golaszm Posted November 9, 2009 Report Share Posted November 9, 2009 Zainspirowany szynkowarką zrobioną z garnka do szparagów zerknąłem na allegro, by rozejrzeć się za innymi możliwościami improwizacji. I niniejszym rzucam luźny pomysł: Moim zdaniem ten oto garnek do ryby mogłby być z powodzeniem przerobiony na praskę. Gdyby kiedyś w przyszłości aukcje się skończyły :P - to dla ułatwienia wklejam zdjęcie: http://img33.imageshack.us/img33/7130/800080324.th.jpg Aktualnie w ofercie ma go bodaj troje sprzedawców, przy czym jeden zdecydowanie drożej od pozostałych Niniejszym oświadczam, że nie jestem powiązany (i nie planuję być) z żadnym ze sprzedających. Jeśli administracja forum uzna, że udzieliłem zbyt dokładnych wskazówek, proszę o zmoderowanie postu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 9, 2009 Report Share Posted November 9, 2009 ten oto garnek do ryby mogłby być z powodzeniem przerobiony na praskę.Ten garnek ma słuszne wymiary; szczególnie jeden :wink: Parzenie wymagałoby odpowiedniego naczynia i z tym może być kłopot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 9, 2009 Report Share Posted November 9, 2009 Ja mam taki od lat i używałem go do gotowania gołąbków a i do zrobienia boczku rolowanego na parze, Do innych celów też jest wykorzystywany, mój jest aluminiowy. Dziś dowiedziałem się, że to do ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 fajną praskę można też zrobić z keksówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 Masz taką? Napisz coś więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 A ja mam jeszcze takie pytanie techniczne odnosnie prasek czy szynkowarów... czy one musza byc super szczelne? tzn czy wsad musi byc zupełnie odseparowany od wody w garnku? Prozaiczne pytanie ale nigdzie tego nie znalazłem... nie chodzi i naczynie cisnieniowe bo wiadomo... z góry dzieki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 Powinien, ale nie musi. Pod wpływem temperatury warstwa mięsa stykająca się bezposrednio z wodą ulega denaturyzacji i nie przepuszcza soków do wody i na odwrót. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 Mam dwie praski . Jedna z nierdzewki i tu nie ma konieczności używania woreczków , więc musi być szczelna . Druga z aluminium . Tutaj praska mogłaby być nieszczelna , ponieważ wsad jest w woreczku . Co do szynkowarki nierdzewnej . Napisałem ,że nie ma konieczności używania woreczka , ale ja ostatnio też towar wsadzam w torebkę . Znacznie to ułatwia wyjęcie gotowego wyrobu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts