kabanos Posted September 23, 2006 Report Share Posted September 23, 2006 WitamCzy mógłby ktoś w sposób graficzny przedstawić sposób zakończenia kiełbasy (kaszanki, pasztetu w jelicie) za pomocą patyczka.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 23, 2006 Report Share Posted September 23, 2006 Kabanos - ,, Flokowanie ''jest to bardzo prosty sposób -połóż drewniany patyczek (flok)na końcówkę jelita i przytrzym go prawą reką lewą ręką chwyć koncówkę jelita i od dołu w górę owiń patyczek tym jelitem na drugą stronę patyczka z lewej strony, gdy końcowka jelita będzie na dole pod patyczkiem przekręc patyczek wokół własnej osi z końcówkę jelita okreconą na patyczku tak by prawa strona patyczka znalazla się z lewej strony i wbij ten koniec patyczka w końcówkę jelita. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 23, 2006 Report Share Posted September 23, 2006 Chodzi, ci zapewne o sposób wiązania końcówki jelita patyczkiem, tak aby nie uciekał farsz(wsad).Z rysunku ciężko początkującej osobie jest to zrobić.Trzeba ucieć do współczesnej techniki i wykonać parę zdjęć umieszczając je na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 23, 2006 Report Share Posted September 23, 2006 Obecnie tą technikę stosuje sie rzadko .patyczki czesto się gubiły i konsumenci znajdowali je w środku batonów w farszu .przy parzeniu też trzeba uważać szczególnie w garnkach przy wyjmowaniu często zaczepiają się odrugi baton nieraz go uszkodzadzając. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted September 23, 2006 Report Share Posted September 23, 2006 Możesz po prostu wykorzystać wykałaczki, a dokładniej półPrzykładasz wykałaczkę bokiem (przy ostrym końcu wykałaczki) do kiełbaski, obwijasz patyczek dookoła, potem jeden zwój pomiędzy kiełbaską a patyczkiem (czyli obwiązujesz koniec kiełbaski) i koniuszek osłonki (wolnego końca) przekuwasz wykałaczką.Oczywiście nie pisze Tobie co masz robić którą ręką bo sam dojdziesz do tego, popróbuj na jakieś tasiemce i wykałaczce „na sucho” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 23, 2006 Report Share Posted September 23, 2006 Ponieważ nie było produkcji, musiałem zrobić pokaz na pończosze od schabu a`la wedliny parmeńskie. Pierwszy etap http://img134.imageshack.us/img134/6557/dscf0736jx5.th.jpg Drugi etap http://img49.imageshack.us/img49/7428/dscf0737wc2.th.jpg Trzeci etap http://img468.imageshack.us/img468/1162/dscf0738pl1.th.jpg Dzięki Dymku, że mnie wyręczyłeś w opisywaniu jak się robi wiązanie patyczkiem. Patyczki w gwarze masarskiej nazywały się FLOKI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabanos Posted September 24, 2006 Author Report Share Posted September 24, 2006 Dziękuję za objaśnieniaPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 Analiżując i cwicząć,,flokowanie''(używam nazwy regionalnej z wybrzeża'' to wyszło mi 3 sposoby ale wszystkie sprowadzają się do tego samego zależnie jak przekręcamy patyczkiem (flokiem) Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 WitamKoledzy, kto był na zlocie to widział jak „magicy” od Pani technolog w sprytny sposób wiązali sznurkiem pasztet i nie tylko. Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka? Będę wdzięczny za łopatologiczny opis takiego wiązania.Chciałbym potrenować bo u nas leje! i wieje !Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Papcio Zerknij na film ile zostawiał jelita za farszem jakieś 10cm temu nie uciekał.Przy nadziewaniu następnego kawałka farsz przytrzymuje palcami i znowu pozostawia kawał jelita. Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 . Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka? _________________ Papcio... z tego wniosek, że "Akademia" jest szybko potrzebna. Związania sznurka w tej chwili nie wyjaśnię, lecz zerknij tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287 tolko zamiast butelki musisz wykonywać to na ręce. Nie wiąż ręki! Pierwsze i drugie zdjęcie mogą pomóc najbardziej. W przypadku kaszanki to: 1. kaszanka na zlocie była w trakcie nadziewania dość ścisła i nie "wpływała" z osłonki. 2. pozostawiając tak długi odcinek można nie wiązać, gdyż w trakcie parzenia następuje skurczenie się jelita cienkiego blokując uciekanie farszu z osłonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 WitamNie oto mi chodziło. Ten sposób znam. Na zlocie „gostek” nawinął na rękę w jakiś sposób sznurek i jedną ręką trzymał koniec sznurka, a drugą -tą ze sznurkiem- tak jakoś operował, że te pętelki same się robiły. Zawiązanie szynki trwało dosłownie chwilę, tak samo zawiązywał końcówki pasztetów. Tak jak żeglarze mają swoje węzły, tak on miał swoją metodę, nawet w „zwolnionym” tempie nie wiele zdążyłem zobaczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 29, 2006 Report Share Posted October 29, 2006 Mam nadzieję, że wkrótce będziesz mógł metodę rozszyfrować. Cierpliwości. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts