Jump to content

[Litwa] Kiełbaski grzybowe


Recommended Posts

Ostatnio znalazłem w książce Biruty Markuzy-Bienieckiej "Chłodnik znad Niemna" ciekawy przepis na kiełbaski grzybowe. Najogólniej mówiąc obgotowane grzyby mieli się w maszynce, miesza z posiekanymi jajami na twardo, zrumienioną cebulką i i jajkiem na surowo, przyprawia i nadziewa jelito. Kiełbaski obgotowuje się ca 10 minut i podaje na gorąco ze słoniną lub na zimno z majonezem. Po ostatnim grzybobraniu nabrałem fantazji i zrobiłem tą potrawę. Efekt - powiedzmy - średni. Potrawa w konsystencji przypominała nieco kaszankę. Ciekawostka, wcale nie czuć było smaku ani zapachu grzybów. Na marginesie, jedna z kiełbasek mi pękła podczas obgotowywania. Dodałem do wywaru jeszcze trochę grzybów i jako zupę podałem z zacierkami. Rewelacja!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...