Jump to content

Dorsz


pawelgdynia

Recommended Posts

No i czy dorsz nadaje się na tatara?

Tak pod warunkiem , że ryba świeża . Filet bez ości drobno kroimy i polewamy dosyć obficie sokiem z cytryny, posypujemy ostrą papryką w proszku i zakrywamy pojemniczek i do lodówki na godzinkę. Po tym czasie kroimy drobno cebulkę i mieszamy razem polewając sosem sojowym ciemnym. Wkładamy do lodówki też na ok. godzinkę i gotowe.

 

Sos sojowy można rozbełtać z gotowanym żółtkiem na twardo (jedno na jedną porcję)

 

Smacznego .

 

Acha. Podawać z pieczywem i nie zapominać , że rybka lubi pływać.

Link to comment
Share on other sites

Świeżynka.

Złowiony około 5-6 rano, w rekach mam go koło 8, o 9 przeróbka :).

Z tym przepisem gdzieś się już spotkałem, ale jak przetestowany na forum to musi być OK.

Jeszcze nie trafiłem tu na potrawę z którą by coś nie grało (oprócz preferencji smakowych i jednej kiełbaski która miała niewłaściwe zdjęcia).

To że lubi pływać to wiadomo..gorzej że wątroba, cholera, jakaś nie za bardzo z tym pływaniem.

Trzeba by wyciąć i na coś przerobić ;)

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

pawelgdynia, Dorsz świeży raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo. ( ale foki jedzą )

Najlepiej smażyć z dodatkiem chili do panierki i pod koniec dodać dużo cebuli. Jak jest dużo dorsza to resztę zrobić po grecku! ( Grecy nie mają pojęcia jak to się robi ) Można też zrobić w zalewie octowej.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Do potrawy potrzebne są:

filety z dorsza , najlepiej bez "brzuszków"

cebula szalotka

kilka plastrów boczku

kilka łyżek bułki tartej

musztarda "kremowa"

musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy

ząbek czosnku /jeżeli ktoś lubi/

sól,pieprz,olej do smażenia/może być masło klarowane/

Filety moczymy 1/2 godz. w mleku,osuszamy , posypujemy solą i pieprzem.

Smażymy z obu stron po 2-3 min.

Boczek kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,dodajemy szalotkę i dusimy do miękkości.

Miksujemy boczek z cebulką i łyżeczką musztardy gruboziarnistej ,dodajemy bułkę tartą ,sól,pieprz,mieszamy.

naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem/olej,masło/,układamy obsmażone filety,smarujemy kremową musztardą i na nią rozsmarowujemy mieszankę boczku,cebuli i boczku.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.i zapiekamy do uzyskania chrupiącej skórki na filetach /ok.15 min/.Potrawę można wykonać też bez cebuli.

A tak wygląda na talerzu w towarzystwie surówki z czarnej rzodkwi i kiszonej papryki.

Boczek bardzo dobrze komponuje się z chudym mięsem dorsza.Wspaniałe są kotlety mielone z dorsza z dodatkiem przemielonego boczku :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja na urlopie, kiedy nie ma pogody dla łowienia ryb chcę przygotować że to ...

 

Dorsz w śmietance.

Pokrajonego kawałeczkami dorsza posypałem solą i przyprawami, zawieram na deko

 

http://img713.imageshack.us/img713/7362/001rpu.jpg

 

Na patelni obsmażam cebulę

 

http://img442.imageshack.us/img442/551/003bwe.jpg

 

Dodaję doń bułgarski pieprz

 

http://img9.imageshack.us/img9/9034/005vns.jpg

 

Smażę do rumianej motyki

 

http://img214.imageshack.us/img214/364/006xh.jpg

 

Zawieram jarzynami rybę

 

http://img829.imageshack.us/img829/2471/007slp.jpg

 

Zalewam śmietanką, mieszaną z natką i posypałem tartym serem

 

http://img688.imageshack.us/img688/1844/008qua.jpg

 

Zapiekam w szafie 40-50 min.

 

http://img96.imageshack.us/img96/7817/011amj.jpg

 

Smacznego :!:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mój Młodszy Syn w trakcie weekendu majowego wybrał się do Władysławowa na dorsze - wyprawa była udana .Te większe 4 szt. zamroziłam a resztę wrzuciłam do solanki 8,5 % a następnie uwędziłam bo akurat miałam zaplanowane i tak wedzenie wędzonek i serków :grin:

 

http://imageshack.us/a/img5/62/dzik109.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

DORSZ NA SŁODKO.

