż w Hiszpanii produkowane są szynki dojrzewające gdzie proces produkcji trwa PIĘTNAŚCIE LAT :!: :!: Wiecie coś na ten temat :question:
Link to comment
Share on other sites

Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:
Link to comment
Share on other sites

Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:

Co to znaczy że coś nie posiada cholesterolu :!: :question: :smile: :sad:

 

[ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:39 ]

i tak dalej :grin:
Link to comment
Share on other sites

Cholesterol i to tak zwany zły, bo są i dobre, nie zależą od spożywania konkretnego mieska tylko od 1] genetyki, 2] diety 3] aktywności fizycznej 4] czort wie jeszcze od czego :wink:

 

[ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:55 ]

Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:

K___wa :!: jutro się go zapytam , facet mówił o 15 latach jako o ciekawostce wędliniarskiej, jeśli kłamał to już jest po nim :cry:

 

[ Dodano: Sob Paź 17, 2009 23:24 ]

No właśnie 200 e za kilogram, za co :question:
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam!

Niedawno oglądałem film na ten temat i tam mówili, że te świnie żywią się żołędziami, i w zależności od tego ile tych żołędzi było w diecie tym droższa szynka.

Jeżeli świnka biegała cały czas po lesie i zajadała się tylko żołędziami to wtedy taka szynka jest najlepsza i co za tym idzie najdroższa.

Jak była trochę dokarmiana to tańsza, a jeśli żołędzie były tylko dodatkiem do jej diety to jest najtańsza.

Link to comment
Share on other sites

Witam

No właśnie 200 e za kilogram, za co :question:

Potwierdzam to prawda. Akurat trochę szynek Hiszpańskich spożyłem i powiem, że ceny wahają się od 18 do ok 200 Euro za kilogram w zależności od jakości wyrobu. Tak twierdzą Hiszpanie. Na cenę tez ma wpływ proces produkcji, te tańsze szynki są dość szybko produkowane (kilka miesięcy), a dojrzewanie tych droższych trwa kilkanaście miesięcy. Prawdą też jest, że są karmione żołędziami. Nie mówią tylko, że produkty dojrzewając produkowane przemysłowo w Hiszpanii zawierają konserwanty! Na metce opakowania zbiorczego to jest napisane. Trochę E w takim wyrobie jest.

Nie mogę jednak porównać jakości szynek w zależności od ceny bo spożywałem te szynki w granicach do 40 Euro za kg.

 

Właśnie niedawno wyrzuciłem kawałek kiełbasy dojrzewającej coś jak nasz kińdziuk, która leżał u mnie w lodówce 1,5roku i była zdatna do jedzenia. Niestety zawierała też konserwanty :!:

 

Ciekawostką jest, że w ich klubach (pubach) taka szynka z nogą wisi sobie przy barze, i można sobie zamówić plaster do piwa. Muchy latają, papierosy palą, a im to nie przeszkadza. Co kraj to obyczaj.

 

Pytałem też o wędzenie. Powiedziano mi, że na wsi czasem starsi coś tam sobie wędzą, lecz nie jest to popularny sposób wytwarzania wyrobów. Dojrzewające wędliny są u nich podstawą jak u nas wędzonki.

 

Pozdrawiam

Robert

Link to comment
Share on other sites

Zgadza się, ale muszą być zapewnione:

odpowiednie mięso,

tamtejszy klimat,

odpowiednia sól morska,

odpowiednia wilgotnośc i temperatura,

odpowiedni pieprz i dodatki do pasty zabezpieczającej kości i otwory w szynce,

odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)

Link to comment
Share on other sites

odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)

Z tego co się dowiedziałem obecnie szynki są produkowane przemysłowo w dojrzewalniach, czyli klimat chyba nie ma wpływu, wszystkim pewnie steruje elektronika :wink:

Powiem też, że dużo wędlin suszonych w tym szynki z noga można spotkać w prawie wszystkich marketach na Litwie, jednak smak szynki jest zupełnie inny w stosunku do wyrobów Hiszpańskich.

Link to comment
Share on other sites

Temat produkcji szynek w Hiszpani zapewne jest tak złożony jak i u nas...

jest produkcja przemysłowa ale jest i ta tradycyjna :cool:

masz rację Beiot.. nawet nie próbuj porównywać produktów ze skrajnych widełek cenowych, to są po prostu dwie ligi

a różnice zaczynają sie już od samego surowca czyli świnki - najdroższe wyroby pochodzą ze charakterystycznej rasy świnek o czarnym umaszczeniu i jest to tzw. Pata negra (w wolnym tł. "czarne kopytko")

nieprawda że żywią sie w lasach.. :lol:

jedzą one żołędzie, o takie:

 

a te żołędzie pochodzą z drzewa które jest tamtejszym odpowiednikiem naszego dębu (ENCINA) - jednak jest to taka wersja karłowata i lasem to trudno nazwać :lol:

 

słówko na ten temat pewnie mógłby wrzucić niejaki dzidzius który odwiedza to forum :lol: , ale to człek nieśmiały i nie wiem czy da sie namówić :grin:

 

- jak go namierzę i sam nie zapomnę to mu zasugeruję :cool:

Link to comment
Share on other sites

odpowiednia sól morska

Witam :smile:

Jaka jest wogóle różnica między solą morską a kamienną :question:

Może zapytam inaczej> Co to jest sól kamienna, a po przeróbce warzona itd :question:

Mogę sobie wyobrazić że sól kamienna też pochodzi z morza lub słonej wody.

Krystalizowała kiedyś, wtedy może nie było tyle zenieczyszczenia środowiska.

Fakt jest że sól morska jest droga, ale to nie musi znaczyć że lepsza...

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Sól morska zawiera w sobie azotyny i nie tylko , dlatego szynka dojrzewająca nacierana solą morską ma piękny różowy kolor.

Jak chcesz zrobić kiełbasę bez peklosoli , to wystarczy zrobić ją na soli morskiej , i kiełbasa będzie różowa.Morza i oceany to w tej chwili jedno wielkie Smietnisko.

Dlatego sól kamienna jest zdrowszą solą bo powstawała w czasie kiedy jeszcze było na świecie czysto. :cry:

Link to comment
Share on other sites

Kontynuując: sól kamienna wydobywana jest bezpośrednio z kopalni głębinowych w formie duzych brył i bloków, a następnie kruszona. Zawiera sporo zanieczyszczeń.

Sól warzona, inaczej warzonka powstaje poprzez wpompowanie do podziemnego pokładu soli, wody (która rozpuszcza pokład solny) pod dużym ciśnieniem i wypompowaniu solanki. Następnie solanka poddana zostaje odparowaniu z jednoczesnym oczyszczaniem. Tym sposobem otrzymujemy sól warzoną, która jest jedną z najbardziej czystych chemicznie soli.

Link to comment
Share on other sites

Dziadku, dzięki za linka :smile:

idzie tam i nie tylko tam wyczytać ile to sól morska zawiera składników.

Ale nie wszystkie są w peklowaniu wędlin dojrzewających pożądane,

jak np. chlorek magnezu, potasu lub wapna.

Wie może ktoś więcej na ten temat?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...