Jump to content

[Gruzja] Tkemali - sos


Recommended Posts

SOS TKEMALI

300 g suszonych śliwek, 4 ząbki czosnku, 3/4 szklanki rosołu, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, koperek lub zielona pietruszka

Śliwki dobrze umyć, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, wyjąć pestki. Włożyć do rondelka, zalać wodą, w której śliwki się moczyły, ugotować. Przetrzeć przez sito, rozprowadzić rosołem (sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodać czosnek roztarty z solą, pieprz, paprykę i drobno posiekany koperek i pietruszkę. Wymieszać i zagotować. Po ostudzeniu podaje się do wielu gruzińskich potraw, przede wszystkim do szaszłyków, drobiu i ryb. Bez tego sosu nie mogłaby się obejść gruzińska kuchnia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...