Składniki:

1kg filet z dorsza świeży

3 śerdnie cebule

2 papryki czerwone

puszka ananasów w puszce-kostka

mały koncentrat pomidorowy

3 łyżki ketchupu

sól

pieprz

mąka

oliwa.

Przygotowanie:

Rybę myjemy,suszymy na ręczniku papierowym,kroimy na kawałki,posypujemy solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy oliwę,kawałki dorsza obtaczamy w mące i smażymy.Pozostawiamy do ostygnięcia.Cebulę kroimy w tatarki,podsmażamy na oliwie,dodajemy pokrojoną w paski lub kostkę paprykę,koncentrat,ketchup i ananasy wraz ze sokiem.Doprowadzamy do wrzenia,doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy usmażonego dorsza i odstawiamy aby składniki nam się zgryzły :laugh:

post-47170-0-26294500-1390811681.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Stałem się posiadaczem 5 dorszy o łącznej wadze ok 5kg.

Tusze obrobiłem , jednak nie mam serca wyrzucić ponad 1kg łbów

 

Czy ktoś ma pomysł ich zagospodarowania (ale nie jako zupę , bo to już znam)

Kiedyś na Kaszubach podobno piekło się je jakoś.

 

Myth też podał linka do obróbki łbów i pozyskiwania policzków - ale to były dorsze o wadze ok 15kg :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Z opowiadań ludzi z nad morza wiem , że przed wojną owe nieszczęsne łby były przez rybaków którzy sprzedali rybę i tylko one im pozostały, pieczone

Z czasem ponoć funkcjonowało jako danie regionalne... a może bardziej , jakby to teraz nazwali , agroturystyczne...

 

Maxell , a jakie przygotowanie i czy zostały zaakceptowane , czy natura się tym wzbogaciła?

Link to comment
Share on other sites

Pozwolę się nie zgodzić łby gotowane w małej ilości wody dadzą galaretę bez żelatyny kiedyś w taki sposób robiłem karpie wigilijne teraz z lenistwa używam dodatku żelatyny. Galareta na samych łbach jest bardzo delikatna i nie jest tak klarowna ale bardzo smaczna ;)

Link to comment
Share on other sites

Jambo, jesli robi sie galarete z ryby jest ona bardzo luzna , dlatego dodaje sie zelatyny, mozna ja rowniez zastapic agar'em ( nie wiem, jak jest po polsku ten produkt) , ma pochodzenie zdaje sie z roslin wodnych ( seaweed). 

 A co do samego przepisu, to gotuje rosol, normalnie przyprawiam  na glowach ryb ( zwykle daje lososiowe glowy i szkielety, oraz z karpia rowniez ) . Kiedy juz gotowy wyciagam glowy i obieram mieso, duzo bedzie jak na glowy tego rybiego miesa. Marchewke zawsze sobie z rosolu pokroje w plasterki ,dodam tez odrobine zieleniny. Teraz sam rosol,odcedzic i w malej iloscirozpuszczam zelatyne, nastepnie juz rozpuszczona i napeczniala dodaje ro rosolu, ktory doprowadzam do zagotowania. Miedzyczasie ubijam piane z 2 bialek i kiedy rosol sie zagotuje, wylaczam gaz klade piane i bardzo dokladnie ubijaczka mieszam. Jesli przeprowadzisz ten proces, galareta bedzie krystalicznie czysta bo piana zabierze wszelkie zanieczyszczenia. Przecedzam calosc przez gaze. 

Co do przyprawienia, to juz jak sam lubisz doprawiasz.A jeszcze w czasie dodania zelatyny lubie dodac odrobine octu do rosolu. Pozniej i tak podaje z cytryna lub octem( ja osobiscie, jesli jem galarete jakiegokolwiek rodzaju, wole ocet a nie cytryna, zapach cytrusu mi przeszkadza w takiej potrawie).

Link to comment
Share on other sites

Ugotowałem te 1,2 kg łbów w 1,5l wody - odlałem końcowo 1 l wywaru (było gotowane toto z warzywami)

mięso odłożyłem , resztę , poza strukturami zbyt twardymi , zintegrowałem ze sobą.

 

Jak wywar się zżeluje na dobrą twardość bez użycia wspomagaczy , to będę działał dalej...

Link to comment
Share on other sites

Mam 6 makreli i 3 lososie do wedzenia, ale nie wiem jaka zrobic solanke i czy mam je trzymac w tej samej solance i przez ile ?

prosze nie odsylajcie mnie do czytania, bo jak za duzo sie czyta to tez mozna miec wiekszy zament w glowie :blush:  ,prosze o szczegolowa odpowiedz. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...