wratchild Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 Witam!Właśnie wczoraj wypróbowałem nowy przepis na kiełbasę który znalazłem w książce o "Przepisach i tradycjach szlacheckich".Jest całkiem niezła w smaku.Jeśli ktoś chciałby spróbować podaję przepis. KIEŁBASA ŻMUDZKA: 8 kg chudej wieprzowiny(łopatka,od szynki)-ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude)2 kg wołowiny bez kości (antrykot,zrazówka)300 g soli100 g cukrupół szklanki spirytusu6-12 ząbków czosnku40 g mielonego pieprzu30 g mielonego ziela angielskiego30-40 g suszonego majerankujelita kiełbaśnice Umyte mięso kroimy w kostkę.Na patelni uprużamy sól i gorącą posypujemu mięso.Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i wynosimy w chłodne miejsce na 2-3 dni.Przepuszczamy przez maszynkę z kiełbasianym sitkiem(ja użyłem 5 do wołowiny, a 13 do wieprzowego).Dodajemy cukier, przyprawy, spirytus i posiekany czosnek.Wyrabiamy około godziny (masakra :wink: ).Nadziewamy jelita i wieszamy w przewiewnym miejscu na 24 godziny.Wędzenie:2 dni w chłodnym dymie2 dni w gorącym.Następnie rozwieszamy na drążku i przechowujemy w chłodnym miejscu.Tak przygotowaną kiełbasę(bez gotowania)można przechowywać około 10 miesięcy. Smacznego :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 Wspaniały przepis..mam nadzieję,ze skorzystam w najbliższym czasie z niego..Pozdrówka dla żony..ode mnie i Mareczka :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 ... również mnie się podoba :tongue: ... szczególnie ten "spirytus" :tongue: :lol: :lol: pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted September 29, 2006 Report Share Posted September 29, 2006 Kiebacha fajna - skład - spirytus też mi się podoba, ale wyrabiać to rączką przez godzinę, hmm no nie wiem. :lol: :lol: :lol: Ale sprawdzę przy jakieś okazji, na razie załącz jakieś fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tato Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 No to już wisi i obsycha od wczoraj, dzisiaj pójdzie w dym, jak pójdzie w weekend do paszczy :lol: to dam znać co to za rarytas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 No i cot to za rarytas? I co to znaczy 2 dni? 1x dziennie po 8h, czy ciegiem 2dni???I zostawiac na noc w wedzarni? 2 dni w goracym dymie, to jakis suchy gnat mi sie widzi? -- Ssssmoczyscie i pieczyscie bedzie na Swieta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tato Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 Biję się w piersi - miałem przedstawić wyniki konsumpcji i ten post mi o tym przypomniał :blush: . Chciałem zrobić zdjęcia, ale zanim wrócił do mnie aparat było już po kiełbasie. Po uwędzeniu b. ciemna ostry smak przyprawowo-miesny ( jak to opisać ? ), czuć dodatek spirytusu. Ładnie obsycha. POLECAM !!! Jest to kiełbasa typu czym starsza tym lepsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grazia Posted April 17, 2007 Report Share Posted April 17, 2007 Również robiłam tą kiełbasę ,przepis jest zksiążki "Stare przepisy szlacheckie" Hanny Szymanderskiej, ale ja mniej używam ziela angielskiego, dla mnie za ostry smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts