Jump to content

[Ciasto]Wielkanocny mazurek

Recommended Posts

Możesz upiec blat kruchy, posmarować go obficie marmoladą (np. morelową czy pomarańczową) na to przykleić drugi taki blat (jednak zdecydowanie lepszy byłby z biszkoptowo-tłuszczowego), posmarować cienko marmoladką, zrobić "obramówkę" - też z ciasta biszk-tł. (lub nawet z kruchego - aby delikatne było) i zapiec (chodzi głównie o tę obramówkę),

po wystudzeniu wlać w "ramkę" jakąś delicję :lol: - np kaimak, pomadę czy czekoladę - dekoracja i gotowe :cool:

Ja będę robiła taki mazurek:

Mazurek kajmakowy

Składniki:

35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki

10 dag cukru

20 dag masła

1 łyżka gęstej śmietany

2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta), piec na jasnozłoty kolor. Na blaszce 35x25 cm (ale można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Masę kajmakową przygotowujemy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto przestudzonym kajmakiem.

Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, suszone morele, daktyle, orzechy, itp.

Abratek...masz poczucie humoru!

kurczę...to nie tak miało zabrzmieć :blush: na szczęście aglod trochę mnie wybawiła z opresji - jakoś tak wypaliłem bez zastanowienia, winę zwalę na nawał pracy i jednoczesną przeprowadzkę :rolleyes:

Mazurki jednak jakiś tam wkład pracy potrzebują :wink: :lol:

• 5 years later...

Odkurzę trochę temat. Ja jak Małgoś zabieram się za mazurka od kilku lat i jakoś nie mogę się zabrać, boję się że po prostu będzie nie smaczny i za słodki.

Ale w tym roku zrobię.

Wymyśliłam sobie tak: najpierw ciasto kruche z ładnym warkoczykiem na obrzeżach, na to dżem porzeczkowy, na to jakaś masa (tu miłe podpowiedzi, bo nie mogę nic wymyślić, chciałabym jakąś mało słodką i ciekawą masą, która skomponuje się całością) a na wierzch sos karmelowy z whisky. Na wierch jakaś dekorka z bakalii.

Sos ostatnio podpatrzyłam w kuchni tv i mnie zainspirował do mazurka właśnie.

Sos karmelowy z whisky

Składniki:

240 ml wody

400 g białego cukru

115 g masła

240 ml śmietany

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

120 ml whisky

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla. Usyp górkę z cukru na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier szybko rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Gdy temperatura wzrośnie, będzie się gotował i woda odparuje. Gdy przestanie unosić się para wodna, a temperatura przekroczy 100°C, otrzymasz czysty syrop z cukru. Ciepło będzie nadawało mu teraz jasnozłocisty kolor. Gdy zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, aby syrop równo nabierał koloru. Kiedy będzie głęboko złocistobrązowy, dodaj masło i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Dzięki temu temperatura spadnie i cukier nie zbrązowieje. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wanilię, mieszaj, aż powstanie gładki sos. Dolej whisky i wymieszaj. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce aż się zetnie.

Michael Smith

Przepis z programu Domowy kucharz 2.

Madlinko,mazurki to domena żonki, a jak zrobione to napiszę jak się biedactwo obudzi. Na pewno są dwa rodzaje jeden kajmakowy drugi pomarańczowy. A dużo? no nie wiem, na zdjęciu nie są wszystkie, znaczna część zostanie rozdana.

No dla mnie dużo, ja zrobiłam jeden :)

Zrobiłam właśnie ten sos z whisky, jest obłędny, dałam połowę tego alkoholu, no bo przecież Zuzia też chce zjeść :) Jednak jest to sos i trochę za rzadko na mazurka, no nie wiem, coś pokombinuje, na pewno go użyję bo jest niesamowity, Zuzia właśnie podjada i mówi, ze jest nieziemski :D

Pod ten sos, a na kruchy spód wymyśliłam sobie masę migdałową. Zdjęcia będą później, jak udekoruje :)

Mazurek czekoladowo kokosowy :

Ciasto :

1 i 1/2 szklanki mąki ,

pół łyżeczki proszku do pieczenia ,

1/2 szklanki cukru ,

jajo,

1/2 kostki margaryny (125 g)

sól

Masa 1;

1/2 kostki masła

100gr czekolady

szklanka wiórków kokosowych

Czekoladę rozpuścić na parze , Masło utrzeć dodać przestudzoną czekoladę i 3/4 szklanki wiórków , resztą posypać mazurek lub dowolnie ozdobić.

Jako masy do mazurka można wykorzystać masę kajmakową , posypać orzechami lub migdałami .

Inną masa to masa makowa , zmielony mak przesmażyć z masłem i cukrem , dodać dowolnie bakalie i olejek migdałowy . Gorącą masą smarować upieczone wcześniej spody. Dekoracja według uznania .

Mazurki te w wyglądzie przypominają mazurki Pepe . Ja w tym roku nie piekłam , więc foto brak .

No to i zdjęcia, utworzyłam sobie ładny rancik, który niestety w pieczeniu się rozpłynął :rolleyes:

i gotowy wyrób, ciekawam jak smakuje, no ale do niedzieli się nie dowiem.

Z tym rantem to dziwna sprawa. Jak robię z jednego kawałka to też się rozpływa, jak robię z oddzielnego kawałka ciasta to jest zdecydowanie większy.

Twój to Mazur, nie Mazurek - na 12 chłopa :thumbsup: