Jump to content

Polędwica łososiowa Ligawy- cukier?


sawca

Recommended Posts

Dodam jeszcze w tym temacie, że przepis podaje użycie soli i peklosoli w ilościach 50 g oraz 5 g. Stosowana w Kanadzie i USA peklosól zawiera jednak w swoim składzie ponad 10 razy więcej nitrytu w porównaniu do naszej peklosoli :!:

Jeśli zalewy nie chcesz robić na samej peklosoli, to sugeruję zrobienie jej w proporcjach często używanych przez forumowiczów (50:50, czy 40:60.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
wczoraj przygotowałem 80dkg schabik b/k i w związku z tym że nie miałem danych odnośnie peklowania natarłem go na sucho 16g peklosoli .. prosze powiedzieć jak to się ma do tego przepisu .. czy moze wyjąć dzisiaj wymyć i jeszcze raz peklować ??
Link to comment
Share on other sites

Zapewniam cię Vito-miks że nie jestem ignorantem . pewnie gdybym o 80 dkg kawałku schabu napisał - schab- to też by się ktoś znalazł co by napisał że to schabik :)

Napisaliście koledzy 10 postów i tylko w żadnym mertyorycznie na zadane przezemnie pytanie

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 8 months later...
Witam, czy może ktoś dokładnie podać odnosnie tego przepisu na łososiową ile ma być peklosoli oraz ile zwykłej soli na 1L zalewy (chodzi mi o polską sół i peklosól bo w oryginalnym przepisie podobno jest mowa o peklosoli z innego kontynentu ? ). Czy ja dobrze rozczytałem w przepisie Ligwy, że osuszanie w wędzarni trwa 25-30 godz?. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Cześć. Pozwólcie że odświeżę kotleta. Zrobiłem w następujący sposób: ułożyłem 2 kawałki schabu ciasno w naczyniu. Następnie zalałem wodą aż zakryje. Po wyciągnięciu mięsa i zlaniu wody do pojemnika z podziałką wyszło mi że potrzebuję 500ml solanki. Z przepisu Ligawy obliczam 50g soli + 5g instacure no1 czyli na nasze 55g peklosoli. Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C.

Czy ktoś mi może odpisać czy postąpiłem właściwie? Dzięki.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edited by clipol
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

 

 

Czy poza cukrem i solą jakieś inne przyprawy sie do tej polędwicy daje?

Co prawda nie robiłem tej konkretnej, ale w pierwszym poście masz link do "oryginału".

Jeżeli autor nie pisze nic o innych przyprawach to zapewne ich nie dodawał. Sam gdy robię wędzonki to nic prócz peklosoli nie dodaję bo chcę czuć smak mięsa nie przypraw.

I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli.

Link to comment
Share on other sites

Od tamtej pory wiele się nauczyłem :D .Solanka to pojęcie ogólne.Nie da się peklować solą a solić peklososolą. A poza tym jak nazwiesz roztwór peklosoli i wody.? Peklosolanką?.Nie ma czegoś takiego,ale solenie to nie to samo co peklowanie. :tongue:

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...