Jump to content

W jaki sposób dodać czosnek do kiełbasy?


chłop z warmii

Recommended Posts

Już kilka razy chcę zrobić kiełbasę mocno czosnkową i efektu końcowego brak.Dodaję czosnku nawet 70g na 10 kg farszu i efekt końcowy jest nie zadawalający.Próbowałem dodać siekany nożem,przepuszczony przez praskę ale to nie to.Czosnek jest wyczuwalny lecz nie dominujący.Co radzicie zrobić.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś się uśmiałem, gdy oglądając program na TVP1, przed ŚW gdy kobitka pokazywała jak robić kiełaskę białą surową i dodawała na 1 kg farszu, całą, dużą główkę czosnku.

O zmianie odmiany pisałem powaznie. U nas mozna dostać kilka różnych, ale "najmocniejsza" jest ta z małymi ząbkami, polska. Możesz spróbować na węch i smak.

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś czytałem,żeby zmiksować z wodą i dodać,ale czy to coś poprawi?

 

Ja tak robię ale po to by lepiej rozprowadzić w farszu ... I to się sprawdza.

 

Jak robię kiełbasę zimno-wędzoną, półsurową to czosnek czuje dobrze. Natomiast jak wędzę w wyższych temperaturach jego posmak jest wyraźnie słabszy.

 

Może spróbuj cały ząbek czosnku przeprowadzić przez cały cykl produkcyjny, tak jak kiełbasę (wędzenie, parzenie) i wtedy zobacz ile stracił na "mocy" ...

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja zawsze staram się kupować polski czosnek i przeważnie nie ten biały, tylko taki niebieskawy. znajoma sprzedawczyni ze straganu zawsze mi doradzi.

Ponadto zauważyłem, że ten polski nawet przy obierani klei się.

Natomiast z doświadczenia działkowicza wiem, że czosnek na zbiór w przyszłym roku, powinien być wsadzony już dawno (maj).

Link to comment
Share on other sites

Ja w maju wsadziłem tzw. samosiejki, do jesieni był piękny czosnek. Na zimę "uciekł" jak to mówią starzy wyjadacze. Wiosną ku mojemu zdziwieniu wybił ponownie, a jesienią zebrałem po 3 okazałe głowy z jednej siewki. Dwa zostały, na siew niech się znowu rozsieje.

Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd, to przepraszam - z lenistwa nie chciało mi się opisywać tego, co przeczytaliście.

Link to comment
Share on other sites

Na Kurpiach, tam gdzie się urodziłem było "zagłębie czosnkowe "i wszyscy sadzili czosnek wiosną. Był aż za bardzo aromatyczny. Popytaj znajomych , może ktoś Ci podeśle kilka główek na nasiona , wszak w Twojej okolicy pewnie nie jeden Kurpiak mieszka :wink:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...