Małgoś Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 Abratek!Co roku obiecuję sobie,że zrobię Mazurka i na tym się kończy.Może natchniesz mnie jakimś prostym przepisem(tylko takim ,dla leniwych.. :tongue: )? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 Możesz upiec blat kruchy, posmarować go obficie marmoladą (np. morelową czy pomarańczową) na to przykleić drugi taki blat (jednak zdecydowanie lepszy byłby z biszkoptowo-tłuszczowego), posmarować cienko marmoladką, zrobić "obramówkę" - też z ciasta biszk-tł. (lub nawet z kruchego - aby delikatne było) i zapiec (chodzi głównie o tę obramówkę),po wystudzeniu wlać w "ramkę" jakąś delicję :lol: - np kaimak, pomadę czy czekoladę - dekoracja i gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aglod Posted March 20, 2008 Report Share Posted March 20, 2008 Ja będę robiła taki mazurek:Mazurek kajmakowySkładniki: 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki10 dag cukru20 dag masła1 łyżka gęstej śmietany2 żółtka Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta), piec na jasnozłoty kolor. Na blaszce 35x25 cm (ale można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Masę kajmakową przygotowujemy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto przestudzonym kajmakiem. Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, suszone morele, daktyle, orzechy, itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 20, 2008 Author Report Share Posted March 20, 2008 Abratek...masz poczucie humoru! :grin: W związku z powyższym w tym roku również nie będzie Mazurka :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 20, 2008 Report Share Posted March 20, 2008 Abratek...masz poczucie humoru!kurczę...to nie tak miało zabrzmieć :blush: na szczęście aglod trochę mnie wybawiła z opresji - jakoś tak wypaliłem bez zastanowienia, winę zwalę na nawał pracy i jednoczesną przeprowadzkę :rolleyes: Mazurki jednak jakiś tam wkład pracy potrzebują :wink: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 20, 2008 Author Report Share Posted March 20, 2008 Pikne..Panie Dzieju...pikne... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aglod Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Abratku! Jak uzyskujecie takie kolorki lukru? Dodawać barwniki w płynie czy w proszku? Ostatnio zdobyłam sporo fajnych przepisów, ale nie mam pojęcia jak barwić masy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Witam aglod . Zapewne wypowie się sam Mistrz , ale z dobrym skutkiem widziałem jak były wykorzystywane barwniki w płynie . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Zapewne wypowie się sam Mistrzniestety na skutek lenistwa "tylko" Czeladnik, w zakładach wykorzystuje się barwniki w płynie (dawniej w proszku), pewne kolory można uzyskać naturalnie - jednak zazwyczaj z gorszym efektem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Odkurzę trochę temat. Ja jak Małgoś zabieram się za mazurka od kilku lat i jakoś nie mogę się zabrać, boję się że po prostu będzie nie smaczny i za słodki. Ale w tym roku zrobię. Wymyśliłam sobie tak: najpierw ciasto kruche z ładnym warkoczykiem na obrzeżach, na to dżem porzeczkowy, na to jakaś masa (tu miłe podpowiedzi, bo nie mogę nic wymyślić, chciałabym jakąś mało słodką i ciekawą masą, która skomponuje się całością) a na wierzch sos karmelowy z whisky. Na wierch jakaś dekorka z bakalii. Sos ostatnio podpatrzyłam w kuchni tv i mnie zainspirował do mazurka właśnie. Sos karmelowy z whisky Składniki: 240 ml wody 400 g białego cukru 115 g masła 240 ml śmietany 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 120 ml whisky Przygotowanie: Wlej wodę do rondla. Usyp górkę z cukru na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier szybko rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Gdy temperatura wzrośnie, będzie się gotował i woda odparuje. Gdy przestanie unosić się para wodna, a temperatura przekroczy 100°C, otrzymasz czysty syrop z cukru. Ciepło będzie nadawało mu teraz jasnozłocisty kolor. Gdy zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, aby syrop równo nabierał koloru. Kiedy będzie głęboko złocistobrązowy, dodaj masło i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Dzięki temu temperatura spadnie i cukier nie zbrązowieje. