darbarian Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Jako że sam sos czosnkowy uwielbiam ale już mi się przejadł postanowiłem zrobić eksperyment i przyznam że domownicy są bardzo zadowoleni :grin: A oto mój przepis Pojemnik śmietany 40% 200 ml 3-4 łyżki mleka 3-4 łyżki majonezu 5 ząbków czosnku Kawałek świeżego imbiru wyciśniętego tak jak czosnek 5 dorodnych liści świeżej bazylii poszatkowanych Czubrzyca czerwona przyprawa (ostra) - wedle smaku, preferuję bardziej pikantne Curry przyprawa - wedle smaku http://img690.imageshack.us/img690/3800/79010377.jpg Pozdrawiam i Życzę Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 A ja sie dzisiaj dowiedzialem ze pedro napisał/a: Najtłustsza śmietana dostępna na polskim rynku ma 36 %. :rolleyes: sosik spoko lubie czosnekPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukg Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Ja do sosu czosnkowego używam następującego przepisu (lubie gęsty): - serek Fresnek - twarożek kremowy do smarowania chleba (sprzedaja w Biedronce), może być naturalny lub ziołowy ale chyba naturalny lepiej wychodzi- łyżka lub dwie majonezu (zależy od smaku majonezu i własnych upodobań ale ogólnie im wiecej to wychodzi słodszy)- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę (też zależy od upodobań, chińskiego czosnku trzeba wiecej, naszego rodzimego mniej no chyba ze ktos lubi pikantność)- sól do smaku Opcjonalnie można dodać swieżych ziół. Sos jest gęsty a manewrując ilością składników można uzyskać ulubiony smak. Inną zaletą jest jego prostota i dostępność składników. Wszyscy na imprezkach są zachwyceni :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted November 7, 2009 Author Report Share Posted November 7, 2009 Ja do sosu czosnkowego używam następującego przepisu (lubie gęsty): - serek Fresnek - twarożek kremowy do smarowania chleba (sprzedaja w Biedronce), może być naturalny lub ziołowy ale chyba naturalny lepiej wychodzi - łyżka lub dwie majonezu (zależy od smaku majonezu i własnych upodobań ale ogólnie im wiecej to wychodzi słodszy) - kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę (też zależy od upodobań, chińskiego czosnku trzeba wiecej, naszego rodzimego mniej no chyba ze ktos lubi pikantność) - sól do smaku Opcjonalnie można dodać swieżych ziół. Sos jest gęsty a manewrując ilością składników można uzyskać ulubiony smak. Inną zaletą jest jego prostota i dostępność składników. Wszyscy na imprezkach są zachwyceni :grin: Muszę Ciebie zmartwić ale naszego czosnku już prawie nie ma, ten co się kupuje pochodzi zza wschodniej granicy. Ps>Chodzi mi głównie o ten z lekko bordowym ubrankiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukg Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Ja do sosu czosnkowego używam następującego przepisu (lubie gęsty): - serek Fresnek - twarożek kremowy do smarowania chleba (sprzedaja w Biedronce), może być naturalny lub ziołowy ale chyba naturalny lepiej wychodzi - łyżka lub dwie majonezu (zależy od smaku majonezu i własnych upodobań ale ogólnie im wiecej to wychodzi słodszy) - kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskarkę (też zależy od upodobań, chińskiego czosnku trzeba wiecej, naszego rodzimego mniej no chyba ze ktos lubi pikantność) - sól do smaku Opcjonalnie można dodać swieżych ziół. Sos jest gęsty a manewrując ilością składników można uzyskać ulubiony smak. Inną zaletą jest jego prostota i dostępność składników. Wszyscy na imprezkach są zachwyceni :grin: Muszę Ciebie zmartwić ale naszego czosnku już prawie nie ma, ten co się kupuje pochodzi zza wschodniej granicy. Ps>Chodzi mi głównie o ten z lekko bordowym ubrankiem Fakt, w sklepach rzeczywiście łatwiej znaleźć Chiński czosnek, czy Hiszpański (np w Selgrosie) i jest on znacznie słabszy od tego lekko bordowo-fioletowego. Nie potrafię określić czy jest on również za wschodniej granicy, ale jak ma się szczeście można dostać pare główek od rodzinki ze wsi (mam nadzieje że oni sami uprawiaja). Zawsze wole ten mocniejszy bordowo-fioletowy - daje kopa W piotrze i pawle widziałem też czasami - kraj pochodzenia Polska pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Według mojej wiedzy do sosu czosnkowego zamiast śmietany można dodać jogurtu naturalnego gęstego i tak robią w większości w gastronomi ale śmietana jest najlepsza i to min 18 procent. A co do czosnku to uważajcie na chiński zawiera toksyny i jest sprzedawany w biedronce. A z krajowym proszę uważać jest dużo ostrzejszy od eksportowych. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 w pizzeriach u nas dają super pyszny sosik czosnkowy do pizzy , próbowałem zrobić dziesiątki razy i nic ; zacząłem szukać na zapleczach pizzerii i znajomych kucharzy i prawdopodobnie ( prawdopodobnie gdyż sam jeszcze nie spróbowałem ) jest to czosnek w płynie kupowany przez gastronomików w opakowaniach podobnych do ketchupu. Zwykły czosnek nie zrobi kremu a w niektórych pizzeriach jest super krem czosnkowy gesty jak śmietanka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Witam ,,Italodisko" masz racje czosnek w gastronomi używany jako :- czosnek naturalny w główkack - czosnek granulowany - sól czosnkową ( sól roztarta z czosnkiem)- oraz czosnek w płynie jest to wyciąg zczosnku a nie sos czosnkowy.Sos - jak sama nazwa mówi jest to mieszanina więc nieda się zrobić sosu z wyciągu zczosnku. