emilo Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Witam. Mam pytanie odnoście możliwości wykorzystania rury termoflex jako kanał wędzarniczy w wędzarni: http://www.allegro.pl/item791309367_przewod_rura_izolowana_termofleks_250_c_150_5_m.html Nurtuje mnie pytanie czy nie jest za dobra izolacja, aby oziębić dym do 60 stopni.I jeszcze pytanie: Średnica 150 czy 200 mm przy długości kanału około 2m i spadku 5 stopni. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. emilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Aluminium wchodzi w reakcje z dymem wędzarniczym, nie zalecane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 emilo, nie da rady :-(. Zauważ, że tego typu przewody przystosowane są do przenoszenia ciepłego powietrza, a nie gorących spalin z paleniska wędzarni. 250*C to zbyt mało, aby dopuścić taki przwód do naszych zastosowań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astemio Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Witam!Są też produkowane elastyczne rury kwasoodporne "flex" (nieizolowane) o różnych średnicach, taką można śmiało zastosować. Wada ich taka, że cena rośnie chyba proporcjonalnie do kwadratu średnicy :???: .Jeśli mogę radzić, przy dwóch metrach powinno wystarczyć Φ150mm, może tylko dać wiekszy wznios kanału. Φ200 na pewno wystarczy.Są również ceramiczne kanały kominowe o przekroju kwadratowym 140x140mm, w cenie ok. 70zł/700mm.Czasem mają w składach budowlanych popękane i można utargować - mnie udało się zejść do 30zł/szt, ale potem koncepcja sie zmieniła: najtaniej wyszło zakupienie blachy KO ≠0,5mm i zwinięcie rur Φ250mm (3mb) we własnym zakresie - ale miałem dostęp do oprzyrządowania, ręcznej zwijarki i zgrzewarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Mam pytanie odnoście możliwości wykorzystania rury termoflex jako kanał wędzarniczy w wędzarni Witam taka rura nie nadaje się do tego po trzech czterech wędzeniach przy palenisku przepali Ci się, wiem bo tak miałem zrobione, szkoda też kasy na tą z kwasówki wytrzyma trochę więcej, ale też szybko ci się przepali, a jak robisz wędzarnię gdzie kanał będziesz mieć zabudowany to masz później problem.Najlepiej zastosuj kanał z ceramiki lub z rury ale najlepiej z blachy 1mm, ja miałem szczęście dwa tygodnie temu trafiłem taką na złomie 2m długa z kolanem i szybrem kosztowała mnie cale 16zł :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilo Posted October 29, 2009 Author Report Share Posted October 29, 2009 Witam. Dzięki za rady. Poszukałem innych rozwiązań i nasunęły mi się pustaki kominowe ceramiczne fi=150http://www.allegro.pl/item773431394_pustak_kominowy_wentylacyjny_transport_gratis_hds.html Co powiecie na kanał 2 metrowy zakopany całkowicie w ziemi, zbudowany z tych pustaków i zaprawy szamotowej przy palenisku i zwykłej w dalszej części. Czy jest potrzeba uszczelniania, bądź zaizolwania takiego kanału np. watą szklaną? Pozdrawiam emilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Taki pustak szybko pęka pod wpływem temperatury. Poza tym nie jest odporny na działanie wilgoci, co wyklucza zakopanie go w ziemi. Lepsza jest rura kominowa ceramiczna (na zdjęciu druga od dołu), tylko cena... http://www.schiedel.pl/uploads/pics/R_elementy1_01.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astemio Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Witam!Wkład ceramiczny, o którym pisałem wygląda tak (i jest tu w dobrej cenie):http://www.allegro.pl/item786169281_ceramiczny_wklad_kominowy_komin_180x180x700.htmla tu w ofercie Marywil S.A. (trzecia pozycja):http://www.marywil.wirtuale.pl/test2,,Normal,2d2532048d4f7c52d67fd10dec3cab7e.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilo Posted October 30, 2009 Author Report Share Posted October 30, 2009 Witam. Ciężko dobrać materiał na kanał, który jest niedrogi i spełnia wszystkie wymagania.Ze względu na koszty będę szukał chyba rury stalowej, którą planuję dodatkowo ocieplić watą szklaną. Czy rdza, która na pewno pojawi się po zakopaniu rury w ziemi,nie przeszkadza w wędzeniu tj. czy nie wpływa na smak i nie szkodzi? emilow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Zrób sobie kanał z cegły, od zewnatrz i wewnatrz pokryj zaprawą zduńską i będzie spokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 emilo, poszukaj w skaladach budowlanych kanalizacyjnej kamionki nada sie na kanal jak znalazl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 poszukaj w skaladach budowlanych kanalizacyjnej kamionki Kamionka kanalizacyjna się nie nadaje na kanał dymny - popęka od wyższej temperatury . Miałem zrobiony z tego komin do kominka i obmurowana była jeszcze cegłą . Niestety łatwizna nie popłaciła , musiałem rozebrać . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilo Posted November 10, 2009 Author Report Share Posted November 10, 2009 Dzięki za wszystkie uwagi, ale dalej myślę nad tanim i nie wymagającym dużo pracy materiałem na kanał. Mam dwie koncepcje: 1. Kanał z rury żeliwnej - widziałem na złomie takich mnóstwo około 20cm średnicy, 1,5zł za kilogram nie da dużych kosztów zakupu. 2. Z betonowych płytek o grubości około 4cm łączonych na mieszaninę zapraw szamotowej z cementem portlandzkim -mam akurat darmowy dostęp do popękanych ale dużych kawałków płytek. Cóż o tym myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Jeżeli myślisz tylko o tanim sposobie, to zwiń rurę z papieru lub tektury i obsyp ją suchym betonem, po związaniu betonu wypal rurę papierową i masz gotowe.Ten „tani” sposób odbije się tobie czkawką podczas wędzenia, a dokładniej mówiąc w ponad normatywnej ilości zużywanego drewna do wygrzewania tej betonowej konstrukcji, dodatkowo po jakimś czasie popęka to Tobie i będziesz miał „tanio” jeszcze raz do zrobienia.LUBPoświęć trochę kasy i zrób to od razu porządnie biorąc rurę stalową min 2mm grubą, przekrój odpowiedni do wielkości paleniska i komory wędzarniczej (zaczyna się od 150 mm śr dla bardzo małych wędzarni).Przemyśl co jest „tańsze” PSW tym temacie naprawdę nic nowego nie wymyślisz, może za 20 lub więcej lat będą jakieś nowe materiał, ale na razie robimy z tego co jest dostępne dzisiaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.