Jump to content

ALTANKA/WEDZARNIA - ODLEGŁOŚĆ OD GRANICY DZIAŁKI

juniors1

Recommended Posts

Witam Wszystkich proszę o pomoc: przymierzam się do budowy altanki plus wędzarni (coś takiego jak postawił ITALODISCO) i nie wiem jakie zachować odległości od granicy z sąsiadem.Prosił bym o konkrety a nie o kopiowane dzienniki ustaw.

Przydały by się opisy "z życia wzięte".

Odpowiedzi na pewno posłużą nie tylko mi ale i reszcie zadymiaczy.

Dziękuję AREK

Jeśli cała altanka nie będzie miała więcej niż 25 mkw to jest to budynek małej architektury na który nie potrzeba zezwolenia na budowę tylko zgłoszenie do wydziału budownictwa w starostwie jeśli po 14 dniach nie otrzymasz żadnej informacji możesz zacząć budowę , taką altankę możesz postawić przy samej granicy, ale jest małe ale-sąsiedzi zależy jakich masz, mogą uznać że postawiona przez ciebie altanka uniemożliwia im w pełni korzystanie ze swojej działki np. twoja altana zacienia im teren , i mogą zgłosić sprzeciw w wydziale budownictwa, jeśli będzie zasadny to możesz dostać zakaz budowy w tym miejscu, więc lepiej nie chcąc walczyć z przepisami , urzędnikami jest uzyskanie zgody od sąsiada na postawienie altanki w granicy. Stawiając taką altankę trzy metry od granicy nie musisz już mieć żadnej zgody sąsiadów.

Za radą napisałem do ITALODISCO o komentaż do postu, pozostało tylko poczekać.

PS.z tego co zdążyłem się dowiedzieć ta odległośc 3 metry od granicy jest możliwa tylko wtedy gdy altanka czy też sąsiad nie ma okna od tej strony jeżeli ma to muszą być 4 metry.Jeżeli się mylę proszę o poprawienie mnie.

Dz.U. z 2002 r. Nr 75 poz. 690

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

(Dz.U. z 2002 r., Nr 75, poz. 690, zm.: Dz.U. z 2003 r., Nr 33, poz. 270; Dz.U. z 2004 r., Nr 109, poz. 1156)

(Dziennik Ustaw z dnia 15 czerwca 2002 r.)

§ 12. 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:

1) 4 m – w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,

2) 3 m – w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych tub drzwiowych w stronę tej granicy.

2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.

3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo

2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.

4. Jeżeli na sąsiedniej działce:

1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,

2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy – o więcej niż 1,3 m.

6. Odległości, o których mowa w ust. 1–5, nie odnoszą się do podziemnych części budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu.

7. Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi nie mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego albo budynku użyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu na budowę na sąsiedniej działce.

Jeżeli altanka będzie uznana za budynek gospodarczy to odległość wyniesie 8m.

Moja rada to uzgodnić wszystko z sąsiadem ,bo jak wejdziesz w spory to i kilka lat ta budowa będzie trwała. Pozdrawiam

Myślę ze najlepiej zgłosić budowę takiego obiektu i odczekać na brak zastrzeżeń ze strony stosownego urzędu , np nadzoru budowlanego. Wtedy się "ma na piśmie" a jak coś przeoczą, to ich wina. Bo o odległości altanki od granicy nie zawsze decyduje prawo budowlane!

U nas wyszła draka z tym, że granica działki przebiega przez rów. No i my nad tym rowem mamy działkę.

Otóż należy w takim wypadku zostawić miejsce na to, żeby mogło wjechać urządzenie czyszczące rów i nawet nie powinniśmy stawiać takiego ogrodzenia, żeby nie można go było (na czas prac w rowie) rozebrać.

Nie musze chyba dodawać że gmina nigdy tego rowu nie oczyszczała. My mamy taki obowiązek.

Oczywiście nikt nas o tym nie powiadomił w porę i np. posadziliśmy drzewka od strony rowu.

[ Dodano: Sro Lis 25, 2009 19:51 ]

I przypadkiem w zgłoszeniu zamiaru budowy nie wpisujcie słowa wędzarnia. Takie coś podlega obowiązkowi otrzymania pozwolenia na budowę.

Ja proponuję wpisać altankę z przeznaczeniem na grylla. Nie pisały bym o wędzarni , bo to kojarzy się raczej z produkcją. Grilla zaprojektować tak aby przypominał i pełnił rolę wędzarni.

Jeszcze uwagi co do odległości- to proszę zwrócić uwagę ,że podane wymiary dotyczą tylko i wyłącznie odległości od działki budowlanej ,np. nie dotyczy to dróg,pasów kolejowych itp. gdzie stosuje się odrębne przepisy.

juniors1, Dogadaj się i problem rozwiązany. Przepisy na temat wędzarni lub grila w ogrodzie i altanki nie związanej na stale z gruntem w zasadzie nie istnieją. Dotyczą natomiast uciążliwej działalności, wypoczynku, zakłócania spokoju itd. Walka z "dymarkiem" też jest trudna, bo należy udowodnić kiedy, jak, dlaczego itd. To jak zabronić na wiosnę lub jesień robić porządki w ogrodzie. :lol:

• 4 weeks later...

Witam!

Mam pytanie do szanownych forumowiczów którzy budowali altany. Czy ktoś dysponuje może rysunkami nt. budowy altany. Mam od kilku lat na działce (obok domu) altanę 5-cio boczną, ale bez dachu. Chciałbym do niej dorobić dach, ale nie bardzo wiem jak :blush: . Szczególnie chodzi o sposób rozwiązania połączenia krokiewek na samym szczycie, ale tak, aby zapewnić odpływ powietrza (a właściwie to dymu, bo zdarza mi się w niej ustawiać wędzarkę i spokojnie sobie wędzić).

Za rady i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

Na szczycie zamontuj "okrąg" a właściwie 5-bok o otworze jaki Ci będzie odpowiadał i do niego przymocuj krokwie w takiej ilości ile masz boków czyli 5 każda krokiew będzie się spierać na łączeniu boków, czyli tam gdzie są słupy (o ile takie masz)