lesniak Posted February 1, 2009 Report Share Posted February 1, 2009 SOS TKEMALI300 g suszonych śliwek, 4 ząbki czosnku, 3/4 szklanki rosołu, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, koperek lub zielona pietruszkaŚliwki dobrze umyć, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, wyjąć pestki. Włożyć do rondelka, zalać wodą, w której śliwki się moczyły, ugotować. Przetrzeć przez sito, rozprowadzić rosołem (sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodać czosnek roztarty z solą, pieprz, paprykę i drobno posiekany koperek i pietruszkę. Wymieszać i zagotować. Po ostudzeniu podaje się do wielu gruzińskich potraw, przede wszystkim do szaszłyków, drobiu i ryb. Bez tego sosu nie mogłaby się obejść gruzińska kuchnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.