lesniak Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Witam jak wszystkim wiadomo od niedawna jestem ,,kucharzem małej gastronomi,, i chciałbym zaprezentować parę przepisów i ciekawostek jakich się nauczyłem :grin: Zacznę od szybkiej przekąski czyli ,, Pieczarek faszerowanych,, [ Dodano: Nie Paź 25, 2009 10:20 ] Przepis Składniki: - pieczarki 5 sztuk - jajka 2 sztuki małe - natka pietruszki kilka gałązek - cebulka jedna - ser żółty twardy, tarty - 2 łyżki - mięso mielone - 5 łyżek stołowych - mąka, sól, pieprz 1. Myjemy i obieramy pieczarki, odcinamy korzonki. 2. Korzonki i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. 3. Mięso mielone, podsmażoną cebulkę wraz z korzonkami, sól ,pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki wyrabiamy na jednolitą masę dodając jedno jajko. 4. W kapelusze pieczarek wkładamy ser następnie z masy mięsnej lepimy kulki, którymi wypełniamy kapelusze, tak przygotowane maczamy w jajku, mące i smażymy na patelni. Pamiętajmy aby posolić i popieprzyć jajko w którym będziemy maczać pieczarki. ŻYCZĘ SMACZNEGO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markus Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Witam, co prawda po sezonie ale uzupełniająco do przepisu dodam, że tak przyrządzone pieczarki zawinięte w folię aluminiową z " kapką" oleju lub oliwy są znakomitym dodatkiem do dań z grilla. Oczywiście przyrządzone na ruszcie. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted October 25, 2009 Author Report Share Posted October 25, 2009 Oczywiście że można je grilować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Dodam tylko, że można zapiekać je w piekarniku. Może nawet lepiej, bo nie nasiakają tłuszczem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.