Jump to content

Prawidłowe przechowywanie sitek i noży do maszynek.

miro

Recommended Posts

Po mieleniu natychmiast je myję i starannie osuszam. Potem przechowuję w suchym miejscu przełożone kawałkami ręcznika papierowego. Gdy przewiduję im dłuższy "okres spoczynku" - lekko natłuszczam je smalcem i jw. przekładam papierami. Wcześniej stosowałem też lekkie natłuszczanie olejem z pestek winogron (taki stosujemy w domu), ale łatwiej umyć przed użyciem ze smalcu.

WD-40 to chyba nie najlepszy pomysł.

A może przypomnieć sobie ze szkoły podstawowej – dlaczego stal / żelazo rdzewieje? Co to jest rdza?

Wystarczy odciąć dostęp tlenu!

WD-40 olej silnie penetrujący i wypierający wodę – oznacza to że „wpycha” się pomiędzy metal i wodę skutecznie odcinając dostęp tlenu – również tego w wodzie.

Można wsadzić do woreczka i odpompować powietrze – pakowarka próżniowa.

Można wsadzić do woreczka lub pojemnika i wpuścić gas obojętny nie wchodzący w reakcje z żelazem i nie zawierający atomów tlenu.

Można wsadzić do słoika i wrzucić zapaloną watkę ze spirytusem np. Ogień wypali tlen.

Są specjalne tłuszcze maszynowe przeznaczone do narzędzi/sprzętów mających bezpośredni kontakt z żywnością, posiadają wszelkie potrzebne atesty i nawet jak dostaną się do farszu – np. smarowanie przekładni w nadziewarce – to nic strasznego dla zdrowia się nie stanie.

Oleje jadalnie ogólnie dostępne w sklepach.

Nie do końca najlepsze, ale na jakiś czas skuteczne. Oleje te zawierają wodę i czasami i związki siarki które wchodzą w związki z żelazem.

Jeżeli już je stosować, to wpierw porządnie je wygrzać – odparować resztki wody – i wtedy zalewać np. w słoikach sitka i nożyki.

Ale o tym wszystkim Kolega Miro doskonale na pewno wie, ale lepiej już na ten temat podyskutować, a jeżeli „z skąd wziąć ogień” :lol: :lol: :wink:

[ Dodano: Sob Lis 21, 2009 20:26 ]

Np. coś takiego:

http://cgi.ebay.de/Bel-Ray-No-Tox-Fette-400g-fuer-die-Lebensmittelindustrie_W0QQitemZ270362096683QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item3ef2d6342b

Lub to:

http://cgi.ebay.de/Schankhahnfett-Zapfhahn-Fett-Hahnfett-Lebensmittelfett_W0QQitemZ150266678674QQcmdZViewItemQQptZAusschank_Bar?hash=item22fc978d92

Lub forma płynna do mycia i usuwania zanieczyszczeń i tłuszczu.

http://cgi.ebay.de/Gastro-Universal-Fett-Krustenloeser-Edelmetalle_W0QQitemZ110460197463QQcmdZViewItemQQptZDE_Haus_Garten_Haushaltswaren_Reiniger?hash=item19b7f0da57

Guest technik
Mam takie coś co się zwie spirytusem. Gdzieś tam znalazłem w plastikowej litrowej butelce,wiecie... ipo skończonej pracy myję wszystko,przecieram tym specyfikiemitrzymam w otwartym pudełeczku w szafce umieszczonej nad grzejnikiem i jest bardzo cacy. Pozdr.

Sitka wymyłem i są jak nowe, ale może jednak warto natłuścić je tylko nie olejem spożywczym ale np WD-40 ?

:) :) no ale mnie tym pomysłem zaskoczyłeś...

Kto jak kto..ale Ty właściciel sklepu...

Ja w sumie uważam że dodatek WD-40 nie poprawi zbytnio walorów smakowych wykonywanych wędlin :)))).

Pozdrawiam serdecznie.

A jeżeli środowisko wilgotne, to odpowiedni smar na ściereczkę i przetrzeć.

Ostatecznie może być krochmal, to tak jeżeli na dłużej.

Jeżeli krótki okres, to tak jak

wszystko co będzie przechowywane w wilgotności poniżej 65%, rdzy nie uświadczą

Takie jest moje zdanie, ale nie upieram się przy nim. :???:

:) :) no ale mnie tym pomysłem zaskoczyłeś...

Kto jak kto..ale Ty właściciel sklepu...

A znasz takie przysłowie że "szewc bez butów chodzi". :grin:

Dawno nie używałem sitek, leżały sobie zalane olejem aż tu nagle sięgam i ... zgroza.

Sitka pięknie umyłem w CIF-e, dziwny nalot zniknął ale wolałbym uniknąć podobnego przypadku.

Sorry nie jestem Alfą i Omegą.

Producent może zabezpieczać byle g…m bo to tylko do przechowywania i transportu,

A i tak przed użytkowaniem każdy je „rozkonserwuje” / myje.

[mod]A teraz z innej beczki;

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany smarami o których pisałem, to mogę zrobić zbiorowy zakup, ale wysyłka nastąpi z polski (bo taniej) koło 2 tygodnia grudnia.

Szacunkowy koszt całej operacji czyli zakup w Niemczech + wysyłka w Niemczech + wysyłka w Polsce to +/- 25 zł za tubę, jeżeli coś by z tego zostało to podkarmi się Prosiaczka.

Jeżeli byli by zainteresowani to proszę o kontakt maksymalnie do 25 - 26 listopada 2009.[/mod]