Jump to content

Pieczarki faszerowane


lesniak

Recommended Posts

Witam jak wszystkim wiadomo od niedawna jestem ,,kucharzem małej gastronomi,, i chciałbym zaprezentować parę przepisów i ciekawostek jakich się nauczyłem :grin:

Zacznę od szybkiej przekąski czyli ,, Pieczarek faszerowanych,,

 

[ Dodano: Nie Paź 25, 2009 10:20 ]

Przepis

Składniki:

- pieczarki 5 sztuk

- jajka 2 sztuki małe

- natka pietruszki kilka gałązek

- cebulka jedna

- ser żółty twardy, tarty - 2 łyżki

- mięso mielone - 5 łyżek stołowych

- mąka, sól, pieprz

1. Myjemy i obieramy pieczarki, odcinamy korzonki.

2. Korzonki i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu.

3. Mięso mielone, podsmażoną cebulkę wraz z korzonkami, sól ,pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki wyrabiamy na jednolitą masę dodając jedno jajko.

4. W kapelusze pieczarek wkładamy ser następnie z masy mięsnej lepimy kulki, którymi wypełniamy kapelusze, tak przygotowane maczamy w jajku, mące i smażymy na patelni.

Pamiętajmy aby posolić i popieprzyć jajko w którym będziemy maczać pieczarki.

ŻYCZĘ SMACZNEGO

 

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

co prawda po sezonie ale uzupełniająco do przepisu dodam, że tak przyrządzone pieczarki zawinięte w folię aluminiową z " kapką" oleju lub oliwy są znakomitym dodatkiem do dań z grilla. Oczywiście przyrządzone na ruszcie.

 

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...