Shadow Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Matka potrzebą wynalazków. Ponieważ w sprzedaży są tylko harfy do jajek, postanowiłem zrobić swoją. Kupiłem w casto profil aluminiowy o długości 1m. Poznaczyłem punktakiem otwory, co 1 cm. Wygiąłem go przy pomocy palnika. Wywierciłem wszystkie otwory, przewlekłem przez niego żyłkę wędkarską i gotowe. Jeszcze tylko trzeba dorobić jakąś sensowną rączkę. Dzięki temu, ze otwory są co 1 cm, mogę regulować wielkość ciętej kostki, tzn. 1x1 cm, 2x2 cm i 3x3 cm. Obecnie przewlokłem 2x2 i jestem zadowolony. Zastanawiam sie nad zmianą żyłki na plecionkę, która ma grubość 0,04mm i jest duzo bardziej wytrzymała, ale obawiam się o ewentualne zakażenia z tego tytułu, ponieważ małe drobinki białka mogą zostawać pomiędzy włóknami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Witam.Na, który turniej chcesz się załapać :rolleyes: Jak szukasz partnera do debla, to znajdę jakąś rakietę :grin: Mogłeś wywiercić jeszcze jeden otwór w lewej rączce, nad zagięciem, żeby żyłka nie krążyła bokiem. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Łołłłłłłł,serowar i złota rączka.Hmmm,gratulacje- pięknych serów i pomysłów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted November 4, 2009 Report Share Posted November 4, 2009 Mogłeś wywiercić jeszcze jeden otwór w lewej rączce, nad zagięciem, żeby żyłka nie krążyła bokiem.Gonzo :wink: nie bądz taki dokładny. W twojej"harfie" masz dziurkę :tongue: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted November 4, 2009 Report Share Posted November 4, 2009 Brawo!Myślałem, że kupiłeś tą harfę w jakimś specjalistycznym sklepie za kosmiczną kasę, a tu taka niespodzianka :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow Posted November 4, 2009 Author Report Share Posted November 4, 2009 Brawo! Myślałem, że kupiłeś tą harfę w jakimś specjalistycznym sklepie za kosmiczną kasę, a tu taka niespodzianka :grin: . Tak, kasa była kosmiczna - 7 zł, a te małe do cięcia jajek kosztują od 8 - 13 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Mam zamiar zacząć pobawić się serami. Na początek coś prostego, ser typu Koryciński, ricotta z serwatki. Jak radzicie sobie z cięciem skrzepu w kostkę ? Można kupić przyrządy typu harfa ale czy to ma sens skoro skrzep trzeba kroić w kostkę i to w zależności od rodzaju sera w kostkę o różnych rozmiarach ? A taka harfa da przecież słupki o zawsze jednakowej szerokości. I co dalej ? Zwykłym nożem jakoś pod kątem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ja na początek kroję skrzep w większą kostkę nożem o długim ostrzu a następnie rozdrabniam taką oto rózgą . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ale jak pokroić nożem w kostkę w garnku Czy najpierw pod maksymalnym skosem przechylając nóż np. w lewo a później maksymalnie w prawo ? W zależności od wysokości garnka wyjdzie kostka albo romby. Sorry za może naiwne pytania ale dopiero zaczynam rozpoznawać temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ale jak pokroić nożem w kostkę w garnku Wpierw kroję pionowo na tzw krzyż kostka około 2/2cm , później poziomo tak warstwowo jak idzie a rózga zrobi swoje . O milimetr grubości nie chodzi . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ciechowy kiedys pewna pami pokazala mi sposob krojenia kratka do stygniecia ciast. TAka metalowa https://www.google.com.au/search?q=kratka+do+ciast&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=OnbMUo-oO-yfiAe75IHYDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=737#facrc=_&imgdii=_&imgrc=QhgI7YP2HCDUIM%3A%3B-Z25szcEIlNUeM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.leduvel.pl%252Fsklep%252Fcomponents%252Fcom_virtuemart%252Fshop_image%252Fproduct%252FKratka_do_studze_511bf47b593d0.