Jump to content

Pierwsze kroki w serowarstwie

Podlasiak

Recommended Posts

W końcu uległem namowom kolegi Endrio i zrobiłem pierwsze kroki w serowarstwie.

W ubiegły piatek zakupiłem 24 litry mleka z wieczornego udoju "prosto od krowy". Okazało sie że to nie takie proste, nawet w krainie mlekiem płynącej.

W sobote z rana zebrałem około 2,5 litra śmietany i po około 40 minutach "czarów" uzyskałem masełko

Maślanka podgrzana ( za namową Endrio ) zamieniła sie w serek

Mleko podgrzałem na a'la oscypek

Po dodaniu podpuszczki czekam na powstanie skrzepu

Skrzep już ocieka

Oczywiście serwatka musi się zamienić w ser typu ricotta

Pogrzewana

Już ocieka

I już gotowa do spożycia

I a'la oscypek po uwędzeniu

http://images47.fotosik.pl/225/4bb9ed86045e4da0med.jpg

Innych zdjęć nie umieszczam - widać na nich moje błędy. Wiem co źle zrobiłem - obiecuje poprawę. :grin:

zrobiłem pierwsze kroki w serowarstwie.

Z jakim rozmachem i świetnymi efektami :!: Gratuluję wspaniałych wyrobów i witam w gronie serowarów.

uległem namowom kolegi Endrio

Kolega Endrio ma niepodważalne zasługi w krzewieniu i inspirowaniu ruchu serowarskiego na naszym forum :smile: . Do dzisiaj pamiętam jego ser pleśniowy z Brennej; niedościgniony wzór.

Nie napisałem że mleko kupiłem w Warszawie

Mirkowi chodziło o to że w Warszawie nie ma takiej możliwości - sądzę że gdybyś zaproponował mu dostawę takiego mleczka/śmietany co jakiś czas to byłby "przeszczęśliwy"

Dodatkowo podróż śmietany przez tyle kilometrów "załatwiła" by sprawę ubijania na masło :grin:

• 3 months later...

Witam!

Mam wielki problem! Od kilku miesięcy produkuję twarożek z wiejskiego mleka. Zawsze tak samo najpierw podgrzewam lekko mleko a później dolewam trochę kwaśnego.Po ok 12 godzinach jest kwaśne,można nożem kroić.Ogrzewam na kuchni opalanej drzewem, zawsze wychodził super. Ostatnio jednak nie chce się zważyć, w serwatce pływają charakterystyczne dla twarogu"kluski"a białko nie chce się zcinać. Co jest nie tak?Może ktoś wie?

Mleko jest od moich krów, zdrowych, nie wysoko cielnych, kwasi się pięknie, ogrzewam powoli.Wszystko wygląda idealnie, tylko się nie chce ściąć.A klienci ciągle dzwonią! Może to przesilenie wiosenne!

aga75, Nic nie piszesz o temperaturze ukwaszania. Druga kwestia to, bakterie, czy przypadkiem nie masz za dużo w mleku tych nie właściwych. Jaka jest serwatka? Klarowna, mętna etc. Spróbuj ugotować mleko, wystudzić, dodać zakwas z zakupionego w sklepie mleka zsiadłego i prowadzić fermentację w temp. do 30C.

kwasi się pięknie, ogrzewam powoli.Wszystko wygląda idealnie, tylko się nie chce ściąć

aga75,

o jakim ścinaniu piszesz?

Jeżeli mleko dobrze się zsiadło, to znaczy ma konsystencję galaretki, w wyniku podgrzewania skrzep powinien się obkurczyć i wypchnąć serwatkę. W temp. do 36 st. C nic się nie ścina! Jeżeli masz z tym kłopot, może - jak sugeruje kol. Bagno - rozwinęły się nadmiernie w mleku bakterie np. śluzowe. Zimą występuje niedobór bakterii mezofilnych i należy mleko dokwaszać dobrym zakwasem i pielęgnować fermentację w trochę wyższej temp. Poza tym zacznij podgrzewanie mleka dopiero wtedy gdy stwierdzisz, że skrzep jest dojrzały. Dodatkowo proponuję pokrojenie delikatne skrzepu co najmniej w graniastosłupy (kub kostkę), co ułatwi obkurczanie tak, jak się to robi przy produkcji serów podpuszczkowych. Zawsze kroję skrzep zimą i uzyskuję dobre twarogi. Dodatkowa uwaga: mimo zakwaszania i trzymania mleka w pobliżu ciepłego kaloryfera zsiada się ono dopiero po dwóch a nawet trzech dniach.

[ Dodano: Wto Mar 02, 2010 6:38 pm ]

W książce Praktyczne serowarstwo ( http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=120 0 na str. 42 omówione sa różne wady mleka w aspekcie przydatności do produkcji serów i twarogów. Przeczytaj uważnie a może nasunie Ci się jakiś wniosek. Na przykład przy lekkim, przewlekłym zapaleniu wymienia mleko staje się bardziej alkaliczne. Przy ostrym przeciwnie; kwaśne. Występuje też wada zwana "mlekiem serowatym" przy której, w wyniku działania szkodliwych bakterii, zachodzi ścinanie typu podpuszczkowego, co jest wadą wyłącznie przy produkcji twarogu.

Spróbuj ugotować mleko, wystudzić, dodać zakwas z zakupionego w sklepie mleka zsiadłego i prowadzić fermentację w temp. do 30C.

Wieść gminna :grin: niesie, że gdy mleko osiągnie pH 4,4-4,5 następuje wyczerpanie dostępnej laktozy i populacje bakterii zamierają na skutek braku pożywienia i nagromadzenia się kwasu mlekowego. Tak więc zsiadłe mleko, mimo że niby kwaśne i niby że zawiera żywe kultury bakterii jak napisano na etykiecie, tak naprawdę może nie nadawać się do zakwaszania :devil:

Wczoraj ogrzewałam i udało się wyszło ok 9 kg, ale przy następnym problemie zastosuję Wasze rady. Jeżeli chodzi o zakwaszanie to zawsze robię tak samo, najpierw podgrzewam , zakwaszam i zostawiam na ciepłej kuchni najczęściej do rana. Po ok 12 godz. zawsze jest kwaśne,oczywiście zbieram częściowo śmietanę, bo kiedy zbierze się na mleku to nie pomaga.

• 2 years later...

Witam, mam na imię Łukasz.

Pozwoliłem sobie dopiąć się do tego wątku.

Wczoraj udało mi się (mam nadzieję) zrobić pierwszy ser typu gouda. Postępowałem zgodnie z instrukcjami z przepisu ze strony agrovisu.

Ale niepokoi mnie wydajnosć mleka. Z ok. 10-11 litrów wyszło mi ok. 1,8 kg sera już po prasowaniu.

Czy gdzieś popełniłem błąd poprzez złe dogrzewanie, czy może złe odprowadzenie serwatki przy prasowaniu ? Być może takiej dobrej jakości mleko mi się dostało :smile:

Jeśli wpisałem się nie w tym miejscu co trzeba, proszę o przesunięcie posta.