Jump to content

Zasadność parzenia wędlin podrobowych

arkadiusz

Recommended Posts

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.

Przy najbliższej okazji, czyli wykonywania salcesonu włoskiego, czarnego etc. zrób ten sam rodzaj salcesonu w dwóch wariantach:

- część parzona wg przepisu na dany rodzaj salcesonu

- część nie parzona po wymieszaniu i napełnieniu w osłonki

Wówczas dowiesz się jak wygląda przekrój, jak smakuje i jaką posiada trwałość.

A czemu służy parzenie wyrobów zrobionych z parzonego mięsa.

To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedzi nie znajdziemy w żadnych przepisach a tylko wytyczne jak gotować. Temat był już przerabiany, ale nie mogę znaleźć. Nie będę się rozwodził a tylko postaram się uporządkować wypowiedzi . Trzeba mieć na uwadze że wszystkie wędliny podrobowe produkowane są z mięs gorszego gatunku, które są najbardziej narażone na działanie drobnoustrojów. Trzeba również wiedzieć że wędliny te zawierają większą ilość wody- rosoły - wspaniała pożywka dla drobnoustrojów. W czasie produkcji następuje wtórne zakażenie i tego nie da rady uniknąć

I więc dlatego parzymy by to co się namnoży unicestwić - unieczynnić lub po prostu zniszczyć.

Następnie proces parzenia pozwoli naszym przyprawom dodanym do produktu nadanie pożądanych cech smakowo- zapachowych. Idąc dalej na pewno proces gotowania przyczyni się do nadania lepszej struktury naszemu wyrobowi . Ponadto uzyskamy większą trwałość wyrobu - chociaż to jest zależne od rodzaju użytych osłonek i warunków przechowywania. Pytający jak sobie wyobraża zrobienie salcesonu bez parzenia w żołądku lub kaszanki w jelitach naturalnych . Pozdrawiam

Muszę przypomieć ,że zapytałem o wyroby w osłonkach sztucznych.Co do wyrobów w osłonkach naturalnych to nie mam wątpliwości co do konieczności parzenia.Sądziłem ,że proces parzenia w osłonkach naturalnych służy jedynie sparzeni osłonki,ale jak widzę grubo się myliłem Teraz sprawa jest dla mnie zupełnie jasna.Parzymy w osłonkach naturalnych i sztucznych .Pozdrawiam