Jump to content

[Ciasto]Wielkanocny mazurek


Recommended Posts

Możesz upiec blat kruchy, posmarować go obficie marmoladą (np. morelową czy pomarańczową) na to przykleić drugi taki blat (jednak zdecydowanie lepszy byłby z biszkoptowo-tłuszczowego), posmarować cienko marmoladką, zrobić "obramówkę" - też z ciasta biszk-tł. (lub nawet z kruchego - aby delikatne było) i zapiec (chodzi głównie o tę obramówkę),

po wystudzeniu wlać w "ramkę" jakąś delicję :lol: - np kaimak, pomadę czy czekoladę - dekoracja i gotowe :cool:

Link to comment
Share on other sites

Ja będę robiła taki mazurek:

Mazurek kajmakowy

Składniki:

35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki

10 dag cukru

20 dag masła

1 łyżka gęstej śmietany

2 żółtka

 

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta), piec na jasnozłoty kolor. Na blaszce 35x25 cm (ale można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

 

Masę kajmakową przygotowujemy z puszki mleka skondensowanego słodzonego. Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Posmarować ciasto przestudzonym kajmakiem.

 

Posmarowane kajmakiem ciasto dekorujemy bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, suszone morele, daktyle, orzechy, itp.

Link to comment
Share on other sites

Abratek...masz poczucie humoru!

kurczę...to nie tak miało zabrzmieć :blush: na szczęście aglod trochę mnie wybawiła z opresji - jakoś tak wypaliłem bez zastanowienia, winę zwalę na nawał pracy i jednoczesną przeprowadzkę :rolleyes:

Mazurki jednak jakiś tam wkład pracy potrzebują :wink: :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Odkurzę trochę temat. Ja jak Małgoś zabieram się za mazurka od kilku lat i jakoś nie mogę się zabrać, boję się że po prostu będzie nie smaczny i za słodki.

Ale w tym roku zrobię.

Wymyśliłam sobie tak: najpierw ciasto kruche z ładnym warkoczykiem na obrzeżach, na to dżem porzeczkowy, na to jakaś masa (tu miłe podpowiedzi, bo nie mogę nic wymyślić, chciałabym jakąś mało słodką i ciekawą masą, która skomponuje się całością) a na wierzch sos karmelowy z whisky. Na wierch jakaś dekorka z bakalii.

 

Sos ostatnio podpatrzyłam w kuchni tv i mnie zainspirował do mazurka właśnie.

 

Sos karmelowy z whisky

 

Składniki:

240 ml wody

400 g białego cukru

115 g masła

240 ml śmietany

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

120 ml whisky

 

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondla. Usyp górkę z cukru na środku wody. Podgrzewaj na silnym ogniu. Nie mieszaj! Cukier szybko rozpuści się w wodzie i powstanie syrop. Gdy temperatura wzrośnie, będzie się gotował i woda odparuje. Gdy przestanie unosić się para wodna, a temperatura przekroczy 100°C, otrzymasz czysty syrop z cukru. Ciepło będzie nadawało mu teraz jasnozłocisty kolor. Gdy zacznie się pojawiać, delikatnie obracaj rondlem, aby syrop równo nabierał koloru. Kiedy będzie głęboko złocistobrązowy, dodaj masło i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Dzięki temu temperatura spadnie i cukier nie zbrązowieje. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wanilię, mieszaj, aż powstanie gładki sos. Dolej whisky i wymieszaj. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce aż się zetnie.

 

Michael Smith

Przepis z programu Domowy kucharz 2.

 

Link to comment
Share on other sites

Madlinko,mazurki to domena żonki, a jak zrobione to napiszę jak się biedactwo obudzi. Na pewno są dwa rodzaje jeden kajmakowy drugi pomarańczowy. A dużo? no nie wiem, na zdjęciu nie są wszystkie, znaczna część zostanie rozdana.
Link to comment
Share on other sites

No dla mnie dużo, ja zrobiłam jeden :)

 

Zrobiłam właśnie ten sos z whisky, jest obłędny, dałam połowę tego alkoholu, no bo przecież Zuzia też chce zjeść :) Jednak jest to sos i trochę za rzadko na mazurka, no nie wiem, coś pokombinuje, na pewno go użyję bo jest niesamowity, Zuzia właśnie podjada i mówi, ze jest nieziemski :D

Pod ten sos, a na kruchy spód wymyśliłam sobie masę migdałową. Zdjęcia będą później, jak udekoruje :)

Link to comment
Share on other sites

Mazurek czekoladowo kokosowy :

 

Ciasto :

1 i 1/2 szklanki mąki ,

pół łyżeczki proszku do pieczenia ,

1/2 szklanki cukru ,

jajo,

1/2 kostki margaryny (125 g)

sól

 

Masa 1;

1/2 kostki masła

100gr czekolady

szklanka wiórków kokosowych

Czekoladę rozpuścić na parze , Masło utrzeć dodać przestudzoną czekoladę i 3/4 szklanki wiórków , resztą posypać mazurek lub dowolnie ozdobić.

 

Jako masy do mazurka można wykorzystać masę kajmakową , posypać orzechami lub migdałami .

Inną masa to masa makowa , zmielony mak przesmażyć z masłem i cukrem , dodać dowolnie bakalie i olejek migdałowy . Gorącą masą smarować upieczone wcześniej spody. Dekoracja według uznania .

Mazurki te w wyglądzie przypominają mazurki Pepe . Ja w tym roku nie piekłam , więc foto brak .

Link to comment
Share on other sites

No to i zdjęcia, utworzyłam sobie ładny rancik, który niestety w pieczeniu się rozpłynął :rolleyes:

i gotowy wyrób, ciekawam jak smakuje, no ale do niedzieli się nie dowiem.

 

Z tym rantem to dziwna sprawa. Jak robię z jednego kawałka to też się rozpływa, jak robię z oddzielnego kawałka ciasta to jest zdecydowanie większy.

 

Twój to Mazur, nie Mazurek - na 12 chłopa :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...