Jump to content

Zbyt mało solanki - porady


prasatko

Recommended Posts

Jestem jednak humanistką. Wszystkie obliczenia każą mi wziąć na 1 kg mięsa mniej więcej 0,4 litra wody (z odpowiednią ilością peklosoli). ALE TA ILOŚĆ WODY ZA NIC W ŚWIECIE nie zakryje mi mięsa! Logika wskazuje, że powinnam podwoić lub potroić ilość wody i peklosoli i zalać zalewą mięso tak, aby było całkiem przykryte. Czy dobrze kombinuję? Bo nikt nigdzie o tym nie napisał! Podobnie jak nikt nie wytłumaczył jak chłop krowie w rowie, że można peklować krócej, krótko, a nawet bardzo krótko, zmieniając ilość peklosoli. Tabele są, i owszem, ale trzeba się za pierwszym razem domyślić. Nie ma nic o skróconym peklowaniu. Albo źle szukam. Jak więc jest z tą wodą???
Link to comment
Share on other sites

Witam.

Poczytaj sobie w tym temacie.Znajdziesz trochę o peklowaniu tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740

 

Z mojej strony mogę tylko powiedzieć, że robiliśmy eksperyment z peklowaniem w 0,4l i w 1litrze.Ta sama temperatura, ten sam czas, te same stężenie i szyneczka peklowana w 1 litrze była trochę słońsza.Możesz wypelnić naczynie woreczkami z wodą, szczelnie zawiązanymi aby podnieść poziom solanki na tyle,żeby zakryła mięso.

Co do krótszego peklowania to też masz odpowiedzi w linku, który podałem wyżej.Tylko pamiętaj, że tak peklowane mięsko jest mniej trwałe na poleżenie.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Wszystkie obliczenia każą mi wziąć na 1 kg mięsa mnuiej więcej 0,4 litra wody (z odpowiednią ilością peklosoli). ALE TA ILOŚĆ WODY ZA NIC W ŚWIECIE nie zakryje mi mięsa!

Nie ma takiej opcji, żeby nie zakryło.... Jednak jest jeden warunek. Mięso ma być w miarę ściśle ułożone w naczyniu. Czyli tak naprawdę, naczynie powinno być wyższe niż szersze, w każdym bądź razie takie, aby mięso przykryło całe dno. Jeżeli nie masz takiego, dorób solanki o takim samym stężeniu, żeby przykryło całość mięsa.

A tabele są naprawdę proste...

Link to comment
Share on other sites

Nikt się nie pomylił, ta ilość wody wystarczy naprawdę. Ja też tak myślałam kiedyś. Jeśli jednak nie wierzysz, sprawdż wkładając mięso (przeed peklowaniem) do naczynia, zalej wodą tak aby było zakryte , wyjmij mięso i zmierz ilość wody. To prosty sposób. Pozdrawiam.Jeszcze jedno, naczynie nie może być za duże w stosunku do ilości mięsa ( nie chcę się wymądrać ale wypraktykowałam).
Link to comment
Share on other sites

Potrzebujesz węższego naczynia , ewentualnie wypełnienia ( słoik , woreczek z wodą lub coś podobnego ). Faktycznie zwiększenie objętości solanki powoduje zwiększenie zasolenia w mięsie. Nie są to jakieś drastyczne różnice, ale to na pewno uzależnione jest jeszcze od czasu peklowania.

Jeżeli zdecydujesz się na wypełnienie słoikiem lub woreczkiem z wodą, pamiętaj by woreczek dawać podwójny, a słoik zamknięty. Jeżeli wyleje Ci się woda do solanki to :sad: więc lepiej dmuchać na zimne.

Link to comment
Share on other sites

Co do krótszego peklowania, właśnie w niedzielę wróciłem z kursu i tam robiliśmy jednodniowe peklowanie braliśmy litr solanki na 1 kg mięsa przy stężeniu 12.5% stosowaliśmy nastrzykiwanie w pierwszy dzień 10% wagi mięsa i w drugi rano następne 10% wagi mięsa po południu było ociekanie następnie osuszanie w wędzarni ok 2h, a przed północą degustacja, wszystko było bardzo dobre nie za mało i nie za mocno słone
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Ale mobilizacja :grin:

I jakie zgodne odpowiedzi :grin:

Ja to bym zostawił ten temat jako wzorzec, jak szybko i w jakiej ilości jesteśmy w stanie udzielić odpowiedzi na pytanie :smile:

Wysłany: Dzisiaj 23:35 pomóżcie proszę...

Wysłany: Dzisiaj 23:44

Wysłany: Dzisiaj 23:45

Dzisiaj 23:45

Dzisiaj 23:48

Dzisiaj 23:49

Dzisiaj 23:50

Dzisiaj 23:54

Praktycznie wszyscy pisali odpowiedź w tym samym czasie :cool:

Link to comment
Share on other sites

Jesteście wspaniali. To prawda, że zawsze można na Was liczyć. Jestem oczarowana i zachwycona. Chciałabym się zrewanżować, ale nie mam pojęcia, co mogłabym dla Was zrobić wszystkich razem i kżdego z osobna:)))

Zrobiłam jak kazaliście, ale może jestem pokręcona jakaś, bo u mnie nie zakrywa! Spróbuję jakieś 150ml dorobić.

