Jump to content

Wędzenie szczupaka

leum

Recommended Posts

Może ktoś wędził szczupaki. Wśród znajomych są różne opinie na ten ten temat ale nikt sam szczupaków nie wędził bo podobo się nie nadaja, bo wychodząza suche. Jesliby ktoś z forumowiczów miał doświadczenie w tej sprawie to bardzo bym prosił o opinie. Lubię powędkować a szczupaki czasami sie trafiają, ale nie wiem czy warto je wędzić, nidy takich nie próbowalem.

Jesliby ktoś z forumowiczów miał doświadczenie w tej sprawie to bardzo bym prosił o opinie.

Ten temat chyba już był poruszany na forum . To co pamiętam to była zgodna opinia : szczupaczek nie nadaje się do wędzenia jest rybą suchą po uwędzeniu .

Pozdrawiam

Ryby drapieżniki nie nadają się do wędzenia - są za chude.

Stanowczo się nie zgozdę z tą wypowiedzią.

Wszystkie ryby drapieżne są pierwszorzędne wędzone, poza szczupakiem oczywiście.

Łosoś,węgorz, sum, miętus, co z nimi ?

Może ktoś wędził szczupaki. Wśród znajomych są różne opinie na ten ten temat ale nikt sam szczupaków nie wędził bo podobo się nie nadaja, bo wychodząza suche. Jesliby ktoś z forumowiczów miał doświadczenie w tej sprawie to bardzo bym prosił o opinie. Lubię powędkować a szczupaki czasami sie trafiają, ale nie wiem czy warto je wędzić, nidy takich nie próbowalem.

Szczupak nie jest najsmaczniejszy nawet smażony ( w/g mnie)

faktycznie ma suche mięso.

Ale okoń wędzony w/g opinii ludzi znad jezior jest świetny.że o węgorzu nie wspomnę

pozdawiam

@Geronimo

szczupaka nie wędzi się,zrób go w sosie koperkowym,jest wtedy soczysty.

podsmaż go lekko z cebulką,zalej słodką śmietanką ,wstaw do piekarnika na 20 min .

w temp.150 oC i podaj posypany natką pietruszki

smacznego.

p.s do wedzenia najlepsze są węgorze,pstrągi,karpie ,leszcze,to z ogólnie dostępnych,

ale jak byś dostał np.jesiotra to ho,ho.... :tongue:

pozdrawiam

Szczupaka można wędzić i nie będzie aż tak suchy. Problem jest tylko jak i w czym wędzimy. Musi być stabilna wędzarnia pod względem temperatury j jej rozkładu wewnątrz komory. Szczupaka bez osuszania wkładamy do komory i wędzimy w tem około 45 do 50 st. Po uzyskaniu koloru złotego, czy jasno brązowego ( opał - buk, brzoza ) podnosimy temperaturę na około 1 godziny, może ponad jak jest duży. ( podobnie jak węgorza) Szczupaka wyciągamy i schładzamy na powietrzu.

Zasolenie około 12 godzin w zimnej wodzie 8% solanką.

• 12 years later...

Witam chciałbym odświeżyć temat szczupaka, gdyż na jesieni ubiegłego roku wędziłem szczupaka  1.2 kg i wcale nie wyszedł suchy. Solanka 9% -12 godzin w zalewie wędzony tak jak pstrąg w 50stopniach ,z tym że wymagał dłuższego dopiekania. Mięso soczyste, fajnie komponujące się z kieliszkiem wódeczki. I tu mam pytanie bo sezon na zębatego się rozpoczyna . Czy ktoś wędzonego szczupaka bądż inną rybkę np. sielawę marynował w zalewie octowej?Zawsze spożywałem ryby marynowane smażone ale dziś za namową znajomego chcę spróbowaj rybki wędzonej marynowanej w zalewie.Czy warto i czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?