Jump to content

Zakończenie kiełbasy

kabanos

Recommended Posts

Kabanos - ,, Flokowanie ''jest to bardzo prosty sposób -połóż drewniany patyczek (flok)na końcówkę jelita i przytrzym go prawą reką lewą ręką chwyć koncówkę jelita i od dołu w górę owiń patyczek tym jelitem na drugą stronę patyczka z lewej strony, gdy końcowka jelita będzie na dole pod patyczkiem przekręc patyczek wokół własnej osi z końcówkę jelita okreconą na patyczku tak by prawa strona patyczka znalazla się z lewej strony i wbij ten koniec patyczka w końcówkę jelita. Pozdrawiam

Chodzi, ci zapewne o sposób wiązania końcówki jelita patyczkiem, tak aby nie uciekał farsz(wsad).

Z rysunku ciężko początkującej osobie jest to zrobić.

Trzeba ucieć do współczesnej techniki i wykonać parę zdjęć umieszczając je na forum.

Obecnie tą technikę stosuje sie rzadko .patyczki czesto się gubiły i konsumenci znajdowali je w środku batonów w farszu .przy parzeniu też trzeba uważać szczególnie w garnkach przy wyjmowaniu często zaczepiają się odrugi baton nieraz go uszkodzadzając. Pozdrawiam

Guest Anonymous

Możesz po prostu wykorzystać wykałaczki, a dokładniej pół

Przykładasz wykałaczkę bokiem (przy ostrym końcu wykałaczki) do kiełbaski, obwijasz patyczek dookoła, potem jeden zwój pomiędzy kiełbaską a patyczkiem (czyli obwiązujesz koniec kiełbaski) i koniuszek osłonki (wolnego końca) przekuwasz wykałaczką.

Oczywiście nie pisze Tobie co masz robić którą ręką bo sam dojdziesz do tego, popróbuj na jakieś tasiemce i wykałaczce „na sucho”

Ponieważ nie było produkcji, musiałem zrobić pokaz na pończosze od schabu a`la wedliny parmeńskie.

Pierwszy etap http://img134.imageshack.us/img134/6557/dscf0736jx5.th.jpg

Drugi etap http://img49.imageshack.us/img49/7428/dscf0737wc2.th.jpg

Trzeci etap http://img468.imageshack.us/img468/1162/dscf0738pl1.th.jpg

Dzięki Dymku, że mnie wyręczyłeś w opisywaniu jak się robi wiązanie patyczkiem.

Patyczki w gwarze masarskiej nazywały się FLOKI.

• 1 month later...

Witam

Koledzy, kto był na zlocie to widział jak „magicy” od Pani technolog w sprytny sposób wiązali sznurkiem pasztet i nie tylko. Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka? Będę wdzięczny za łopatologiczny opis takiego wiązania.

Chciałbym potrenować bo u nas leje! i wieje !

Pozdrawiam

. Jakoś zamatlał na dłoni sznurek i „samo” się wiązało. Wczoraj próbowałem „pochytać” jak to robił i sam się tak poplątałem, że Papciowa była konieczna do uwolnienia mnie. Następna sprawa, to czemu kaszankę nie wiązał? tylko ucinał i farsz nie „uciekał” z flaka?

Papcio

... z tego wniosek, że "Akademia" jest szybko potrzebna. Związania sznurka w tej chwili nie wyjaśnię, lecz zerknij tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287 tolko zamiast butelki musisz wykonywać to na ręce. Nie wiąż ręki! Pierwsze i drugie zdjęcie mogą pomóc najbardziej.

W przypadku kaszanki to:

1. kaszanka na zlocie była w trakcie nadziewania dość ścisła i nie "wpływała" z osłonki.

2. pozostawiając tak długi odcinek można nie wiązać, gdyż w trakcie parzenia następuje skurczenie się jelita cienkiego blokując uciekanie farszu z osłonki.

Witam

Nie oto mi chodziło. Ten sposób znam. Na zlocie „gostek” nawinął na rękę w jakiś sposób sznurek i jedną ręką trzymał koniec sznurka, a drugą -tą ze sznurkiem- tak jakoś operował, że te pętelki same się robiły. Zawiązanie szynki trwało dosłownie chwilę, tak samo zawiązywał końcówki pasztetów. Tak jak żeglarze mają swoje węzły, tak on miał swoją metodę, nawet w „zwolnionym” tempie nie wiele zdążyłem zobaczyć.