leum Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Jest to mój pierwszy post więc chciałbym najpiew pięknie przywitać się z bracią wędzarniczą i równoecześnie proszę o poradę. Chciałbym od czasu do czasu na działce coś uwędzić - jakąś rybkę lub szyneczkę. Posiadam piecyk typu "koza" Karlik i chciałbym wykorzystać do wytwarzania dymu. Ale potrzba jeszcze wybudować komorę wędzarniczą i w związku z tym uprzejmie prosze o radę jakiej pojemności może być ta komora, mając na względzie kozę jako palenisko. Jest możliwość zdobycia teżbeczek metalowych o różnej pojemności, czy na 200 l wystarczy czy raczej na mniejsza.Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 leum, znajdź w postach Gonzo opis jego wędzarni. Właśnie on wykorzystuje piecyk, jako źródło ciepła i dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Witam. Leum możesz spokojnie używać "kozy do wędzenia".Wbrew opinii niektórych zadymiaczy, koza bardzo dobrze się sparwuje jako źródło ciepła i dymu do wędzenia i jest bardzo oszczędna.Ostatnio wędziłem mając drzwiczki otwarte i fajerkę na pół zasunąłem.Zauważyłem, że poprzez osunięcie fajerki ogień sie wzamga a temperatura w komorze wędzarniczej spada.Teraz już po kilku ładnych wędzeniach :grin: co jakiś czas podkładam polano (pieniek na 4) i na ok. godzinę mam spokój.Temperatura stabilna.Wygląda to tak. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leum Posted October 30, 2009 Author Report Share Posted October 30, 2009 Dzięki Gonzo za pomoc. Widzę że Twoja komora jest pokaźnych rozmiarów. Mając na uwadze że moja "koza"jest raczej nieco mniejszy czy (piecyk typu Karlik) czy da radę zasić np. beczkę 200 ? Jak być jeszcze mógł wskazać gdzie szukaćnudowy Twojej konstrukcji byłbym bardzo wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Witam.Nie znajdziesz etapów budowy bo nie dawałem na forum.Mam gdzieś zachowane zdjęcia więc później wrzucę Ci na PW.Bądź spokojny o Karlika, z beczką sobie poradzi :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leum Posted October 30, 2009 Author Report Share Posted October 30, 2009 Serdeczne dzięki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 30, 2009 Report Share Posted October 30, 2009 Witam. A widzisz leum za dużo mięsa - skleroza :grin: :lol: :lol: Podaję Ci link, gdzie trochę pisałem o swojej wędzarce.Musisz przebrnąć przez parę stron :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2095&postdays=0&postorder=asc&start=60 Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
disel Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Witam , chciałbym odswierzyć temat mianowicie zacząłem budowę swojej wedzarni i znalazłem w szopie stary piecyk typu "koza" tylko ze wylot rury to 100 mm. Ale jakbym dokupił redukcję 100/150 to zdało by to egzamin?. Wędzarnia drewniana wys. 150 wymiary zewnetrzne to 75x75. osadzona na cegłach po rozbiórce. Minusem tego piecyka jest to ze ma on tylko jedne drzwiczki na samym dole. A opał wkłada się przez górę zdejmujac pokrywę. Czy może dac sobie spokój z tym piecykiem i wymurować palenisko? :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 disel, przejrzyj link wskazany przez GONZO ,a wszystko sie zaraz wyjasni .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inqubus Posted July 28, 2013 Report Share Posted July 28, 2013 Hi! Ogólnie biorąc to wykorzystanie kozy jako paleniska wędzarni to nie najlepszy pomysł --kłopoty z utrzymaniem parametrów dymu. Bo i owszem --można go uzyskać sporo ,ale jest to wszystko na granicy pirolizy -po prostu palenisko jest zbyt małe i wędliny się kiszą a nie wędzą. Jedynym rozsądnym użyciem kozy do wędzarni jest wyprowadzenie z niej spalin poprzez rurę umieszczoną w komorze do której dym doprowadzony jest z DG (oczywiście wylot spalin z kozy na zewnątrz komory.Da nam to temperaturę w komorze. Lepiej zorganizować ok 100cegieł i ułożyć palenisko na 3 płytach chodnikowych --bez żadnej zaprawy , na to beczkę dębową bez dna lub sklecić prostą komorę na wzór poczciwej sławojki. Takie coś służy mi już kilka ładnych świnek i przy okazji wygląda ładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
disel Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Ja najpierw chciałem użyć tego piecyka, ale pózniej wymurowałem sobie całkiem ładne palenisko z płyt betonowych i cegieł rozbiórkowych palenisko ma 50x50 i sprawuje sie znakomicie :wink: takze zgadzam sie z toba w 100 procentach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.