sawca Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 Witam Czy ktoś robił tą polędwicę, jeżeli tak to proszę o podanie ilości cukru brązowego dodawanego w tym przepisie. Autor postu nie podał niestety ilości cukru, a na PW nie odpowiada :sad:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 Dodam jeszcze w tym temacie, że przepis podaje użycie soli i peklosoli w ilościach 50 g oraz 5 g. Stosowana w Kanadzie i USA peklosól zawiera jednak w swoim składzie ponad 10 razy więcej nitrytu w porównaniu do naszej peklosoli :!: Jeśli zalewy nie chcesz robić na samej peklosoli, to sugeruję zrobienie jej w proporcjach często używanych przez forumowiczów (50:50, czy 40:60.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted November 24, 2009 Author Report Share Posted November 24, 2009 BonAir dzięki za podpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 Na 1litr zalewy daje 4g cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 14, 2011 Report Share Posted January 14, 2011 wczoraj przygotowałem 80dkg schabik b/k i w związku z tym że nie miałem danych odnośnie peklowania natarłem go na sucho 16g peklosoli .. prosze powiedzieć jak to się ma do tego przepisu .. czy moze wyjąć dzisiaj wymyć i jeszcze raz peklować ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted January 14, 2011 Report Share Posted January 14, 2011 misza34, tutaj masz link dotyczący suchego peklowania, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 14, 2011 Report Share Posted January 14, 2011 wczoraj przygotowałem 80dkg schabik A co to jest ten schabik. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 Zapewniam cię Vito-miks że nie jestem ignorantem . pewnie gdybym o 80 dkg kawałku schabu napisał - schab- to też by się ktoś znalazł co by napisał że to schabik Napisaliście koledzy 10 postów i tylko w żadnym mertyorycznie na zadane przezemnie pytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 Szczęście, że wszyscy ustawili wygaszanie.Dokładny przepis Ligawy na tę polędwicę masz tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476Misza, ta polędwica peklowana jest na mokro.Dostosuj tylko ilość naszej peklosoli, jak to sugerował Kol. BonAir.Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vito_miks Posted January 15, 2011 Report Share Posted January 15, 2011 A kto z koleżanek i kolegów po fachu pamięta luźno sznurowaną polędwicę łososiową w osłonce białkowej ?.Niby nic, a jednak. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzyka51 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Pamiętam i dlatego z kazdego świnibicia kilka sztuk zawsze robię,pychotka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 Witam, czy może ktoś dokładnie podać odnosnie tego przepisu na łososiową ile ma być peklosoli oraz ile zwykłej soli na 1L zalewy (chodzi mi o polską sół i peklosól bo w oryginalnym przepisie podobno jest mowa o peklosoli z innego kontynentu ? ). Czy ja dobrze rozczytałem w przepisie Ligwy, że osuszanie w wędzarni trwa 25-30 godz?. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 kokos, drugi post w tym temacie. Osuszanie 2,5 -3,0 godziny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 dobra osuszanie już wiem, ale nadal nie wiem ile zwykłej soli, a ile peklosoli na 1 L wody? Zapomniałem jeszcze zapytać czy 1 L zalewy jest przewidziany dla 1 kg mięsa. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 dobra osuszanie już wiem, ale nadal nie wiem ile zwykłej soli, a ile peklosoli na 1 L wody? Zapomniałem jeszcze zapytać czy 1 L zalewy jest przewidziany dla 1 kg mięsa. Pozdrawiam Ja dałem Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted November 18, 2016 Report Share Posted November 18, 2016 (edited) Cześć. Pozwólcie że odświeżę kotleta. Zrobiłem w następujący sposób: ułożyłem 2 kawałki schabu ciasno w naczyniu. Następnie zalałem wodą aż zakryje. Po wyciągnięciu mięsa i zlaniu wody do pojemnika z podziałką wyszło mi że potrzebuję 500ml solanki. Z przepisu Ligawy obliczam 50g soli + 5g instacure no1 czyli na nasze 55g peklosoli. Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C.Czy ktoś mi może odpisać czy postąpiłem właściwie? Dzięki. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edited November 18, 2016 by clipol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 18, 2016 Report Share Posted November 18, 2016 (edited) Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C. Do polędwicy używam 8 % solankę czyli na 0,5 l wody potrzeba 40 g peklosoli . Edited November 18, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golem74 Posted January 19, 2021 Report Share Posted January 19, 2021 Czy poza cukrem i solą jakieś inne przyprawy sie do tej polędwicy daje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 Czy poza cukrem i solą jakieś inne przyprawy sie do tej polędwicy daje? Co prawda nie robiłem tej konkretnej, ale w pierwszym poście masz link do "oryginału".Jeżeli autor nie pisze nic o innych przyprawach to zapewne ich nie dodawał. Sam gdy robię wędzonki to nic prócz peklosoli nie dodaję bo chcę czuć smak mięsa nie przypraw.I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli. Solą się soli, peklosolą pekluje. Takie małe sprostowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 Do polędwicy używam 8 % solankę czyli na 0,5 l wody potrzeba 40 g peklosoli . W 2016 robiłeś jeszcze solankę na peklosoli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 (edited) Od tamtej pory wiele się nauczyłem .Solanka to pojęcie ogólne.Nie da się peklować solą a solić peklososolą. A poza tym jak nazwiesz roztwór peklosoli i wody.? Peklosolanką?.Nie ma czegoś takiego,ale solenie to nie to samo co peklowanie. Edited January 20, 2021 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebarod Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 jak nazwiesz roztwór peklosoli i wody.? Peklosolanką? Nie ,ja nazwę to zalewą peklującą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 Od tamtej pory wiele się nauczyłem Jak każdy z nas - a przynajmniej Ci którzy naprawdę chcą się uczyć Peklosolanką? Ja tak właśnie piszę. Może to nie po Polskiemu ale przynajmniej wiadomo o co chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts