Jump to content

Sos czosnkowy inaczej


darbarian

Recommended Posts

Jako że sam sos czosnkowy uwielbiam ale już mi się przejadł postanowiłem zrobić eksperyment i przyznam że domownicy są bardzo zadowoleni :grin: A oto mój przepis

 

Pojemnik śmietany 40% 200 ml

3-4 łyżki mleka

3-4 łyżki majonezu

5 ząbków czosnku

Kawałek świeżego imbiru wyciśniętego tak jak czosnek

5 dorodnych liści świeżej bazylii poszatkowanych

Czubrzyca czerwona przyprawa (ostra) - wedle smaku, preferuję bardziej pikantne :D

Curry przyprawa - wedle smaku

 

http://img690.imageshack.us/img690/3800/79010377.jpg

 

Pozdrawiam i Życzę Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Ja do sosu czosnkowego używam następującego przepisu (lubie gęsty):

 

- serek Fresnek - twarożek kremowy do smarowania chleba (sprzedaja w Biedronce), może być naturalny lub ziołowy ale chyba naturalny lepiej wychodzi

- łyżka lub dwie majonezu (zależy od smaku majonezu i własnych upodobań ale ogólnie im wiecej to wychodzi słodszy)

- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę (też zależy od upodobań, chińskiego czosnku trzeba wiecej, naszego rodzimego mniej no chyba ze ktos lubi pikantność)

- sól do smaku

 

Opcjonalnie można dodać swieżych ziół. Sos jest gęsty a manewrując ilością składników można uzyskać ulubiony smak. Inną zaletą jest jego prostota i dostępność składników.

 

Wszyscy na imprezkach są zachwyceni :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ja do sosu czosnkowego używam następującego przepisu (lubie gęsty):

 

- serek Fresnek - twarożek kremowy do smarowania chleba (sprzedaja w Biedronce), może być naturalny lub ziołowy ale chyba naturalny lepiej wychodzi

- łyżka lub dwie majonezu (zależy od smaku majonezu i własnych upodobań ale ogólnie im wiecej to wychodzi słodszy)

- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę (też zależy od upodobań, chińskiego czosnku trzeba wiecej, naszego rodzimego mniej no chyba ze ktos lubi pikantność)

- sól do smaku

 

Opcjonalnie można dodać swieżych ziół. Sos jest gęsty a manewrując ilością składników można uzyskać ulubiony smak. Inną zaletą jest jego prostota i dostępność składników.

 

Wszyscy na imprezkach są zachwyceni :grin:

Muszę Ciebie zmartwić ale naszego czosnku już prawie nie ma, ten co się kupuje pochodzi zza wschodniej granicy.

 

Ps>Chodzi mi głównie o ten z lekko bordowym ubrankiem

Link to comment
Share on other sites

Ja do sosu czosnkowego używam następującego przepisu (lubie gęsty):

 

- serek Fresnek - twarożek kremowy do smarowania chleba (sprzedaja w Biedronce), może być naturalny lub ziołowy ale chyba naturalny lepiej wychodzi

- łyżka lub dwie majonezu (zależy od smaku majonezu i własnych upodobań ale ogólnie im wiecej to wychodzi słodszy)

- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę (też zależy od upodobań, chińskiego czosnku trzeba wiecej, naszego rodzimego mniej no chyba ze ktos lubi pikantność)

- sól do smaku

 

Opcjonalnie można dodać swieżych ziół. Sos jest gęsty a manewrując ilością składników można uzyskać ulubiony smak. Inną zaletą jest jego prostota i dostępność składników.

 

Wszyscy na imprezkach są zachwyceni :grin:

Muszę Ciebie zmartwić ale naszego czosnku już prawie nie ma, ten co się kupuje pochodzi zza wschodniej granicy.

 

Ps>Chodzi mi głównie o ten z lekko bordowym ubrankiem

 

Fakt, w sklepach rzeczywiście łatwiej znaleźć Chiński czosnek, czy Hiszpański (np w Selgrosie) i jest on znacznie słabszy od tego lekko bordowo-fioletowego. Nie potrafię określić czy jest on również za wschodniej granicy, ale jak ma się szczeście można dostać pare główek od rodzinki ze wsi (mam nadzieje że oni sami uprawiaja). Zawsze wole ten mocniejszy bordowo-fioletowy - daje kopa :)

 

W piotrze i pawle widziałem też czasami - kraj pochodzenia Polska :)

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Według mojej wiedzy do sosu czosnkowego zamiast śmietany można dodać jogurtu naturalnego gęstego i tak robią w większości w gastronomi ale śmietana jest najlepsza i to min 18 procent. A co do czosnku to uważajcie na chiński zawiera toksyny i jest sprzedawany w biedronce. A z krajowym proszę uważać jest dużo ostrzejszy od eksportowych. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

w pizzeriach u nas dają super pyszny sosik czosnkowy do pizzy , próbowałem zrobić dziesiątki razy i nic ;

 

zacząłem szukać na zapleczach pizzerii :) i znajomych kucharzy :) i prawdopodobnie ( prawdopodobnie gdyż sam jeszcze nie spróbowałem ) jest to czosnek w płynie kupowany przez gastronomików w opakowaniach podobnych do ketchupu.

 

Zwykły czosnek nie zrobi kremu a w niektórych pizzeriach jest super krem czosnkowy gesty jak śmietanka

Link to comment
Share on other sites

Witam ,,Italodisko" masz racje czosnek w gastronomi używany jako :

- czosnek naturalny w główkack

- czosnek granulowany

- sól czosnkową ( sól roztarta z czosnkiem)

- oraz czosnek w płynie jest to wyciąg zczosnku a nie sos czosnkowy.

Sos - jak sama nazwa mówi jest to mieszanina więc nieda się zrobić sosu z wyciągu zczosnku.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

w pizzeriach u nas dają super pyszny sosik czosnkowy do pizzy , próbowałem zrobić dziesiątki razy i nic ;

 

zacząłem szukać na zapleczach pizzerii :) i znajomych kucharzy :) i prawdopodobnie ( prawdopodobnie gdyż sam jeszcze nie spróbowałem ) jest to czosnek w płynie kupowany przez gastronomików w opakowaniach podobnych do ketchupu.

 

Zwykły czosnek nie zrobi kremu a w niektórych pizzeriach jest super krem czosnkowy gesty jak śmietanka

I nie zrobisz go w domu bo tam jest spora lista dodatków wg Mendelejewa czy jak mu tam było. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Podonie jezeli użyjemy czosnku w proszku - wtedy wychodzi podobny do tych "lokalowych".

Podejrzewam, że przyczyna jest w zmacniaczach smaku itp.

 

Dla mnie obowiązkowo w każdym sosie czosnkowym musi być mnóstwo koperku i zawsze się dziwię jak można robic biały sos czosnkowy :D

Link to comment
Share on other sites

Ja robię taki sosik:

 

-Mała śmietana 12% lub 18% (ma być gęsta)

-2 czubate łyżki majonezu

-Troszeczkę octu do smaku

-Szczypta cukru

-2 ząbki czosnku

-Szczypta siekanej natki pietruszki

-Sól,pieprz wedle uznania.

 

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy majonez i mieszamy trzepaczką lub widelcem do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,cukier,ocet,pietruszkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy na ok 15-20 minut żeby się przegryzło.Sosik jest super do mięska,pizzy,kanapek,pomidorów.

Smacznego :grin:

 

Można też śmietanę zastąpić naturalnym serkiem homogenizowanym,zrezygnować z octu,dodać pół ogórka szklarniowego startego na tarce i odciśniętego z soku,a uzyskamy sosik tzaziki.

Link to comment
Share on other sites

Było już o tym nieraz przy różnych okazjach...

czosnek Hiszpański jest bardzo dobry ale kilkakrotnie słabszy od naszego - dlatego trzeba uważać.

no i jeszcze jednak mała sprawa - towar który kupują u siebie np. Hiszpanie to nie to samo co towar leżący w Polskim sklepie :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Witam serdecznie . Nie wiem gdzie to umieścić , więc spróbuję tu - też z czosnkiem .

Kaszlemy , kichamy , czas na bombę witaminową - robimy ją co roku . Przepis prosty : 1:1:1 czosnek , cytryna , miód (wagowo) . Dzisiaj zrobiłem po 500 g , zmieliłem na sitku "8" i rozmieszałem blenderem . Dawkowanie : profilakktycznie 1 łyżeczka na dzień , jak jest źle 3 łyżeczki . Polecam .

ps . uwaga "mocno rzecz" prostuje włosy i wypycha oczy , ale pomaga . Polecam zuberek .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...