BabciaZosia Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Składniki: 1 duży kurczak2 pomidory2 ząbki czosnku100 g kwaśnej śmietany4 łyżki oliwy z oliwek1 l białego wina2 łyżki świeżego lub 2 łyżeczki suchego estragonu1 łyżka Pastis lub Pernod SólŚwieżo zmielony pieprzy Przygotowanie: Kurczaka podzielić, umyć, posypać solą i pieprzem. Wyciśnięty czosnek wymieszać z olejem, wypędzlować kurczaka. Obrane pomidory pokroić na ćwiarki i położyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka. Na pomidory położyć kawałki kurczka. Posypać estragonem i polać winem. Piec pod przykryciem. Po 40 min dolać odrobinę bulionu i ewentualnie wina (wg gustu). Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę, sól,pieprz i perond. We Francji kurczak ten podawany jest z ziemniaczanym grain lub białym chlebem. Czas przygotowania 1 godz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Składniki: Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę, sól,pieprz i perond. We Francji kurczak ten podawany jest z ziemniaczanym grain lub białym chlebem. Czas przygotowania 1 godz Widzę w tym przepisie śmietanę i coś z drobiu + mleko. Tata przed wojną pracował we Francji i w rodzinnym domu kury i kurczaki były zawsze gotowane na mleku. Wiem , że zaraz większość zrobi wielkie :shock: Przepis: Mięso wrzucamy do gara z małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem . Gdy się zrobi miękkie dolewamy pełne mleko + przyprawy jak do rosołu. Ważne w tym , że dajemy pieprz ziołowy. podajemy z ziemniakami ( ja wlewam rosół w ziemniaki ) Mięso szczególnie z wiejskich kur można podpiec przed podaniem na patelni. Pychota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.