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wanilię, mieszaj, aż powstanie gładki sos. Dolej whisky i wymieszaj. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce aż się zetnie. Michael Smith Przepis z programu Domowy kucharz 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Ten sos z whisky i karmelu mnie też zainspirował. Pokuszę się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 25, 2013 Author Report Share Posted March 25, 2013 Madlinko..witaj w klubie :grin: I podtrzymam tradycję..w tym roku również nie zrobię mazurka.....jakoś znów tak wyszło :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 hehe, nie no jasne Małgoś nie możesz się wyłamać, tradycja to tradycja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 U nas trochę inne mazurki, ale dla nas tradycyjne. Od kiedy pamiętam zawsze takie same , a najlepsze po świętach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 PePe, sporo ich :shock: zdradzisz jak robisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Madlinko,mazurki to domena żonki, a jak zrobione to napiszę jak się biedactwo obudzi. Na pewno są dwa rodzaje jeden kajmakowy drugi pomarańczowy. A dużo? no nie wiem, na zdjęciu nie są wszystkie, znaczna część zostanie rozdana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 No dla mnie dużo, ja zrobiłam jeden Zrobiłam właśnie ten sos z whisky, jest obłędny, dałam połowę tego alkoholu, no bo przecież Zuzia też chce zjeść Jednak jest to sos i trochę za rzadko na mazurka, no nie wiem, coś pokombinuje, na pewno go użyję bo jest niesamowity, Zuzia właśnie podjada i mówi, ze jest nieziemski Pod ten sos, a na kruchy spód wymyśliłam sobie masę migdałową. Zdjęcia będą później, jak udekoruje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 No to i zdjęcia, utworzyłam sobie ładny rancik, który niestety w pieczeniu się rozpłynął :rolleyes: i gotowy wyrób, ciekawam jak smakuje, no ale do niedzieli się nie dowiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 29, 2013 Author Report Share Posted March 29, 2013 Madlinko ..bardzo ładny wisienkowy mazurek :lol: .Wielkie :clap: .. A ja tradycji dochowałam :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Madziu.. ależ pięknie wygląda Twoje dzieło... a te wisienki dodają takiej ''okrasy'' na Mazurku :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 madlinka, :clap: BArdzo ladny mazurek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Mazurek czekoladowo kokosowy : Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki , pół łyżeczki proszku do pieczenia , 1/2 szklanki cukru , jajo, 1/2 kostki margaryny (125 g) sól Masa 1; 1/2 kostki masła 100gr czekolady szklanka wiórków kokosowych Czekoladę rozpuścić na parze , Masło utrzeć dodać przestudzoną czekoladę i 3/4 szklanki wiórków , resztą posypać mazurek lub dowolnie ozdobić. Jako masy do mazurka można wykorzystać masę kajmakową , posypać orzechami lub migdałami . Inną masa to masa makowa , zmielony mak przesmażyć z masłem i cukrem , dodać dowolnie bakalie i olejek migdałowy . Gorącą masą smarować upieczone wcześniej spody. Dekoracja według uznania . Mazurki te w wyglądzie przypominają mazurki Pepe . Ja w tym roku nie piekłam , więc foto brak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 No to i zdjęcia, utworzyłam sobie ładny rancik, który niestety w pieczeniu się rozpłynął :rolleyes: i gotowy wyrób, ciekawam jak smakuje, no ale do niedzieli się nie dowiem. Z tym rantem to dziwna sprawa. Jak robię z jednego kawałka to też się rozpływa, jak robię z oddzielnego kawałka ciasta to jest zdecydowanie większy. Twój to Mazur, nie Mazurek - na 12 chłopa :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Oto mój Mazurek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 @halusia@, piękny :clap: i smakowity :thumbsup: z toffi :thumbsup: i orzechy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts