Jump to content

Wędzenie na zimno - łosoś


SZAMOT

Recommended Posts

Witam

 

Przygotowuje się do wędzenia na zimno (łosoś + polędwiczki).

Wyczytałem że Qqredu zaleca nie wygrzewać murowanej wędzarni przed wędzeniem -dzięki temu łatwiej utrzymać niską temperaturę

Z drugiej strony kiedyś nie wygrzałem wędzarni i łosoś niby był uwędzony ale prawdopodobnie wilgoć spowodowała że zapach wędzonki był zbyt intensywny i jakiś taki inny...

 

Jak wy postępujecie w przypadku wędzenia na zimno w murowanej wędzarni ???

Może wygrzewać tylko trochę - tak ok 1-2 godziny ?? (do całkowitego wygrzania potrzebuje w taką pogodę 3-4 godziny - mam 2metry kanału dymnego)

 

Czekam na opinie

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie niewygrzana wędzarnia nie powinna stanowić problemu gdyż nie dochodzimy do punktu rosy,

Dzisiaj wędziłem po tygodniu przerwy i widziałem moją wędzarnię po deszczowych i mglistych dniach . Nie mogłem jej rozpalić . Może moja jest taka co lubi wilgoć , nawet kijki były wilgotne .

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Zaczynając moją przygodę z wędzeniem, najbardziej nęciło mnie wędzenie łośka w zimnym dymie, dlatego do obu swoich wędzarni wstawiłem wymienniki blaszkowe od klimatyzacji. Duży wymiennik zaraz za paleniskiem w murowanej i wąski wymiennik w wersji balkonowej, nad grzałką i miską ze zrębkami

Jak Maxell wrzuci moje artykuły, to zobaczycie jak jest to zainstalowane, na żywym organizmie, a na razie wklejam foty samych wymienników.

 

 

Pozdro

Shadow

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...