Henio Posted November 16, 2009 Report Share Posted November 16, 2009 Coś takie wygrzebałem na tym sympatycznym forum . Oprócz przepisu jest mnóstwo pięknych zdjęć. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=721756&page=22 http://img14.imageshack.us/img14/9337/sdc11229t.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 16, 2009 Report Share Posted November 16, 2009 Może być też wersja na słodko , razem z prażonymi jabłkami albo gruszkami !!!! :tongue: Doskonale wychodzi w prodiżu !!!! :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazurzak Posted November 16, 2009 Report Share Posted November 16, 2009 tylko co zrobic z 3 czescia ciasta ... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 16, 2009 Author Report Share Posted November 16, 2009 I postępować , jak poprzednio :wink: Czyli przekładaniec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbs Posted July 9, 2010 Report Share Posted July 9, 2010 prawdziwy pierekaczewnik jest rozciągany i ma znacznie więcej warstw, zrobić go dobrze to sztuka, trwa to długo i wymaga niemałego doświadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 9, 2010 Report Share Posted July 9, 2010 razem z prażonymi jabłkami albo gruszkami !!!!http://www.eastway.pl/pierekaczewnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 prawdziwy pierekaczewnik jest rozciągany i ma znacznie więcej warstwCzyli podobna technologia jak dla strudla. (tradycyjnie rozciąga sie go na obrusie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Tak trzeba rozciągać, ja zrobiłem z kg mąki i 5ciu żółtek.Ciasto było dość elastyczne i wałkowanie nie wystarczało. :grin:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141633#141633 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Witam Ja zanam trochę inny przepis, ale w sumie zbliżony: Składniki: 1 kg mąki, 1 kg wołowiny lub baraniny drobno pokrojonej, 4 drobno pokrojone cebule, sól, pieprz i papryka do smaku. Sposób przygotowania: Z 1 kg mąki przygotować ciasto makaronowe, podzielić na 4 części, każdą część cienko rozwałkować. Płaty ciasta smarować roztopionym masłem, składając jeden na drugim. Na ostatnim płacie położyć farsz w/g upodobania - mięsny lub jarski z serem, zwinąć w kształt ślimaka i polać topionym masłem. Piec na rumiano, z nadzieniem mięsnym – ok. 2 godzin. przepis pochodzi ze strony: http://www.tataria.pl/forum/viewtopic.php?t=430&highlight=ciasto (wymaga zarejstrowania się) Białostocki „pierekaczewnik” – tatarski pieróg został wpisany jako pierwszy w Polsce na Listę Produktów Tradycyjnych. „Pierekaczewnik” został wpisany z numerem 1 na listę Ministerstwa Rolnictwa, jako pierwszy i na razie jedyny w Polsce. (taką znalazłam informację) Osobiście jeszcze nie piekłam (czeka w kolejce) Dziś zaspokajałam litewska zachciankę mego syna a mianowicie Czii-Borek, zwane też z rosyjska "czieburiekami" ( o tym w następnym temacie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 :grin: tak..., pani Dżenneta robi przysmakihttp://www.kruszyniany.pl/kuchnia.htmlistnieją fajne filmiki z festynów w KruszynianachPozdrawiam państwa BogdanowiczówHej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted May 27, 2011 Report Share Posted May 27, 2011 Wczoraj przejeżdżając przez Suchowolę zajechałem do domu tatarskiego http://bohoniki.org/index.php/domy-pielgrzyma/7-dom-pielgrzyma-w-suchowoli.html gdzie zakupiłem - Pierekaczewnik z mięsem 37zł/kg, czyli "rogal tatarski" jak dla nas w smaku ciasto jak na makaron + mięsko - pieremiacze (ja kupiłem drobiowe na ostro) 7zł/szt ostre i suche, - czebureki 5zł/szt, troszkę małe, litewskie lepsze - chałwa 2zł/mała kostka - smakuje jak blok drobno mielony z miodem są też: - kibiny - pierożki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlackOnion Posted May 27, 2011 Report Share Posted May 27, 2011 To i ja dorzucę kolejny przepis na PIEREKACZEWNIK A na marginesie , mnóstwo na tej stronie innych ciekawych przepisów.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 29, 2011 Report Share Posted May 29, 2011 To i ja dorzucę kolejny przepis na PIEREKACZEWNIKhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141564#141564 :grin: Tu różne podlaskie przepisy A. Fiedoruka http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,2132.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 29, 2011 Author Report Share Posted May 29, 2011 Jak jesteśmy w Podlaskich klimatach to w skansenie w Ciechanowcu jest wędzarnia przy dworku (ta po prawej) . http://i1.fmix.pl/fmi2677/5cbbe73d000d085b4dd3d99c Fotka z http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=721756&page=94http://http://i2.fmix.pl/fmi795/607fd040001b29934dcec951 http://i2.fmix.pl/fmi795/607fd040001b29934dcec951 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BODEK I Posted May 29, 2011 Report Share Posted May 29, 2011 Witajcie Będąc na Podlasiu warto odwiedzić p. Dżannetę. A oto klka fotek z Festiwalu Tatarów; Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.