DZIADEK Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Cz na naszym forum jest receptura kiełbasy podwawelskiej - jak nie to umieszczę - kiedyś mój zakład reklamował ją jako królowę wszystkich kiełbas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Receptury nie znalazłem. Wrzucaj na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 o ile mi wiadomo nie ma, na stronie również - więc zapodaj Dziadku :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savio Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 hm... - i nic... Cierpliwości Ty moja - dodaj mi sił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Savio - zacytuję kolegę z innego forum : "Cierpliwość to coraz rzadziej spotykana cnota w dzisiejszym świecie, który pędzi wszędzie jak oszalały..." a więc spokojnie... Dziadek na pewno nie odpuści :lol: Ps. - Dziadku po umieszczeniu przepisu w odpowiednim dziale poproś Maxella o wykasowanie tego tematu - tak dla porządku :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek52 Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Witaj Savio. Ta uwaga to do mnie? ...przecież cały czas to robię /fizycznie i wirtualnie/.... pozdrawiamjurek52 :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 17, 2006 Author Report Share Posted December 17, 2006 Litości - to teraz już nie będzie można nawet poprawić błędów i uściślić odpowiedzi . Zostawcie tą funkcje edytuj chociaż na 1 dzień do ostatniego postu pisanego w temacie----- jak można z Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted December 17, 2006 Report Share Posted December 17, 2006 Cisza przed wielką burzą, która wokoło panuje nas w oddali, Zawsze przygniata nas zewsząd,Jest to odczuwalna niekiedy mało widzialna.To jak promień blasku nadziei, który raptem oślepia nielicznych i daje dużo radości. Nie myśląc możemy wpaść w taki wir, że utopia to magnez, Który przyciąga i trudno jest oderwać się? Aby nie zniszczyć tej kruchej skorupy dbajmy i szanujmy to, co mamy w niej. A zgubione ślady zawsze zostaną wokół nas.Jak by ten Świat wyglądał gdyby potomni zamknęli za sobą drzwi? My Polacy waleczni męczennicy…. Lecz nie do końca zrozumiali, boć taka nasza Słowiańska dusza jest… A dyć kogo bym tymi słowami obraził? To przepraszam. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 17, 2006 Report Share Posted December 17, 2006 Dziadku, do czasu, gdy ktos nie napisze następnego posta, możesz ze swoim robić wszystko.Tak jest prawie na wszystkich forach i dziwię się, że Vtec nie wprowadził tego od razu tutaj. Uniknelibysmy wielu niepotrzebnych słów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 To kiedy to wprowadzi? -- Smoczny Smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 Smoku nie czytasz uważnie postów.W niedzięlę był komunikat admina w tej sprawie, zreztą jest na forum w dalszym ciągu.Tu ja zanjdziesz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=529&postdays=0&postorder=asc&start=60 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 19, 2006 Author Report Share Posted December 19, 2006 Tez zadaję to pytanie nie działało a teraz działa edytuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Dzieki za wskazowke Maxell choc trudno abym czytal wszystkie posty na forum, bo produkujemy ich w cholere i ciut, ciut! -- Smoczny Smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Smoczny Smok, A co tam u kolegi słychać jak czytam to kolega nie czyta :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 A doooobrze slychac , sms-y poslal ja 26 XII wieczorem, dostal Ty? -- Smoczny Smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 30, 2006 Author Report Share Posted December 30, 2006 Czy to da sie odczytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 :smile: Dziadku: Da się to odczytać. To jest (receptura) schemat procesu produkcji, kiełbasy toruńskiej i metki :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 30, 2006 Author Report Share Posted December 30, 2006 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 Dziadku: i takim sposobem mniej pracy, :smile: wysyłasz gotowe schematy np. "Konserwa Tyrolska"Są ciekawie opisane, przypominające koniec lat 70 :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Metke widac najslabiej, tyrolska najlepiej, dobrze wszystkie robic jak tyrolska . Nie wiem tylko, czy kazdy sie domysli, ze ilosci przypraw na gorze po prawej sa dla 100kg miesa , bo to nie jest podane, trza sobie obliczyc z proporcji dla jednej tony ( uwaga! ) gotowego produktu, aczkolwiek dla wydajnosci 104% blad jest mozliwy do zaakceptowania -- Smocznie Zadymiamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 31, 2006 Author Report Share Posted December 31, 2006 To są Normy Branżowe, według tych norm mistrz rozliczał się z mięsa, przypraw, jelit , wydajnosci itd. Wiem że niektórzy widzą takie schematy po raz pierwszy i to nie tylko CI nie mający nic wspólnego z mięsem.Taki schemat łatwo sie czyta. Skład surowca w jakiej kolejności jest podany w tej kolejności mieszamy .Strzałki naprowadzają nas też na kolejne etapy produkcji. Wszystko podane jest na 100 kg surowca ,przyprawy również(wystarczy podzielić przez 10 i mamy skład na 10kg surowca Pożycja zużycie surowca na jedną tonę jest bardzo przydatna dla mistrza bo u niego produkcja idzie w tonach. a dla nas możemy wyliczyć ile metrów jelit potrzebować bedziemy odpowiednio przeliczając. Robiąc dla siebie przeważnie opieramy się na surowcu a o wydajności gotowego produktu praktycznie nie myslimy dlatego zostawmy to dla specjalistów. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 ... Dziadku ... chylę czoło przed Twoją wiedzą na temat wyrobu wędlin (Normy Branżowe ... widzę poraz pierwszy ) ... dla mnie jednak inspiracją dla "mojej produkcji" pozostaje zbiór starych przepisów częściowo zawarty w Rozprawa o Miesiwach a oparty o teksty ze starodruków, rękopisów z XVIII i XIX wieku, oraz starych Ksiąg Kucharskich :grin: pzdr http://www.chefpaul.net/smiles/sNR2007_a.gif ps - przygotowania do wieczornego grilla trwają http://www.chefpaul.net/smiles/sNR2007_d.gif Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Dziadku, w chwili wolnego czasu podeślij wykaz konserw na które masz przepisy branżowe. Mam kilka branżówek, niektóre nawet starszawe, z inną forma opisów, ale na konserwy nigdzie nie mogłem trafić, choc mnie to zawsze interesowało.Pozdrowionka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz36 Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 DZIADEK, W nowym roku przedewszystkim zdrowia ( 200 lat żyj nam Diatku :!: :!: :!: ), byśmy mogli czerpać z Twojej wiedzy i doświadczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 10, 2007 Author Report Share Posted March 10, 2007 Maxell- tu szukaj i przeredagowaną w konserwach- POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts