leum Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Może ktoś wędził szczupaki. Wśród znajomych są różne opinie na ten ten temat ale nikt sam szczupaków nie wędził bo podobo się nie nadaja, bo wychodząza suche. Jesliby ktoś z forumowiczów miał doświadczenie w tej sprawie to bardzo bym prosił o opinie. Lubię powędkować a szczupaki czasami sie trafiają, ale nie wiem czy warto je wędzić, nidy takich nie próbowalem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Jesliby ktoś z forumowiczów miał doświadczenie w tej sprawie to bardzo bym prosił o opinie. Ten temat chyba już był poruszany na forum . To co pamiętam to była zgodna opinia : szczupaczek nie nadaje się do wędzenia jest rybą suchą po uwędzeniu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Wędziłem szczupaka w ubiegłym roku. Smak nieciekawy, mięso suche.Ryby drapieżniki nie nadają się do wędzenia - są za chude. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Makrela , sandacz , dorsz i wiele innych to przecież nie jarosze . Nigdy nie wędziłem szczupaka z powodu braku takowego i za bardzo nie poradzę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Ryby drapieżniki nie nadają się do wędzenia - są za chude.Stanowczo się nie zgozdę z tą wypowiedzią. Wszystkie ryby drapieżne są pierwszorzędne wędzone, poza szczupakiem oczywiście. Łosoś,węgorz, sum, miętus, co z nimi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Może ktoś wędził szczupaki. Wśród znajomych są różne opinie na ten ten temat ale nikt sam szczupaków nie wędził bo podobo się nie nadaja, bo wychodząza suche. Jesliby ktoś z forumowiczów miał doświadczenie w tej sprawie to bardzo bym prosił o opinie. Lubię powędkować a szczupaki czasami sie trafiają, ale nie wiem czy warto je wędzić, nidy takich nie próbowalem. Szczupak nie jest najsmaczniejszy nawet smażony ( w/g mnie) faktycznie ma suche mięso. Ale okoń wędzony w/g opinii ludzi znad jezior jest świetny.że o węgorzu nie wspomnę pozdawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 To zrób go w ten sposób http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1481 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 To zrób go w ten sposób http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1481 Ten szczupak nęci mnie od dawna :tongue: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek52 Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 @Geronimoszczupaka nie wędzi się,zrób go w sosie koperkowym,jest wtedy soczysty.podsmaż go lekko z cebulką,zalej słodką śmietanką ,wstaw do piekarnika na 20 min . w temp.150 oC i podaj posypany natką pietruszkismacznego.p.s do wedzenia najlepsze są węgorze,pstrągi,karpie ,leszcze,to z ogólnie dostępnych,ale jak byś dostał np.jesiotra to ho,ho.... :tongue: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Szczupaka można uwędzić da sie go zjeść oto dowód . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Witam.Uwędzić wszystko można, tak jak i zjeść.Tylko czy wszystkim będzie smakowało to już inna inszość Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Szczupaka można wędzić i nie będzie aż tak suchy. Problem jest tylko jak i w czym wędzimy. Musi być stabilna wędzarnia pod względem temperatury j jej rozkładu wewnątrz komory. Szczupaka bez osuszania wkładamy do komory i wędzimy w tem około 45 do 50 st. Po uzyskaniu koloru złotego, czy jasno brązowego ( opał - buk, brzoza ) podnosimy temperaturę na około 1 godziny, może ponad jak jest duży. ( podobnie jak węgorza) Szczupaka wyciągamy i schładzamy na powietrzu.Zasolenie około 12 godzin w zimnej wodzie 8% solanką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 A może na zimno ?Nie robiłem tego, ale może mięsko by się uszlachetniło ?Czy ktoś próbował ?U mnie zawsze jak do tej pory w sosie chrzanowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 jarkof, Tylko ryby, które magą być zjedzone na surowo - wedzimy na zimno. Śledź, łosoś, troć wędrowna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 A dlaczego nie szczupak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyk Posted August 31, 2022 Report Share Posted August 31, 2022 Witam chciałbym odświeżyć temat szczupaka, gdyż na jesieni ubiegłego roku wędziłem szczupaka 1.2 kg i wcale nie wyszedł suchy. Solanka 9% -12 godzin w zalewie wędzony tak jak pstrąg w 50stopniach ,z tym że wymagał dłuższego dopiekania. Mięso soczyste, fajnie komponujące się z kieliszkiem wódeczki. I tu mam pytanie bo sezon na zębatego się rozpoczyna . Czy ktoś wędzonego szczupaka bądż inną rybkę np. sielawę marynował w zalewie octowej?Zawsze spożywałem ryby marynowane smażone ale dziś za namową znajomego chcę spróbowaj rybki wędzonej marynowanej w zalewie.Czy warto i czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts