arkadiusz Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 A ja chciałem zapytać czy pasztetową w osłonce poliamidowej trzeba parzyć po nabiciu.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 A ja chciałem zapytać czy pasztetową w osłonce poliamidowej trzeba parzyć po nabiciu.PozdrawiamWszystkie podroby zawsze parzymy bez względu na to w co nadziewamy :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 22, 2009 Author Report Share Posted October 22, 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Pozdrawiam Pozbycia się ewentualnych bakterii i związania wyrobu . Przecież stoły , maszyny , osłonki , jelita , przyprawy itp. nie były parzone . pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.Przy najbliższej okazji, czyli wykonywania salcesonu włoskiego, czarnego etc. zrób ten sam rodzaj salcesonu w dwóch wariantach: - część parzona wg przepisu na dany rodzaj salcesonu - część nie parzona po wymieszaniu i napełnieniu w osłonki Wówczas dowiesz się jak wygląda przekrój, jak smakuje i jaką posiada trwałość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 22, 2009 Author Report Share Posted October 22, 2009 Niezła myśl tylko szkoda mi trochę surowca.Sparzę i nie będę kombinował.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Parzenie i studzenie wyrobów podrobowych to jedne z ważniejszych etapów produkcyjnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedzi nie znajdziemy w żadnych przepisach a tylko wytyczne jak gotować. Temat był już przerabiany, ale nie mogę znaleźć. Nie będę się rozwodził a tylko postaram się uporządkować wypowiedzi . Trzeba mieć na uwadze że wszystkie wędliny podrobowe produkowane są z mięs gorszego gatunku, które są najbardziej narażone na działanie drobnoustrojów. Trzeba również wiedzieć że wędliny te zawierają większą ilość wody- rosoły - wspaniała pożywka dla drobnoustrojów. W czasie produkcji następuje wtórne zakażenie i tego nie da rady uniknąć I więc dlatego parzymy by to co się namnoży unicestwić - unieczynnić lub po prostu zniszczyć. Następnie proces parzenia pozwoli naszym przyprawom dodanym do produktu nadanie pożądanych cech smakowo- zapachowych. Idąc dalej na pewno proces gotowania przyczyni się do nadania lepszej struktury naszemu wyrobowi . Ponadto uzyskamy większą trwałość wyrobu - chociaż to jest zależne od rodzaju użytych osłonek i warunków przechowywania. Pytający jak sobie wyobraża zrobienie salcesonu bez parzenia w żołądku lub kaszanki w jelitach naturalnych . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 22, 2009 Author Report Share Posted October 22, 2009 Muszę przypomieć ,że zapytałem o wyroby w osłonkach sztucznych.Co do wyrobów w osłonkach naturalnych to nie mam wątpliwości co do konieczności parzenia.Sądziłem ,że proces parzenia w osłonkach naturalnych służy jedynie sparzeni osłonki,ale jak widzę grubo się myliłem Teraz sprawa jest dla mnie zupełnie jasna.Parzymy w osłonkach naturalnych i sztucznych .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts