pawelgdynia Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Witam.Na stronce znalazłem kiedyś przepis na tatar z łososia.Próbuję znaleźć go za pomocą opcji szukaj ale hasło "łosoś" ani "tatar" czy "tatar z łososia" nie daje oczekiwanego efektu.Wie ktoś gdzie tego szukać? Z góry dzięki za informacje.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=985http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=979Pewnie o to Ci chodziło? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 lub o to : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=36197#36197 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Wielokrotnie jadłem tatara z łososia i z pstrąga w różnych miejscach, serwowane przez różnych kucharzy, niemniej zawsze nieodłącznym składnikiem tego dania, mocno wyczuwalnym w smaku była przyprawa maggi. Poza tym przeważnie było to tylko surowe mięso pokrojone lub zmielone plus przyprawy (pieprz, sól, maggi), a ew. dodatki (cebulka, ogórki, itd) były podawane 'obok' tatara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelgdynia Posted November 3, 2009 Author Report Share Posted November 3, 2009 lub o to : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=36197#36197 Właśnie o to chodziło. Tylko czemu opcja szukaj nie pokazała tego tematu?? Maxell Grav lax już kilka razy robiłem - jest super. Nie pomyliłbym go z tatarem . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Tylko czemu opcja szukaj nie pokazała tego tematu??Zobacz teraz, czy opcja szukaj wyświetla ten temat. Wyedytowałem tytuł tamtego tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Wielokrotnie spotykałem się z nieudanym tatarem z łososia w gastronomii.Pamiętam, że część kucharzy wykazywała się totalnym ignoranctwem i zamiast polędwicy wołowej dawali surowego łososia nie zmieniając nic oprócz głównych składników. Tatar z łososia bardzo dobrze komponuje się, tak jak wyżej pisali koledzy z kaparami (lekko posiekanymi), koperkiem, sokiem z limonki, i nie maggi, a worcesterem. Cebulka jak najbardziej, tylko nie za dużo, by nie przeważyła smaku. Podawać można różnie, np. ciepłe grzanki z bagietki posmarowane lekko chłodnym masłem. Druga wersja to grzanki z masłem i koperkiem. Przed posmarowaniem masłem i dodaniem koperku smaruje się na sucho przepołowionym ząbkiem czosnku, by dał lekka nutkę. PozdroD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BULI Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Tak jak Shadow, napisał, kapary, szalotka - delikatniejsza od cebulki, mięso ze świeżego łososia i z wędzonego, sok z cytryny/limonki, pieprz. Maggi to owszem ale do wołowego. Można też wymieszać z dobrym kupnym majonezem albo ukręcić samemu majonez - połączy wszystko ładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 Tak,tatar z łososia wymaga "delikatniejszych"dodatków niż z polędwicy wołowej.Takiego "wzorcowego"można zjeść w barze "Przystań" w Sopocie.Najbardziej odpowiada mi wykonany z mięsa świeżego-75% i wędzonego-25%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAXQ2 Posted July 12, 2010 Report Share Posted July 12, 2010 jestem fanem łososia surowego- hehe najlepszy przepis świeży łosoś -to mus cieniutki plasterek z ogona najlepszy :smile: + bułka + masełko+ cytryna odrobinę skropić +odrobina soli do smaku tatar to to samomięsko nie mielić tylko nożem zeskrobać z tuszki z cytryną uważać traci się kolordodaje jeszcze jajo ,oliwy kapkę i trochę szalotki -wszystko musi się przegryźć z godzinkę w lodówceczasem jeszcze pieprzu dodampodobnie z pstrągiem tylko naprawdę świeżym pozdrawiam i życzę smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 dodaje jeszcze jajoŻółtko jak najbardziej. Jeżeli chodzi o surowe białko, odradzałabym konsumpcję bez obróbki termicznej: cyt. "Informator Drobiarski Nr 4 kwiecień 1996. str. 9 Dr.Teresa Majewska: "Jajko i my" " Innym białkiem prostym wystepującym w jaju jest AWIDYNA. Wiąże ona biotynę, czyli wit. H, blokuje jej przyswajanie przez organizm człowieka, dlatego nie można jeść surowych jajek". jtysz@pac.pl" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Na zlocie w Chłapowie zaserwowałem tatara z łososia wędzonego.Smakował,a PePe który twierdził,że nie lubi takich "wynalazków"poprosił o przepis. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 PePe który twierdził,że nie lubi takich "wynalazków"poprosił o przepis.I otrzymał ten przepis? Też jestem zainteresowana. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 No pewnie,że otrzymał.Na priw. :wink: Tatar dla tego był z wędzonego łososia,bo z dużych płatów ciężko kroić plasterki z części brzusznej.Płaty były z kilkukilogramowych sztuk,więc i surowca było coś około 1,5 kg.Łososia trzeba posiekać nożem/broń boże nie mielić w maszynce/,drobno posiekać cebulki szalotki,kapary,oliwki,ogórki konserwowe/takie słodko kwaśne/,dużo koperku posiekanego w miarę drobno,dodać nieco musztardy typu dijon,pieprz/najlepiej świeżo zmielony mieszany kolorowy/,żółtka.Dokładnie wymieszać,posypać koperkiem przybrać oliwkami i kaparami.Nie dodawać oliwki ani maggi.Przepis jest ogólny,ale oddaje"ducha"potrawy.Ilości przypraw i dodatków w zależności od własnych upodobań i materiału wyjściowego/sposób wędzenia,słoność,tłustość łososia.Jeżeli tatara robimy z surowego łososia to dodajemy oliwkę z oliwek.Bardzo smaczny jest również tatar z łososia marynowanego-gravlas.A ja preferuję z mieszanki surowego i wędzonego.Pozdrawiam :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alan100 Posted October 24, 2010 Report Share Posted October 24, 2010 Wg. mnie oliwa z oliwek ma zbyt intensywny smak zamiast niej stosuję olej z pestek winogron,zamiast maggi sos sojowy lub rybny,kilka kropel tabasco,znakomicie sprawdza się pieprz ziołowy,drobno posiekane marynowane kurki.Porcję można udekorować 1-2 szparagami ze słoiczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aborygen Posted May 3, 2011 Report Share Posted May 3, 2011 Kiedyś... dawno temu... w innej Galaktyce , można było kupić tzw "szkielety surowego łososia" ( "Auchen") w jakiejś śmiesznej cenie.(78 GR/kg) Chłopcy podczas filetowania się nie przykładali dobrze i z kg szkieletu można było uzyskać od 20 do 40 dek łososia. Oczywiście było trochę zabawy, ale pięknie pod nożem schodziły pozostałości z ości. Wychodziło praktycznie masło z mięska łososia. Zawijałem "WYSKROBKI" w folię spożywczą-- takie placki grubości 1 cm -- chwilę w zamrażarce celem stwardnienia , a następnie skrobanie nożem tak przygotowanego łososia. Wychodzi naprawdę masełko. A co przypraw, żółtko,kapary obowiązkowo,cebulka (wg uznania gatunek) + ZESKROBANA łodyga selera naciowego(tez forma pasty-ilość wg uznania), ogóreczek małosolny+ ew marynowane zielonki. Więcej smaku robić nie będę. :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 3, 2011 Report Share Posted May 3, 2011 i z kg szkieletu można było uzyskać od 20 do 40 dek łososia. :clap: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 Kopię kopie kopię - prawie wszystko jest Robiłem wielokrotnie - ale szukam innych form i przypraw - chyba jednak najlepsze klasyczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 chyba jednak najlepsze klasyczne Co masz na myśli?Wg mnie tatar z mięśni grzbietowych ryby powinien być siekany a nie mielony/skrobany.Świetny jest z sandacza, troci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 Teoretycznie siekany jest tylko bardziej soczysty - co do mięśni - tutaj mam zdanie podzielone - owszem z mięsni grzbietowych TaK - ale z tzw brzuszków jest zdecydowanie delikatniejszy (troche więcej omega3 ).Chcę zrobić ze świeżego pstrąga z dodatkiem ok 10-15 % wędzonej troci . Błąd zrobiłem bo ze świeżych troci nie zrobiłem tatara - tylko 2 uwedziłem a jedną zamarynowałem z koperkiem (typu gravlax ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 Tatar z lososia , jak dla mnie tylko srodkowa czesc grzbietowa ..czyli najlepsza ..losos sam w sobie jest tlusty.Ja ogolnie malo rybno luba jestem ale wole siekany inaczej to taka papka dla mnie jak juz mam jesc to lubie poloczenie 50/50 wedzony na zimno i surowy.Z dodatkow jak z samego surowego to 1 sardela na 100 g lososia do tego troche dijon musztardy oliwa , cebula czerwona ,szczypiorek sol i przeprz do smaku..Z ogorkiem, tarta skorka z cytryny i cebulka - do tego majonez z kaparami i melisa cytrynowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 to 1 sardela na 100 g lososia O to ciekawe połączenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 @Muski, ja czasem wrzucam jak robie pieczen z wolowiny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 jak robie pieczen z wolowiny O tak i do sosów sałatkowych szczególnie do cezara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 8, 2019 Report Share Posted May 8, 2019 Tatarzy chyba nie znali tej wersji. Natomiast ja ostatnio często robię w ten sposób: https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/02/salsa-z-ososia-dzikiego.html?m=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts