Jump to content

Wędzenie na zimno 29-10-2009 - Szamot


SZAMOT

Recommended Posts

Cześć wszytskim,

 

Ryba i mięcho było zapeklowane -więc trzeba było coś z tym zrobić.

-4x Łosoś (od 3,3-3,9kg)

-2kg Polędwiczek

-ponad 2kg kiełbasy surowej ala Tatarska (1,5kg szynki myszki, 0,4kg tłuste gulaszowe (IIb -lub gorzej), 1 golonka, 0,2kg ligawy wołowej) + sporo przypraw - wszystko we jelicie wołowym o śr. 4-5cm

-0,8kg niby oscypka

 

Wędzenie od 18 godzin (łosoś) do 26 (kiełbasa, oscypki i część polędwiczek) non stop (niestety nie dałem rady robić przerw)

Temperatura - 12-26 C

Wędzarnia wcześniej wygrzana ok 4 godziny :( - potem w palenisko wióry olchowe najpierw suche potem świeże.

 

Wyszło bardzo fajnie -szczególnie łosoś.

Kupiony za 14.00zł/kg - po odliczeniu odpadu głowy itd będzie ok 16zł/kg

Naprawdę warto ! - zachęcam pogoda do wędzenia na zimno w sam raz.

 

http://images36.fotosik.pl/109/96a571c051dbfed0m.jpg http://images43.fotosik.pl/221/717592effffcac5em.jpg http://images50.fotosik.pl/222/34562c546a4a6f3bm.jpg http://images43.fotosik.pl/221/bbedb3ff9502635dm.jpg http://images38.fotosik.pl/218/2d278b56beb06a78m.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...