Jump to content

Zapytanie


DZIADEK

Recommended Posts

Savio - zacytuję kolegę z innego forum :

"Cierpliwość to coraz rzadziej spotykana cnota w dzisiejszym świecie, który pędzi wszędzie jak oszalały..."

a więc spokojnie... Dziadek na pewno nie odpuści :lol:

 

 

Ps. - Dziadku po umieszczeniu przepisu w odpowiednim dziale poproś Maxella o wykasowanie tego tematu - tak dla porządku :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cisza przed wielką burzą, która wokoło panuje nas w oddali,

Zawsze przygniata nas zewsząd,

Jest to odczuwalna niekiedy mało widzialna.

To jak promień blasku nadziei, który raptem oślepia nielicznych i daje dużo radości.

Nie myśląc możemy wpaść w taki wir, że utopia to magnez,

Który przyciąga i trudno jest oderwać się?

Aby nie zniszczyć tej kruchej skorupy dbajmy i szanujmy to, co mamy w niej.

A zgubione ślady zawsze zostaną wokół nas.

Jak by ten Świat wyglądał gdyby potomni zamknęli za sobą drzwi?

My Polacy waleczni męczennicy….

Lecz nie do końca zrozumiali, boć taka nasza Słowiańska dusza jest…

 

 

A dyć kogo bym tymi słowami obraził? To przepraszam.

:smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Metke widac najslabiej, tyrolska najlepiej, dobrze wszystkie robic jak tyrolska ;).

Nie wiem tylko, czy kazdy sie domysli, ze ilosci przypraw na gorze po prawej sa dla 100kg miesa ;), bo to nie jest podane, trza sobie obliczyc z proporcji dla jednej tony ( uwaga! ) gotowego produktu, aczkolwiek dla wydajnosci 104% blad jest mozliwy do zaakceptowania ;):D

 

--

Smocznie Zadymiamy :D

Link to comment
Share on other sites

To są Normy Branżowe, według tych norm mistrz rozliczał się z mięsa, przypraw, jelit , wydajnosci itd. Wiem że niektórzy widzą takie schematy po raz pierwszy i to nie tylko CI nie mający nic wspólnego z mięsem.Taki schemat łatwo sie czyta. Skład surowca w jakiej kolejności jest podany w tej kolejności mieszamy .Strzałki naprowadzają nas też na kolejne etapy produkcji. Wszystko podane jest na 100 kg surowca ,przyprawy również(wystarczy podzielić przez 10 i mamy skład na 10kg surowca Pożycja zużycie surowca na jedną tonę jest bardzo przydatna dla mistrza bo u niego produkcja idzie w tonach. a dla nas możemy wyliczyć ile metrów jelit potrzebować bedziemy odpowiednio przeliczając. Robiąc dla siebie przeważnie opieramy się na surowcu a o wydajności gotowego produktu praktycznie nie myslimy dlatego zostawmy to dla specjalistów. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Guest ChefPaul

... Dziadku ... chylę czoło przed Twoją wiedzą na temat wyrobu wędlin (Normy Branżowe ... widzę poraz pierwszy :( ) ... dla mnie jednak inspiracją dla "mojej produkcji" pozostaje zbiór starych przepisów częściowo zawarty w Rozprawa o Miesiwach a oparty o teksty ze starodruków, rękopisów z XVIII i XIX wieku, oraz starych Ksiąg Kucharskich :grin:

 

pzdr

http://www.chefpaul.net/smiles/sNR2007_a.gif

 

ps - przygotowania do wieczornego grilla trwają

http://www.chefpaul.net/smiles/sNR2007_d.gif

Link to comment
Share on other sites

Dziadku, w chwili wolnego czasu podeślij wykaz konserw na które masz przepisy branżowe. Mam kilka branżówek, niektóre nawet starszawe, z inną forma opisów, ale na konserwy nigdzie nie mogłem trafić, choc mnie to zawsze interesowało.

Pozdrowionka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...