Jump to content

Zakończenie kiełbasy


kabanos

Recommended Posts

Kabanos - ,, Flokowanie ''jest to bardzo prosty sposób -połóż drewniany patyczek (flok)na końcówkę jelita i przytrzym go prawą reką lewą ręką chwyć koncówkę jelita i od dołu w górę owiń patyczek tym jelitem na drugą stronę patyczka z lewej strony, gdy końcowka jelita będzie na dole pod patyczkiem przekręc patyczek wokół własnej osi z końcówkę jelita okreconą na patyczku tak by prawa strona patyczka znalazla się z lewej strony i wbij ten koniec patyczka w końcówkę jelita. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Chodzi, ci zapewne o sposób wiązania końcówki jelita patyczkiem, tak aby nie uciekał farsz(wsad).

Z rysunku ciężko początkującej osobie jest to zrobić.

Trzeba ucieć do współczesnej techniki i wykonać parę zdjęć umieszczając je na forum.

Link to comment
Share on other sites

Obecnie tą technikę stosuje sie rzadko .patyczki czesto się gubiły i konsumenci znajdowali je w środku batonów w farszu .przy parzeniu też trzeba uważać szczególnie w garnkach przy wyjmowaniu często zaczepiają się odrugi baton nieraz go uszkodzadzając. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Możesz po prostu wykorzystać wykałaczki, a dokładniej pół

Przykładasz wykałaczkę bokiem (przy ostrym końcu wykałaczki) do kiełbaski, obwijasz patyczek dookoła, potem jeden zwój pomiędzy kiełbaską a patyczkiem (czyli obwiązujesz koniec kiełbaski) i koniuszek osłonki (wolnego końca) przekuwasz wykałaczką.

Oczywiście nie pisze Tobie co masz robić którą ręką bo sam dojdziesz do tego, popróbuj na jakieś tasiemce i wykałaczce „na sucho”

Link to comment
Share on other sites

Ponieważ nie było produkcji, musiałem zrobić pokaz na pończosze od schabu a`la wedliny parmeńskie.

Pierwszy etap http://img134.imageshack.us/img134/6557/dscf0736jx5.th.jpg

Drugi etap http://img49.imageshack.us/img49/7428/dscf0737wc2.th.jpg

Trzeci etap http://img468.imageshack.us/img468/1162/dscf0738pl1.th.jpg

Dzięki Dymku, że mnie wyręczyłeś w opisywaniu jak się robi wiązanie patyczkiem.

Patyczki w gwarze masarskiej nazywały się FLOKI.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam

Koledzy, kto był na zlocie to widział jak „magicy” od Pani technolog w sprytny sposób wiązali sznurkiem pasztet i nie tylko. Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka? Będę wdzięczny za łopatologiczny opis takiego wiązania.

Chciałbym potrenować bo u nas leje! i wieje !

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

. Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka?

_________________

Papcio

... z tego wniosek, że "Akademia" jest szybko potrzebna. Związania sznurka w tej chwili nie wyjaśnię, lecz zerknij tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287 tolko zamiast butelki musisz wykonywać to na ręce. Nie wiąż ręki! Pierwsze i drugie zdjęcie mogą pomóc najbardziej.

W przypadku kaszanki to:

1. kaszanka na zlocie była w trakcie nadziewania dość ścisła i nie "wpływała" z osłonki.

2. pozostawiając tak długi odcinek można nie wiązać, gdyż w trakcie parzenia następuje skurczenie się jelita cienkiego blokując uciekanie farszu z osłonki.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Nie oto mi chodziło. Ten sposób znam. Na zlocie „gostek” nawinął na rękę w jakiś sposób sznurek i jedną ręką trzymał koniec sznurka, a drugą -tą ze sznurkiem- tak jakoś operował, że te pętelki same się robiły. Zawiązanie szynki trwało dosłownie chwilę, tak samo zawiązywał końcówki pasztetów. Tak jak żeglarze mają swoje węzły, tak on miał swoją metodę, nawet w „zwolnionym” tempie nie wiele zdążyłem zobaczyć.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...