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.leduvel.pl%252Fsklep%252Fakcesoria%252Fkratka-do-studzenia-ciast-prostokatna.html%3B600%3B600 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Pomysł z kratkami wydaje się fajny, muszę poszukać i zacznę eksperymenty. Albo zrobię sobie takie przyrządy jak Shadow. Dzięki za podpowiedzi. Większy problem to będzie znaleźć krowę z mlekiem. Jak ostatnio jechałem do szwagra na wieś to wcześniej zadzwonił czy mu po drodze nie mogę przywieźć mleka UHT bo mu wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Ciechowy , a jak nie to kombinuj taki garnek Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 iechowy , a jak nie to kombinuj taki garnek Andrzej, to twoj garnek? Wspanialy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Andrzej, to twoj garnek? Wspanialy To nie mój . Ale zrobić zawsze taki można . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciechowy Posted January 7, 2014 Report Share Posted January 7, 2014 Kurcze, fajny ten garnek. Najpierw spróbuję czy w ogóle coś mi z tego wyjdzie, później będe wzbogacał park maszynowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barth Posted January 9, 2016 Report Share Posted January 9, 2016 Panowie, może i Panie szukam harfy ale w sprzedaży mega cena. Ta jest oczywiście genialna kolegi - lecz nie jestem pewien do końca czy materiał użyty na nią chyba jest bardzo niewskazany - ponieważ aluminium wchodzi w reakcję z serwatką i wydzielają się jakieś sole AL w przypadku kiedy serwatka ma odczyn kwaśny (uprzedzam gdzieś czytałem)- dlatego w sprzedaży są tylko ze stali nierdzewnej. Dlaczego nie ma plastikowych tego nie rozumiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal278 Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 Aluminium wchodzi w reakcje jak kolega pisze nie tylko z serwatką, ale tez z tłuszczem. Dlatego albo szukać ramki plastikowej i dorobić "oczka" z żyłki, lub zrobić ramkę z kwasiaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
photomatic Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 Wchodzi w reakcje z kwasami prawda. Ale harfę wkłada sie do skrzepu na chwile wiec wątpię zeby to miało jakikolwiek wpływ na nasze zdrowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 KWASIAK KWASIAK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
photomatic Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 Tez sobie zrobię tylko dlaczego u Ciebie nie ma drutow poziomych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted July 4, 2017 Report Share Posted July 4, 2017 (edited) Bo mnie szlag trafiał z wierceniem tego kwasiaka. Nawet dobre wiertła paliłem. Więc poziome olałem.Harfa to taki trochę pic na wodę. Można spokojnie bez niej skrzep kroić albo długim nożem albo takim płaskim czymś czym się torty masą smaruje. Edited July 4, 2017 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
photomatic Posted July 4, 2017 Report Share Posted July 4, 2017 Kwasiak jak to kwasiak potrafi dać w kość. Wiertła z kobaltem troche pomagają. W wolnej chwili pokombinuję swoją wersję. Tylko mi to podoba sie wersja obrotowa. Tylko czy ona ma sens bo już zauważyłem, że skrzep potrafi się. Przesuwać pod naciskiem samego ostrza noża a co dopiero jak tych ostrzy będzie dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted July 5, 2017 Report Share Posted July 5, 2017 Nawet dobre wiertła paliłem. Wolne obroty i chłodzenie to podstawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted July 5, 2017 Report Share Posted July 5, 2017 No właśnie nie wiedziałem o wolnych obrotach i naparzałem jak dzikus. Potem wiertłem tylko nawiercałem a pogłębiałem frezem węglikowym 3 ostrzowym z pracy.Miałem też 1 trochę zużyte węglikowe wiertło (także z tyry) to szło jak burza - dopóki nie przekosiłem i pękło. Bo jeżeli jeszcze nie wiecie węglik jest bardzo twardy ale bardzo kruchy i wymaga maszyn CNC albo przynajmniej wiertarki stołowej której nie posiadam.... I nie mówię tu o końcówkach węglikowych tylko narzędziach z monolitu węglika jako całość. Branża w której pracuję od 11 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts