Jump to content

Smar do ewentualnego kontaktu z żywnością


TOSHIBA

Recommended Posts

Zostałem „wywalony” :lol: :lol: :wink: :wink: (ale nie będe pisał przez kogo) do innego tematu, mimo że to nie jest oferta handlowa, nazwał bym to bardziej pomocą koleżeńską i zaznaczam że nic na tym nie zarabiam (Informacja szczególnie do Maxella więc nie mogę dać żadnych próbek ani rabatów. :lol: :wink: ).

 

http://cgi.ebay.de/Bel-Ray-No-Tox-Fette-400g-fuer-die-Lebensmittelindustrie_W0QQitemZ270362096683QQcmdZViewItemQQptZMetzgereiausstattung?hash=item3ef2d6342b

 

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany smarami o których pisałem, to mogę zrobić zbiorowy zakup, ale wysyłka nastąpi z polski (bo taniej) koło 2 tygodnia grudnia.

 

Szacunkowy koszt całej operacji czyli zakup w Niemczech + wysyłka w Niemczech + wysyłka w Polsce to +/- 25 zł za tubę, jeżeli coś by z tego zostało to podkarmi się Prosiaczka.

Jeżeli byli by zainteresowani to proszę o kontakt maksymalnie do 25 - 26 listopada 2009.

 

PS

Siara z tym wywaleniem to oczywiście żart :lol: :wink: .

 

 

PS2

Po 30 litopada 2009 proszę usunąć ten temat.

Link to comment
Share on other sites

Napisz coś więcej na ten temat. Grono zainteresowanych pewnie wzrośnie.

 

 

Smar nadaje się do wszelkiego rodzaju przekładni (np. górna przekładnia zębata nad nadziewarką), tulej ślizgowych (np. ślimak maszynki trący o korpus) i wszędzie tam gdzie potrzebne jest smarowanie, konserwacja przed rdzą itd. ale zachodzi ryzyko że smar może dostać się do żywności.

Ten smar po prostu może się dostać do farszu mięsnego (co wcale nie znaczy żeby go specjalnie dokładać :lol: ) i nic się nie stanie, nawet nie ma smaku ani zapachu.

Ale również inne maszyny/urządzeń takie jak: zmywarka do naczyń, pralka, głowice zaworów wodnych, do smarowania przy produkcji piwa i wina – pompy, korki, połączenia, jak i przy przetwórstwie mleka

 

Więcej nie napiszę, nie jestem sprzedawcą ani producentem (co jedynie pomagam w zakupie), może jedynie dodam że smar posiada oczywiście wszelkie atesty Europejskie do kontaktu z żywnością.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 8 months later...

może być jakiś smar wazelinowy byle gęsty , który by nie wyciekał z obudowy .

Przekładnie mam otwarte , ale raczej dobrze musiałbym się postarać , żeby coś się dostało tu gdzie nie trzeba. Ostatnio wazeliną smarowałem uszczelki drzwi w aucie , to nawet nie powinienem jej długo szukać :wink:

Dzięki za radę :grin:

Link to comment
Share on other sites

Radek_57,

Masz w temacie – smar do ewentualnego kontaktu z żywnością – co nie znaczy że masz go do żywności dodawać, tylko jeżeli zachodzi możliwość kontaktu to powinno się stosować smar jak w temacie.

Między innymi do przekładni w nadziewarce, a szczególnie w pionowej.

to moim zdaniem może być jakiś smar wazelinowy byle gęsty

Kup sobie w aptece wazelinę bezkwasową.

KOWO – wazelinę to se można stosować do wielu zastosować, ale raczej nie do/bezpośrednio przy żywności.

cyt:

Wazelina - substancja mazista, dość rzadka, bezwonna, niskotopliwa, nie wysychająca, koloru od białego poprzez żółty do brązowego - we wszystkich wypadkach dość prześwitująca. Jest mieszaniną węglowodorów parafinowych (alkanów) z pogranicza stałego i ciekłego stanu skupienia w normalnych warunkach otoczenia - głównie są to dokozan (C22H46) i trikozan (C23H48).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...