lilliwashere Posted November 18, 2009 Report Share Posted November 18, 2009 Jako, że nie znalazłem w ostatnich postach nic podobnego podaję mój sprawdzony przepis: Skład:Proporcje na ok. 2 kg wyrobu Słonina albo bardzo tłusty boczek – 0,5 kg Wątróbka drobiowa (do pasztetu z królika daje wątróbkę z królika)– 0,5 kg Inne mięso (małotłuste – filet z indyka, karkówka wieprzowa, mięso z królika) – 1 kg Włoszczyzna – 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, 2-3 ząbki czosnku 2 żółtka, 2 białka ubite na półsztywno, Przyprawy – sól, pieprz do smaku, tarta gałka muszkatołowa do smaku, kilka grzybów suszonych, majeranek. Wariacje – np. moczone śliwki suszone lub powidła śliwkowe Robimy: Mięso z włoszczyzną i grzybami gotujemy na al’dente Słoninę z wątróbką gotujemy do miękkości słoniny Po przestudzeniu mielimy wszystko raz na oczku 2 mm, doprawiamy sola, pieprzem, gałką do smaku + rezerwa ( z zapasem na jajka i bułkę i ewentualne wariacje) Dodajemy żółtka i bułkę ( no bułki to tak na oko (jak to chłop w szpitalu:)), staram się dawać minimalnie, na związanie jajek - ok2-3 łyżki stołowe, najlepiej własnego mielenia z czerstwych bułek pszennych), mieszamy razem, zostawiamy na ok. 1 h żeby się „przegryzło”. Na koniec szybko dodajemy ubite biała, mieszamy (też szybko) i porcje wkładamy do formy – polecam keksówkę (proporcje mniej więcej na 2 blaszki). Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. godziny. Można jeść ciepły ( na świeżym pieczywku pychota), ale potrafi się kruszyć. Generalnie ja studzę powoli, potem do lodówki. Można spokojnie zamrażać. Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.