sawca Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Jeżeli solanka zamarznie a później się ją rozmrozi to czy nie zmienią się właściwości mięsa w procesie peklowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 A zamarznie? W temperaturze zerowej ustaje proces peklowania - czy cóś tam takiego Panie Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Jeżeli solanka zamarznie a później się ją rozmrozi sawca, gdzie Ty ją schowałeś? Nie ma szans, żeby roztwór peklosoli zamarzł w naszych, domowych warunkach. Tak jak napisał Gonzo... w temperaturze poniżej 0 st. proces peklowania ustaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 5, 2009 Author Report Share Posted December 5, 2009 Gonzo ja to wiem że proces peklowania ustaje przy 0st C. Ale jeżeli zamarznie i postoi tak ze dwa dni to mięsko też się zamrozi i może we środeczku się porozrywać a to może mieć jakiś wpływ na peklowanie - tak na chłopski rozum :grin: [ Dodano: Sob Gru 05, 2009 22:16 ] sawca, gdzie Ty ją schowałeś?Tak tylko pytam, bo solankę mam w garażu a garaż nie ogrzewany :rolleyes: a coraz chłodniej w nocy :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Sawca, takie stężenie nie tak łatwo zamrozić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 5, 2009 Author Report Share Posted December 5, 2009 Sawca, takie stężenie nie tak łatwo zamrozićOki, uspokoiłem się. Ale gdyby mróz chwycił tak z -20 i "ktoś" by zapomniał tego przenieść w cieplejsze miejsce a postało by tak kilka dni i zamarzło by na kość to co by się stało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 sawca, Nic się nie stanie chyba że "kaszka" lodowa. Mięsko będzie smaczniejsze kruche. ( stężenie soli wzrośnie ) Ale na takie mrozy to nie liczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.