Jump to content

[Ciastka]Ciasteczka serowe ze skwarkami

EAnna

Recommended Posts

Na prośbę kol. AndrzejaK zamieszczam przepis na ciasteczka/bagietki wytrawne, nadajace się do herbatki lub na przekąskę. B:T:W=1:1,9:1,6

Jest to mój autorski przepis (wielokrotnie wypróbowany) oparty na recepturze ciasta serowego półfrancuskiego.

Założyłam nowy temat aby łatwiej było odszukać. Niestety, dysponuję tylko zdjęciem samotnej, pojedynczej sztuki, która zawieruszyła się po poprzednim pieczeniu :blush:

Ciasteczka serowe ze skwarkami

Surowce: (na jedną blaszkę)

1. 16 dkg tłustego twarogu

2. 16 dkg mąki

3. 8 dkg masła

4. 8 dkg skwarek zmielonych (dobry jest dodatek wędzonych)

5. szczypta soli, cebula smażona (mała), biały pieprz do smaku, jajko do smarowania

6. ser tarty typu parmezan do posypania

Wykonanie:

1. Wsypać mąkę na stolnicę, dodać zmielony twaróg, niezbyt twarde masło, skwarki i przyprawy.

2. Wyrabiać szybko palcami (nie dolewając wody) aż ciasto będzie gładkie

3. Uformować kulę i włożyć do lodówki (pod przykryciem), najlepiej na noc.

4. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3mm, pociąć radełkiem na paski 1cm x 10cm, posmarować rozbitym jajkiem, posypać obficie żółtym, ostrym serem i układać na posmarowanej masłem blasze w odstępach, bo rosną.

5. Piec na termoobiegu w piekarniku o temp. 210 st ok. 10min, aż się dobrze zarumienią. Należy bardzo uważać bo moment za długo i przypalają się. Za blade są miękkawe i mniej smaczne. Przed pieczeniem należy rozgrzać piekarnik do 230 st; po włożeniu temperatura opadnie i należy ją ustabilizować na poziomie 210 st.