Jump to content

tatar z łososia


pawelgdynia

Recommended Posts

Wielokrotnie jadłem tatara z łososia i z pstrąga w różnych miejscach, serwowane przez różnych kucharzy, niemniej zawsze nieodłącznym składnikiem tego dania, mocno wyczuwalnym w smaku była przyprawa maggi.

 

Poza tym przeważnie było to tylko surowe mięso pokrojone lub zmielone plus przyprawy (pieprz, sól, maggi), a ew. dodatki (cebulka, ogórki, itd) były podawane 'obok' tatara.

Link to comment
Share on other sites

Wielokrotnie spotykałem się z nieudanym tatarem z łososia w gastronomii.

Pamiętam, że część kucharzy wykazywała się totalnym ignoranctwem i zamiast polędwicy wołowej dawali surowego łososia nie zmieniając nic oprócz głównych składników. Tatar z łososia bardzo dobrze komponuje się, tak jak wyżej pisali koledzy z kaparami (lekko posiekanymi), koperkiem, sokiem z limonki, i nie maggi, a worcesterem. Cebulka jak najbardziej, tylko nie za dużo, by nie przeważyła smaku.

Podawać można różnie, np. ciepłe grzanki z bagietki posmarowane lekko chłodnym masłem. Druga wersja to grzanki z masłem i koperkiem. Przed posmarowaniem masłem i dodaniem koperku smaruje się na sucho przepołowionym ząbkiem czosnku, by dał lekka nutkę.

 

Pozdro

D.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak Shadow, napisał, kapary, szalotka - delikatniejsza od cebulki, mięso ze świeżego łososia i z wędzonego, sok z cytryny/limonki, pieprz. Maggi to owszem ale do wołowego. Można też wymieszać z dobrym kupnym majonezem albo ukręcić samemu majonez - połączy wszystko ładnie.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 7 months later...

jestem fanem łososia surowego- hehe

 

najlepszy przepis świeży łosoś -to mus

cieniutki plasterek z ogona najlepszy :smile: + bułka + masełko+ cytryna odrobinę skropić +odrobina soli do smaku

 

tatar to to samo

mięsko nie mielić tylko nożem zeskrobać z tuszki

z cytryną uważać traci się kolor

dodaje jeszcze jajo ,oliwy kapkę i trochę szalotki -wszystko musi się przegryźć z godzinkę w lodówce

czasem jeszcze pieprzu dodam

podobnie z pstrągiem tylko naprawdę świeżym

 

pozdrawiam i życzę smacznego

Link to comment
Share on other sites

dodaje jeszcze jajo

Żółtko jak najbardziej. Jeżeli chodzi o surowe białko, odradzałabym konsumpcję bez obróbki termicznej:

cyt.

"Informator Drobiarski Nr 4

kwiecień 1996.

str. 9

Dr.Teresa Majewska: "Jajko i my"

 

" Innym białkiem prostym wystepującym

w jaju jest AWIDYNA. Wiąże ona biotynę,

czyli wit. H, blokuje jej przyswajanie przez

organizm człowieka, dlatego nie można

jeść surowych jajek".

 

jtysz@pac.pl"

Link to comment
Share on other sites

No pewnie,że otrzymał.Na priw. :wink: Tatar dla tego był z wędzonego łososia,bo z dużych płatów ciężko kroić plasterki z części brzusznej.Płaty były z kilkukilogramowych sztuk,więc i surowca było coś około 1,5 kg.Łososia trzeba posiekać nożem/broń boże nie mielić w maszynce/,drobno posiekać cebulki szalotki,kapary,oliwki,ogórki konserwowe/takie słodko kwaśne/,dużo koperku posiekanego w miarę drobno,dodać nieco musztardy typu dijon,pieprz/najlepiej świeżo zmielony mieszany kolorowy/,żółtka.Dokładnie wymieszać,posypać koperkiem przybrać oliwkami i kaparami.Nie dodawać oliwki ani maggi.Przepis jest ogólny,ale oddaje"ducha"potrawy.Ilości przypraw i dodatków w zależności od własnych upodobań i materiału wyjściowego/sposób wędzenia,słoność,tłustość łososia.Jeżeli tatara robimy z surowego łososia to dodajemy oliwkę z oliwek.Bardzo smaczny jest również tatar z łososia marynowanego-gravlas.A ja preferuję z mieszanki surowego i wędzonego.Pozdrawiam :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Wg. mnie oliwa z oliwek ma zbyt intensywny smak zamiast niej stosuję olej z pestek winogron,zamiast maggi sos sojowy lub rybny,kilka kropel tabasco,znakomicie sprawdza się pieprz ziołowy,drobno posiekane marynowane kurki.Porcję można udekorować 1-2 szparagami ze słoiczka.
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Kiedyś... dawno temu... w innej Galaktyce , można było kupić tzw "szkielety surowego łososia" ( "Auchen") w jakiejś śmiesznej cenie.(78 GR/kg)

Chłopcy podczas filetowania się nie przykładali dobrze i z kg szkieletu można było uzyskać od 20 do 40 dek łososia.

Oczywiście było trochę zabawy, ale pięknie pod nożem schodziły pozostałości z ości. Wychodziło praktycznie masło z mięska łososia. Zawijałem "WYSKROBKI" w folię spożywczą-- takie placki grubości 1 cm -- chwilę w zamrażarce celem stwardnienia , a następnie skrobanie nożem tak przygotowanego łososia.

Wychodzi naprawdę masełko.

A co przypraw, żółtko,kapary obowiązkowo,cebulka (wg uznania gatunek) + ZESKROBANA łodyga selera naciowego(tez forma pasty-ilość wg uznania), ogóreczek małosolny+ ew marynowane zielonki.

Więcej smaku robić nie będę. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Teoretycznie siekany jest tylko bardziej soczysty - co do mięśni - tutaj mam zdanie podzielone - owszem z mięsni grzbietowych TaK - ale z tzw brzuszków jest zdecydowanie delikatniejszy (troche więcej omega3 :D ).

Chcę zrobić ze świeżego pstrąga   z dodatkiem ok 10-15 %  wędzonej troci . Błąd zrobiłem bo ze świeżych  troci nie zrobiłem  tatara - tylko 2 uwedziłem  a jedną zamarynowałem z koperkiem (typu gravlax )

Link to comment
Share on other sites

Tatar z lososia , jak dla mnie tylko srodkowa czesc grzbietowa ..czyli najlepsza ..losos sam w sobie jest tlusty.

Ja ogolnie malo rybno luba jestem ale wole siekany inaczej to taka papka dla mnie  :D

jak juz mam jesc to lubie poloczenie 50/50 wedzony na zimno i surowy.

Z dodatkow 

jak z samego surowego to 1 sardela na 100 g lososia do tego troche dijon musztardy oliwa , cebula czerwona ,szczypiorek  sol i przeprz do smaku..

Z ogorkiem, tarta skorka z cytryny i cebulka - do tego majonez z kaparami i melisa cytrynowa  :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...