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 w pizzeriach u nas dają super pyszny sosik czosnkowy do pizzy , próbowałem zrobić dziesiątki razy i nic ; zacząłem szukać na zapleczach pizzerii i znajomych kucharzy i prawdopodobnie ( prawdopodobnie gdyż sam jeszcze nie spróbowałem ) jest to czosnek w płynie kupowany przez gastronomików w opakowaniach podobnych do ketchupu. Zwykły czosnek nie zrobi kremu a w niektórych pizzeriach jest super krem czosnkowy gesty jak śmietanka I nie zrobisz go w domu bo tam jest spora lista dodatków wg Mendelejewa czy jak mu tam było. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Tak jak kolega ,,Miro" napisał ,, Tam jest tablica Mendelejewa,, i to jest prawda miałem otym na kursie. I niema możliwosci żebyś w domu zrobił taki smak.Ale zrobisz leprzy, bo zdrowszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Podonie jezeli użyjemy czosnku w proszku - wtedy wychodzi podobny do tych "lokalowych".Podejrzewam, że przyczyna jest w zmacniaczach smaku itp. Dla mnie obowiązkowo w każdym sosie czosnkowym musi być mnóstwo koperku i zawsze się dziwię jak można robic biały sos czosnkowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 ,,Oli,, taki sos w branży gastronomicznej to jest sos koperkowo - czosnkowy a czosnek jest tam na drugim planie. W oryginalnym to jest tylko czosnek ,majonez ,śmietana w różnych proporcjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Możliwe, nie jestem specjalistą teorii gastronomii, problem w tym, że ta klasyfikacja nie jest nigdzie przestrzegana. Czasami zamawiasz czosnkowy i masz z "zielskiem", a czasami czysty.I bądź tu mądry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marzena1985 Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Ja robię taki sosik: -Mała śmietana 12% lub 18% (ma być gęsta)-2 czubate łyżki majonezu-Troszeczkę octu do smaku-Szczypta cukru -2 ząbki czosnku-Szczypta siekanej natki pietruszki-Sól,pieprz wedle uznania. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy majonez i mieszamy trzepaczką lub widelcem do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,cukier,ocet,pietruszkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy na ok 15-20 minut żeby się przegryzło.Sosik jest super do mięska,pizzy,kanapek,pomidorów.Smacznego :grin: Można też śmietanę zastąpić naturalnym serkiem homogenizowanym,zrezygnować z octu,dodać pół ogórka szklarniowego startego na tarce i odciśniętego z soku,a uzyskamy sosik tzaziki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi1961 Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Witam, czonseczek pyszny chiński świeży oraz suszony mielony, nie kiełkuje, trwały, bardzo ładny, a dlaczego bo nasi chińscy przyjaciele go napromieniowują w związku z powyższym. Szkoda bo pozostaje nam tylko krajowy brzydki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Wolę ten "brzydki" krajowy. Lepsze swoje na smole niż czyje w rosole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Szkoda bo pozostaje nam tylko krajowy brzydki. Dlaczego brzydki :rolleyes: Co prawda główki nie "jak buraki" w przypadku chińskiego ale też jest ładny - ja to mówię "czosnkożerca" :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Wolę ten "brzydki" krajowy. Troszkę przesadziłaś , jednak dobrze że wolisz krajowy . Idzie wybrać naprawdę piękne główki krajowego czosnku w sklepikach i na targu . Najlepiej się zaopatrzyć w sezonie , teraz być może jest trochę przebrany . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lilliwashere Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 A jakie macie zdanie nt. czosnków z zachodu (hiszpański) i dalekiego zachodu - Argentyna. Bywa w Carefurze i Makro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Było już o tym nieraz przy różnych okazjach...czosnek Hiszpański jest bardzo dobry ale kilkakrotnie słabszy od naszego - dlatego trzeba uważać.no i jeszcze jednak mała sprawa - towar który kupują u siebie np. Hiszpanie to nie to samo co towar leżący w Polskim sklepie :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuberek Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Witam serdecznie . Nie wiem gdzie to umieścić , więc spróbuję tu - też z czosnkiem .Kaszlemy , kichamy , czas na bombę witaminową - robimy ją co roku . Przepis prosty : 1:1:1 czosnek , cytryna , miód (wagowo) . Dzisiaj zrobiłem po 500 g , zmieliłem na sitku "8" i rozmieszałem blenderem . Dawkowanie : profilakktycznie 1 łyżeczka na dzień , jak jest źle 3 łyżeczki . Polecam .ps . uwaga "mocno rzecz" prostuje włosy i wypycha oczy , ale pomaga . Polecam zuberek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts