Jump to content

Kurczak peklowany z piekarnika

miro

Recommended Posts

Witam

Zrobiłem mały eksperymencik wzorując się co nieco na przepisie Dziadka ale zamiast wędzarki włożyłem go do piekarnika.

Kurczaka zapeklowałem na mokro w solance 1kg peklosoli na 10 lirów wody + wywar z przypraw (pieprz czarny,czosnek świeży,kolendra ,majeranek).

Peklowanie ok 18 godzin.

Po peklowaniu osuszyłem kuraka i natarłem zaprawą na bazie oleju z przyprawami takimi samymi jak przy peklowaniu+ czerwona papryka słodka w proszku .

Przyprawionego kurczaka nadziałem na puszkę z piwem którego było ok 3/4 i do którego również dodałem wspomniane przyprawy.

Kurczaka w pozycji siedzącej włożyłem do brytfanny na którą wylałem reszte piwa i troche wody.

Całość do nagrzanego do ok 180 stopni piekarnika i pieczenie w termoobiegu przez ok 1,5 godziny.

Co jakiś czas dolewałem wodę do brytfanny i co ważne polewałem kuraka sosem który zbierał się w brytfannie.

Kurczak wyszedł wyśmienicie a co najważniejsze był :lol: bardzo soczysty.

Polecam.

Kiedyś robiłem też kurczaka w cieście solnym i było to chyba 1kg soli + 1kg mąki +woda.

Robiło się z tego ciasto i dokładnie obtaczało kuraka + do środka kuraka jedna cała cytryna.

Następnie do piekarnika i pieczenie ok 1h potem zdjęcie ciasta i dopiekanie skórki.

Kurczak był odjazdowo soczysty z delikatnym smakiem cytryny.

Tu też można by dodać sól wędzoną do ciasta.

Ciekawe co by z tego wyszło.

Problem tylko w tym że przy takich ilościach obiadów kurczakowych w ciągu tygodnia żonka może się zdrażnić. :grin: :mrgreen: :grin: a wtedy wiadomo czym to grozi. :mad:

Ale cóż musi być dzielna.

Guest ChefPaul

............

Problem tylko w tym że przy takich ilościach obiadów kurczakowych w ciągu tygodnia żonka może się zdrażnić. :grin: :mrgreen: :grin: a wtedy wiadomo czym to grozi. :mad:

...............

... zacznie gdakać :question: :wink: ... lepiej nie jedz tyle kaczek, ... może być zawsze gorzej :lol: :wink:

pzdr

• 4 years later...

:tongue: czyli mi sie cosik popierniczyło...tam gdzieś czytałem o takim kurczaku z piekarnika ale się dosypuje soli wędzarniczj chyba i wychodzi pieczony o smaku wędzonym?? czy mi się po sobotnich piwkach cos pierdzieli i nie istnieje takie cuś hm?

wyciągnąłem gąske niewielką z zamrażary...rozmraza się w lodówce...brukiew zwiozłem dziś już troszkę z pola i pojutrze bedzie zupa...chyba że się szybciej rozmrozi leży tak sobie...ale bez nóg bo wcześniej upiekłem z sosikiem śliwkowo - podrobowym i pieczonymi ziemniakami...a jedną dużą gęś wcześniej do pieczenia nafaszerowałem wątróbka podsmażoną z cebulką i ziemniakami z majerankiem i troszeczkę borowików...miód w gębie...polewana tłuszczykiem...ale za to nie mam kompletnie pomysłu na perlicę a biega ich trochę i czas by był...na nie hehe...pewnie zrobię jak kurczaka na butelce w piekarniku tyle że naszpikuję słoninką...chodzi o to, żeby nie stracić smaku miesa a mam skłonność do fantazjowannia z przyprawami...

[ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 16:13 ]

aha...już wiem czyli jak w przepisie dziadka i soli jak na górze postów...tyle, że w piekarnik...juz kumam...a ile tej soli podsypać i w co hm? :blush:

....tak tak w googlach jest co nieco ale tu jest zawsze sprawdzone a w googlach najwiecej cudowanych takich przepisów... a ten przepis z linku chyba rewelacja...właśnie tak zrobię pierwszą potem następne eksperymenty i na przyszłoroczne uboje bedzie juz wiadomo co najlepsze hehe...dzięki serdeczne

kaczkę robię zawsze po staropolsku z jabłuszkami i boczkiem...albo po pekińsku to sa juz sprawdzone przepisy...i proste w miarę

a ma ktoś pomysły jak robić trwałe wyroby do chleba z indyka jak ma sie ograniczony dostęp do wędzarni...tzn...jakieś konserwy i sztuczki bo indyków też chyba za dużo nachowałem

• 3 years later...

a co Adek peklosoli za dużo???

Nie o to chodzi :) . Pytałem się bo tyle się pisze na naszym forum aby nie piec wyrobów które są na peklosoli bo powstają związki niekorzystne dla naszego organizmu . Kiełbasy na grilla tylko zrobione na soli itd.itd. Pytałem z czystej ciekawości bo każdy może zweryfikować swoje poglądy zwłaszcza , że trochę tych latek minęło :)

Ps. Jak sam nie mam żadnych oporów aby podpiec swój boczek do jajeczniczki i robię to z premedytacja bo to mój boczek :D