Jump to content

Zasadność parzenia wędlin podrobowych


arkadiusz

Recommended Posts

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.

Przy najbliższej okazji, czyli wykonywania salcesonu włoskiego, czarnego etc. zrób ten sam rodzaj salcesonu w dwóch wariantach:

- część parzona wg przepisu na dany rodzaj salcesonu

- część nie parzona po wymieszaniu i napełnieniu w osłonki

Wówczas dowiesz się jak wygląda przekrój, jak smakuje i jaką posiada trwałość.

Link to comment
Share on other sites

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.

To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedzi nie znajdziemy w żadnych przepisach a tylko wytyczne jak gotować. Temat był już przerabiany, ale nie mogę znaleźć. Nie będę się rozwodził a tylko postaram się uporządkować wypowiedzi . Trzeba mieć na uwadze że wszystkie wędliny podrobowe produkowane są z mięs gorszego gatunku, które są najbardziej narażone na działanie drobnoustrojów. Trzeba również wiedzieć że wędliny te zawierają większą ilość wody- rosoły - wspaniała pożywka dla drobnoustrojów. W czasie produkcji następuje wtórne zakażenie i tego nie da rady uniknąć

I więc dlatego parzymy by to co się namnoży unicestwić - unieczynnić lub po prostu zniszczyć.

Następnie proces parzenia pozwoli naszym przyprawom dodanym do produktu nadanie pożądanych cech smakowo- zapachowych. Idąc dalej na pewno proces gotowania przyczyni się do nadania lepszej struktury naszemu wyrobowi . Ponadto uzyskamy większą trwałość wyrobu - chociaż to jest zależne od rodzaju użytych osłonek i warunków przechowywania. Pytający jak sobie wyobraża zrobienie salcesonu bez parzenia w żołądku lub kaszanki w jelitach naturalnych . Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Muszę przypomieć ,że zapytałem o wyroby w osłonkach sztucznych.Co do wyrobów w osłonkach naturalnych to nie mam wątpliwości co do konieczności parzenia.Sądziłem ,że proces parzenia w osłonkach naturalnych służy jedynie sparzeni osłonki,ale jak widzę grubo się myliłem Teraz sprawa jest dla mnie zupełnie jasna.Parzymy w osłonkach naturalnych i sztucznych .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...