Życzę miłych snów o szyneczkach w wędzarni i wspaniałej, bardzo obfitej bibliotece....

Link to comment
Share on other sites

Szczerze mówiąc to mi tez nie zawsze zakrywa i dorabiam solanki i jakoś nie mam problemu ze slonością i smakiem. Czasami jest tak, że nie mamy odpowiednich naczyć lub nie mieszczą nam się w lodówce więc dorabia się technologie do możliwości.

Nie musimy się ścisle wszystkiego trzymać, ważne żeby było dobre i zdrowe.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

prasatko jeśli jeszcze kiedyś zabraknie Ci ciut solanki namocz w solance bawełnianą ściereczkę.Przykryj nią mięso które peklujesz.Ściereczka będzie cały czas wilgotna a mięso bezpieczne.

Na drugi dzień odwrócisz mięso i to co było na górze wyląduje na dole.

Nakryjesz znowu ściereczką i dalej peklujesz.

Link to comment
Share on other sites

Z ciekawostek natknąłem się ostatnio na skład zalewy do peklowania jaki był zalecany w gastronomi w 1971 r. Ilość wody na 1 kg mięsa b/kości wynosił 200 g. Wypróbowałem i jest to możliwe aby zakryć odpowiadającą ilość mięsa dla ilości solanki. W skład wchodziły: sól, saletra, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, kolendra, rozmaryn, woda. Po 6 dniach peklowania i uwędzeniu oraz sparzeniu, smak szynki był taki jak pamiętam z mojego dzieciństwa, lat 84-86.

 

[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 22:34 ]

Czym to jest podyktowane, gdy odpowiemy na to pytanie wszystko będzie jasne.

Ekonomią Dziadku, ekonomią ;-)
Link to comment
Share on other sites

PAPLA masz dobrą pamięć.

Kiedyś jak jeszcze nie czytałem tego forum też zdarzało mi się zrobić zalewę w bardzo małej ilości, że ledwo mi przykrywało mięso. Ale musze szczerze przyznać, że wyroby miałem mniej powtarzalne czyli trochę mniej lub trochę więcej słone. Były do zjedzenia wszystkim smakowały, ale teraz jest tabela DZIADKA i jest łatwiej i zawsze tak samo dobre.

Link to comment
Share on other sites

Było już wspominane że większa ilość solanki niepotrzebnie "wypłukuje" mięso...

40% to optymalna ilość do zakrycia mięsa, tak aby nie było jeszcze "ściśnięte" w naczyniu i zapewnia stałą ilość soli

 

oczywiście z pojedynczym elementem zaczyna być trudno utrzymać te warunki - jak wspomniano wszystko zależy od naczynia

Link to comment
Share on other sites

Wg w/w składu solanki peklowałem w garnku z nierdzewki (kupionym w Biedronce) o średnicy 25 cm i pojemności 10 l. Bardzo fajny wąski garnek, i do peklowania i do gotowania, bo i mieści się w lodówce i cztery obok siebie na kuchence gazowej. Wsad mięsny to szynki 4 X ok. 1kg. Solanka przykrywała bez najmniejszych problemów. Co drugi dzień wsad przemieszany. Mięśnie ładnie wybarwione i na słoność odpowiednie.

 

Do większych szynek stosuję ilość solanki 1l/1kg. Jak na razie. Jeśli przy okazji zrobię próbę i okaże się, że efekt peklowania przy mniejszej ilości solanki jest podobny, zmniejszę jej ilość. Nastrzyk w obydwu przypadkach stosuję 10% przy włożeniu do solanki i 10% po wyjęciu z solanki do ociekania.

Link to comment
Share on other sites

Wieksza ilosc solanki, to wieksza ilosc soli ( przy tym samym stezeniu ) wiec i wedzonki beda bardziej slone.

To już było wałkowane.

 

Zalecane dawki przy peklowaniu mokrym to 0,4 L solanki na 1 kg mięsa na wędzonki . Teraz zadaję pytanie czy 1 kg mięsa na szynkę zapeklowany w 0,4 L solanki 10% będzie miał taką samą słoność jak ten sam mięsień zapeklowany w 1 L solanki 10% ,przy tym samym czasie peklowania. Pozdrawiam

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469&postdays=0&postorder=asc&highlight=peklowanie&start=15

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Gonzo, oczywiscie, ze bylo, nie tylko zreszta to. Mozna zamknac dyskusje po pierwszym poscie i wkleic kilka linkow. Dla osob szukajacych odpowiedzi na problem zawarty w temacie, przypomnienie tej wiadomosci w tym miejscu, moze okazac sie przydatne.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...