Jump to content

Pasztet a'la ostry - bo święta ida :)

lilliwashere

Recommended Posts

Jako, że nie znalazłem w ostatnich postach nic podobnego podaję mój sprawdzony przepis:

Skład:Proporcje na ok. 2 kg wyrobu

Słonina albo bardzo tłusty boczek – 0,5 kg

Wątróbka drobiowa (do pasztetu z królika daje wątróbkę z królika)– 0,5 kg

Inne mięso (małotłuste – filet z indyka, karkówka wieprzowa, mięso z królika) – 1 kg

Włoszczyzna – 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, 2-3 ząbki czosnku

2 żółtka, 2 białka ubite na półsztywno,

Przyprawy – sól, pieprz do smaku, tarta gałka muszkatołowa do smaku, kilka grzybów suszonych, majeranek.

Wariacje – np. moczone śliwki suszone lub powidła śliwkowe

Robimy:

Mięso z włoszczyzną i grzybami gotujemy na al’dente

Słoninę z wątróbką gotujemy do miękkości słoniny

Po przestudzeniu mielimy wszystko raz na oczku 2 mm, doprawiamy sola, pieprzem, gałką do smaku + rezerwa ( z zapasem na jajka i bułkę i ewentualne wariacje)

Dodajemy żółtka i bułkę ( no bułki to tak na oko (jak to chłop w szpitalu:)), staram się dawać minimalnie, na związanie jajek - ok2-3 łyżki stołowe, najlepiej własnego mielenia z czerstwych bułek pszennych), mieszamy razem, zostawiamy na ok. 1 h żeby się „przegryzło”.

Na koniec szybko dodajemy ubite biała, mieszamy (też szybko) i porcje wkładamy do formy – polecam keksówkę (proporcje mniej więcej na 2 blaszki).

Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. godziny.

Można jeść ciepły ( na świeżym pieczywku pychota), ale potrafi się kruszyć.

Generalnie ja studzę powoli, potem do lodówki.

Można spokojnie zamrażać.

Polecam