sawca Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Witam I tak po roku na forum i pierwszych krokach w WB postanowiłem zbudować drugą lepszą(tak mi się wydawało)wędzarnię. Po przestudiowaniu wielu projektów i opinii na temat różnego sposobu doprowadzenia dymu, pozbywaniu się skroplin, utrzymaniu temperatury wybudowałem nową drewnianą na palenisku z cegieł. Zrobiłem dodatkowy szyber do komina aby móc uzyskać żar z kiepskiego drewna a dym skierować poza komorę odcinając ją szybrem. Wstawiłem szyby ze starych piekarników i zrobiłem oświetlenie komory. Pierwsze wędzenie pokazało błędy w budowie: - za mały otwór w suficie - dym się kręci po komorze - zła konstrukcja szybra między komorą a paleniskiem - dym za bardzo skierowany na prawą stronę komory co powoduje nierówne odymianie i trzeba zastosować odpowiedni deflektor. Bardzo fajną zaletą jest to że mogę rozgrzać cegły szamotowe drewnem iglastym, wygasić a temperatura w komorze się utrzymuje długo i mogę wędzić na zimno jakimś dymogeneratorem. Powiększyłem już otwór wylotowy a na wiosnę zrobię w dachu duuuży otwór :grin: oraz wstawiłem szybkę w drzwiczki, mam już w głowie wzór dymogeneratora. http://images46.fotosik.pl/234/468441272ed529b9m.jpg http://images41.fotosik.pl/231/95e11815c5c502f0m.jpg http://images40.fotosik.pl/231/9a5fe3032eecaf64m.jpg http://images43.fotosik.pl/235/e67ef8be788c8c5fm.jpg http://images46.fotosik.pl/234/d70c0550ed552168m.jpg http://images46.fotosik.pl/234/d5f046a5d4da216cm.jpg http://images42.fotosik.pl/147/c6dba4449385f9b1m.jpg http://images35.fotosik.pl/90/1c9697ab3f3b9bf6m.jpg http://images38.fotosik.pl/231/99309b61e3b5aaeam.jpg http://images35.fotosik.pl/90/7829c62916d7378em.jpg http://images49.fotosik.pl/235/18b9599f7c9b0b8am.jpg http://images42.fotosik.pl/147/646c31d9ac72be8fm.jpg http://images48.fotosik.pl/235/fecd3ed3e71caabam.jpg http://images36.fotosik.pl/122/c9afa8081fe1ef86m.jpg Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 sawca, Super. Teraz fotki z wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Moje gratulacje. Chyba z wędzeniem przeniosę się do Ciebie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Ładnie. Ale bym nie był sobą gdyby nie drugie "ale".Oświetlenie super , tylko gdyby było od strony patrzącego , to by oświetlało wędzonki , a nie Twoje oczy.No i Pe-Poż "czytanie odpada , a i po trzeba dokładnie zabezpieczyć , by jakaś iskierka nie ....TFU TFU. Ale jak robisz po raz wtóry to masz wprawę i wiesz o co biega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 Pe-Poż "czytanie odpada , a i po trzeba dokładnie zabezpieczyć , by jakaś iskierka nie ....TFU TFU.Rozgrzałem wędzarnię do ponad 200 st - chyba, bo skala termometru się skończyła. Owszem iskry leciały ale nie takie co by mogły zapalić deski. Po założeniu deflektora ten będzie bardziej tłumił i zagrożenie pożarowe ustanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 postanowiłem zbudować drugą lepszą(tak mi się wydawało)wędzarnię. sawca Na tym zdjęciu to jak wejście do bogatego domu :smile: Ja mam moją też do przerobienia , ale to już wiosna- lato Gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aron2 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Witam. sawca: widzę że czymś zaimpregnowałeś deski z zewnątrz; co to za środek? Ja również posiadam wędzarnię z desek (grub. desek 32 mm) ,ale na razie w stanie "surowym" i nie bardzo wiem czym ją zabezpieczyć z zewnątrz (stoi w ogrodzie)...i czy ewentualny impregnat nie wpłynie na jakość produktów wewnątrz wędzarni? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Aron2, Najlepiej nasycić roztworem soli i ten proces powtarzać po każdym wędzeniu aż do utrwalenia desek "na dożywocie" nic tak nie zabezpiecza drewna jak sól i oczywiście zwiększa odporność na ogień. Ps sól od środka, a na zewnątrz może akryl lub inne środki ochrony tylko sprawdź skład. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 Witam. sawca: widzę że czymś zaimpregnowałeś deski z zewnątrz; co to za środek? zwykła bejca spirytusowa - ale ja mam w pomieszczeniu a tobie proponuję coś innego np: Drewnochron. Maluj tak aby jak najmniej pomalowanych części miało kontakt z komorą. Ja i tak pomalowałem tylko deski z zewnątrz żadnych boków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aron2 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Tak właśnie myślałem, że muszą to być środki bejcopodobne, ewentualnie tak jak radzi Andyandy coś co "z natury" - stary ,sprawdzony sposób. Dzięki za porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.