Jump to content

kiełbasa dla początkującego


jacek__13

Recommended Posts

mam prośbę chciałbym zrobić jakąś dobrą kiełbasę proszę o jakiś wypróbowany przepis chodzi o farsz jakie jelita jakie nabicie kiełbasy oraz czas wędzenia czy kiełbasę się parzy i jak to zrobić dopiero od kilku dni mam wędzarnie i korci mnie ją wypróbować z góry dziękuje
Link to comment
Share on other sites

Ja bym na pierwszą próbę polecał białą.

Robię wg. tego przepisu (już trzy razy bo dzieciom smakuje):

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2209:

 

Zawsze część można podwędzić w ramach nauki, a przepis oraz wykonanie są bardzo proste (no i żadnych konserwantów oprócz soli).

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Moje pierwsze kroki to była kiełbasa biała surowa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

i kiełbasa chłopska http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134

Są smaczne i bardzo proste w wykonaniu przy minimalnym wyposażeniu w sprzęt (i wiedzę). Dodatkowa zaleta - żeby je spartaczyć to naprawdę trzeba się starać. Dodam że kiełbasa biała będzie w przekroju szara bo nie zawiera peklosoli (i taka ma być) i możesz ją też uwędzić jeżeli będziesz miał ochotę. Pozdrawiam i smacznego życzę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...