TOSHIBA Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Witam A może w inny sposób zrobić szynkę na Święta? Szynka z otoczką słoniny i ze skórą – kawałek około 2,5 kg ( w zależności jaką kto ma formę, proponuje wpierw wsadzić i przymierzyć, surowa szynka powinna wchodzić ciasno!). Peklowana 8 dni w 15 % peklosolance. Ociekanie 1 do 2 dni (2 do 6 stC) Wędzenie rozpocząć w 40 stC i przez 30 min stopniowo dojść do 60 stC w tej temperaturze wędzić jeszcze 1,5 do 2 godzin. Dym średni. Drewno jakie kto lubi, ale ja proponuje buk. Ciepłe z wędzarni do formy (szynkowarki) i zaraz do parzenia. Parzyć 1 do 1,5 h maksymalnie w temp 80 stC) Po parzeniu zdjąć docisk i natychmiast do piekarnika 100 - 120 stC Na 1h lub do osiągnięcia złotawego koloru skóry z wierzchu – nie dłużej niż 2h! Jak ktoś chce to może włączyć w połowie czasu tylko górną grzałkę w piekarniku NIE WŁĄCZAĆ TERMOOBIEGU! I zapiec ją od góry w większej temperaturze skracając czas oczywiście. http://images37.fotosik.pl/222/991de7aac909f470med.jpg http://images39.fotosik.pl/223/722dc6f367b7d82fmed.jpg Źródło http://www.grillsportverein.de/forum/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Gdzie kupiłeś tą praskę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2009 Author Report Share Posted November 15, 2009 Takie praski są na EbaY i allegro, trzeba szukać i trafić :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
desperos Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Gdzie kupiłeś tą praskę.zapewne ta praska jest nie jego,artykuł został zaczerpnięty z forum którego link został podany jako źródło...ale powiem szczerze,że przepis interesujący tyko ten czas pieczenia jest dość długi ok godziny...nie wysuszy to zbytnio wędlinki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 A ja mam taką praskę..fajny pomysł .Tylko moja jest taka dłuuuga i muszę pomyśleć o naczyniu do parzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2009 Author Report Share Posted November 15, 2009 Małgoś, praska to tylko forma, możesz w inną wsadzić - to był przykład z internetuTu masz "tradycyjną" :lol: praskęhttp://cgi.ebay.de/Schinkenkocher-aus-Aluminium-oval_W0QQitemZ190348831670QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item2c51acabb6 lubhttp://cgi.ebay.de/Schinkenkocher-aus-Aluminium-oval_W0QQitemZ190348831670QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item2c51acabb6 lub tuhttp://www.adelmann.net/index.php?page=fleischwaren/schink_birn_de.txt&submenu=2&lang=de&m=16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Ale ja mam taką z uwypukleniem w górnej części i z paseczkami ,aby ładnie wyglądała szynka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2009 Author Report Share Posted November 15, 2009 A wejdzie do dużej brytfanny? lub do dużego korytka "keksówki" i w tym parzyć? Nie wim jaki masz rozmiary :blush: , oczywiście mowa o szynkowarce :lol: [ Dodano: Nie Lis 15, 2009 13:33 ] Małgoś specjalnie i z dedykacją dla Ciebie :wink: (dla Twojego problemu z szynkowarką) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=106938#106938 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwarka Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 A ja też mam taką szynkowarke ,od Ciebie i Marka,!!?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 A ja mam taką praskę..fajny pomysł .Tylko moja jest taka dłuuuga i muszę pomyśleć o naczyniu do parzenia.Ja mam tę praskę od miro http://www.wyroby-domowe.pl/sz06-praska-stal-3kg-p-286.html i dokupiłem tę brytfankę http://stank.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=385327 i jest na styk.Parzyłem boczek i było oki :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Można jeszcze "parzyć" w piekarniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 MIRO ! Dzięki że mnie obudziłeś z tym "parzeniem w piekarniku",bo dwie te czeskie mam od Ciebie to z nimi nie mam problemu.Ale mam też tą mandolinówkę to ona wymaga dużego gara,a tak to wstawię do piekarnika i z głowy.Z tym że mogę osiągnąć tylko 160stC,to muszę dopasować czas {wewnątrz wyrobu nie mogę mierzyć bo nie mam otworu w pokrywie-,ale wywiercę. A ta praska 11cm wys i 13 cm szer. w najgr. miejscu. Pozdrawiam Gdybyś miał jakieś wskazówki to proszę. http://img695.imageshack.us/img695/5729/praska1f.th.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted November 21, 2009 Report Share Posted November 21, 2009 W piekarniku mozna,, zaparzac" rowniez kiełbasy gdy brakuje miejsca w wędzarni. Te kiełbasy to krakowskie w oslonce Fibrous . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted November 21, 2009 Report Share Posted November 21, 2009 W piekarniku mozna,, zaparzac" rowniez kielbasy gdy brakuje miejsca w wedzarni Bądż tak uprzejmy i podaj temp. jaką utrzymywałeś w piekarniku przy tej krakowskiej ? Pozdr. [ Dodano: Sob Lis 21, 2009 7:53 am ] I czy chodzi o zastąpienie wędzarni {jak piszesz},czy gara ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 21, 2009 Report Share Posted November 21, 2009 Z racji tego, że nie jestem w stanie utrzymać reżimu temperaturowego w mojej beczce, to wyroby wędzone, pieczone zawsze piekę w piekarniku. Termostat utrzymuje temperaturę, która oscyluje pomiędzy 70-90 (termostat mechaniczny). Dodatkowo na spód i górę piekarnika wkładam blachy, aby uniknąć miejscowego przegrzania wyrobów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted November 21, 2009 Report Share Posted November 21, 2009 Bon Air,- dziękuję, teraz wiem o co biega. Może jeszcze Ligawa się odezwie jak tu zajrzy ? Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johan73 Posted November 22, 2009 Report Share Posted November 22, 2009 Witam,Mam nadzieję że wiosną będę już coś uwędzić, plan wędzarni już jest :wink: na tą chwilę jedyne co mogę w domku robić to wyroby z szynkowarki które są dobre i co ważne smakują również gościom bardzo więc zainteresował mnie temat "zaparzania" kiełbas w piekarniku :smile: jako że jakoś wcześniej nigdzie w ten temat się nie wgłębiałem interesuje mnie cały proces "parzenia krakowskiej" w piekarniku. pozdrawiam johan73 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.