SZAMOT Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Witam Przygotowuje się do wędzenia na zimno (łosoś + polędwiczki).Wyczytałem że Qqredu zaleca nie wygrzewać murowanej wędzarni przed wędzeniem -dzięki temu łatwiej utrzymać niską temperaturęZ drugiej strony kiedyś nie wygrzałem wędzarni i łosoś niby był uwędzony ale prawdopodobnie wilgoć spowodowała że zapach wędzonki był zbyt intensywny i jakiś taki inny... Jak wy postępujecie w przypadku wędzenia na zimno w murowanej wędzarni ???Może wygrzewać tylko trochę - tak ok 1-2 godziny ?? (do całkowitego wygrzania potrzebuje w taką pogodę 3-4 godziny - mam 2metry kanału dymnego) Czekam na opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Jak wy postępujecie w przypadku wędzenia na zimno w murowanej wędzarni ??? Wędzarnię musisz na tyle wygrzać żeby pozbyć się w niej wilgoci , a następnie schłodzić do wymaganej temperatury . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 W zasadzie niewygrzana wędzarnia nie powinna stanowić problemu gdyż nie dochodzimy do punktu rosy, przy dymie zimnym nie ma więc silnego odparowania wilgoci - ale kiedy jest bardzo wilgotne powietrze (deszcze) wygrzanie było by wskazane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 W zasadzie niewygrzana wędzarnia nie powinna stanowić problemu gdyż nie dochodzimy do punktu rosy, Dzisiaj wędziłem po tygodniu przerwy i widziałem moją wędzarnię po deszczowych i mglistych dniach . Nie mogłem jej rozpalić . Może moja jest taka co lubi wilgoć , nawet kijki były wilgotne . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Andrzeju, dlatego wspomniałem że przy dużej wilgotności należało by wygrzać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Witam, Zaczynając moją przygodę z wędzeniem, najbardziej nęciło mnie wędzenie łośka w zimnym dymie, dlatego do obu swoich wędzarni wstawiłem wymienniki blaszkowe od klimatyzacji. Duży wymiennik zaraz za paleniskiem w murowanej i wąski wymiennik w wersji balkonowej, nad grzałką i miską ze zrębkami Jak Maxell wrzuci moje artykuły, to zobaczycie jak jest to zainstalowane, na żywym organizmie, a na razie wklejam foty samych wymienników. Pozdro Shadow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts