Jump to content

Szynkowarka

kszafran

Recommended Posts

Często korzystam z szynkowarki, jednak kiedy mam ochotę poeksperymentować to szkoda próbować na pełnym wkładzie. Radzę sobie w ten sposób, że robię małą ilość a do pełna do podwójnego woreczka (tu już może być śniadaniowy) sypię miałką sól aby zapewnić docisk sprężyny. Generalnie wszystko co jest do zrobienia w osłonce barierowej wyjdzie w szynkowarze jednak jesteśmy skazani na jego średnicę. Czy to wada? Dzieląc wkład na 3 części otrzymamy 3 porcje wielkości konserwy "turystycznej".

Witam.

Każdy ma jakiś swój patent, tylko się zastanawiam po co w szynkowarce robić "placki" albo po co robić ogromniaste szynkowarki, żeby później robić "placki" Osobiście mam 4 rodzaje szynkowarek różnej wielkości w tym jedna fabryczną.Ma ona ogranicznik, że poniżej danego poziomu część dociskowa nie zejdzie.Mało eksperymentuję z szynkowarkami i tak się zastanawiam czy smak "placka" będzie taki sam jak całego wsadu do szynkowarki ?

No tak, ale ja jak wspomniałem mam 4 szynkowarki różnej wielkości i problem z ewentualnymi eksperymentami mam rozwiązany, biorę najmniejszą :???:

Pozdrawiam :wink:

P.S. A jak sól się rozsypie to ponoć kłótnia :rolleyes: :cool:

po co w szynkowarce robić "placki"

Ja mam dwie szynkowarki różnej wielkości ale obydwie prostokątne typu "keksówka" i zwykle też nie muszę stosować "swojej deseczki" . Ale zaręczam Ci ,że nie robią się placki bo jeżeli wsad jest w osłonce o mniejszym przekroju to wymiar góra dół jest ograniczony dnem szynkowara i tą deską a wymiar boczny jest ograniczony po prostu tą osłonką i poprzez odpowiednie dobranie wielkości osłonek unika się efektu "placka".

No cóż, ja mam okrągłą "fabryczną" co wynika z postu i do takiej się odnoszę. Zrobiłem też z małej keksówki której używam głównie do prasowanego boczku. A wtedy jest pełna. Do prostokątnych własnej konstrukcji czy keksówek wkładki jak najbardziej, ponieważ tylko one zapewnią ładny płaski kształt.