Jump to content

Szynka z szynkowarki inaczej. Nie tylko na Święta.


TOSHIBA

Recommended Posts

Witam

A może w inny sposób zrobić szynkę na Święta?

Szynka z otoczką słoniny i ze skórą – kawałek około 2,5 kg ( w zależności jaką kto ma formę, proponuje wpierw wsadzić i przymierzyć, surowa szynka powinna wchodzić ciasno!).

Peklowana 8 dni w 15 % peklosolance.

Ociekanie 1 do 2 dni (2 do 6 stC)

Wędzenie rozpocząć w 40 stC i przez 30 min stopniowo dojść do 60 stC w tej temperaturze wędzić jeszcze 1,5 do 2 godzin.

Dym średni.

Drewno jakie kto lubi, ale ja proponuje buk.

Ciepłe z wędzarni do formy (szynkowarki) i zaraz do parzenia.

Parzyć 1 do 1,5 h maksymalnie w temp 80 stC)

Po parzeniu zdjąć docisk i natychmiast do piekarnika 100 - 120 stC

Na 1h lub do osiągnięcia złotawego koloru skóry z wierzchu – nie dłużej niż 2h!

Jak ktoś chce to może włączyć w połowie czasu tylko górną grzałkę w piekarniku NIE WŁĄCZAĆ TERMOOBIEGU! I zapiec ją od góry w większej temperaturze skracając czas oczywiście.

http://images37.fotosik.pl/222/991de7aac909f470med.jpg http://images39.fotosik.pl/223/722dc6f367b7d82fmed.jpg

 

Źródło http://www.grillsportverein.de/forum/

Link to comment
Share on other sites

Gdzie kupiłeś tą praskę.

zapewne ta praska jest nie jego,artykuł został zaczerpnięty z forum którego link został podany jako źródło...ale powiem szczerze,że przepis interesujący tyko ten czas pieczenia jest dość długi ok godziny...nie wysuszy to zbytnio wędlinki??
Link to comment
Share on other sites

A wejdzie do dużej brytfanny? lub do dużego korytka "keksówki" i w tym parzyć?

Nie wim jaki masz rozmiary :blush: , oczywiście mowa o szynkowarce :lol:

 

[ Dodano: Nie Lis 15, 2009 13:33 ]

Małgoś specjalnie i z dedykacją dla Ciebie :wink: (dla Twojego problemu z szynkowarką)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=106938#106938

Link to comment
Share on other sites

A ja mam taką praskę..fajny pomysł .Tylko moja jest taka dłuuuga i muszę pomyśleć o naczyniu do parzenia.

Ja mam tę praskę od miro http://www.wyroby-domowe.pl/sz06-praska-stal-3kg-p-286.html i dokupiłem tę brytfankę http://stank.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=385327 i jest na styk.Parzyłem boczek i było oki :smile:
Link to comment
Share on other sites

Guest technik

MIRO !

Dzięki że mnie obudziłeś z tym "parzeniem w piekarniku",bo dwie te czeskie mam od Ciebie to z nimi nie mam problemu.Ale mam też tą mandolinówkę to ona wymaga dużego gara,a tak to wstawię do piekarnika i z głowy.Z tym że mogę osiągnąć tylko 160stC,to muszę dopasować czas {wewnątrz wyrobu nie mogę mierzyć bo nie mam otworu w pokrywie-,ale wywiercę. A ta praska 11cm wys i 13 cm szer. w najgr. miejscu.

 

Pozdrawiam Gdybyś miał jakieś wskazówki to proszę.

http://img695.imageshack.us/img695/5729/praska1f.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest technik

W piekarniku mozna,, zaparzac" rowniez kielbasy gdy brakuje miejsca w wedzarni

Bądż tak uprzejmy i podaj temp. jaką utrzymywałeś w piekarniku przy tej krakowskiej ? Pozdr.

 

[ Dodano: Sob Lis 21, 2009 7:53 am ]

I czy chodzi o zastąpienie wędzarni {jak piszesz},czy gara ?

Link to comment
Share on other sites

Z racji tego, że nie jestem w stanie utrzymać reżimu temperaturowego w mojej beczce, to wyroby wędzone, pieczone zawsze piekę w piekarniku. Termostat utrzymuje temperaturę, która oscyluje pomiędzy 70-90 (termostat mechaniczny). Dodatkowo na spód i górę piekarnika wkładam blachy, aby uniknąć miejscowego przegrzania wyrobów.
Link to comment
Share on other sites

Witam,

Mam nadzieję że wiosną będę już coś uwędzić, plan wędzarni już jest :wink: na tą chwilę jedyne co mogę w domku robić to wyroby z szynkowarki które są dobre i co ważne smakują również gościom :cool: bardzo więc zainteresował mnie temat "zaparzania" kiełbas w piekarniku :smile: jako że jakoś wcześniej nigdzie w ten temat się nie wgłębiałem interesuje mnie cały proces "parzenia krakowskiej" w piekarniku.

 

pozdrawiam

 

johan73

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...