BonAir Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Od pewnego czasu (październik/listopad) w miejscu, w którym zaopatruję się w mięso, obserwuję fakt, że elementy pozyskane z szynki czy łopatki mają strukturę "marmurkową", przypominającą nieco mięso pozyskane z karkówki. Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego, niemniej na przekroju tak uwędzona np. szynka wygląda mniej ciekawie, szczególnie dla osób "bardziej wrażliwych" na wszelkie postaci tłuszczu. Jaka może być przyczyna takiego mięsa?Inny dostawca, a co za tym idzie inna rasa świń?A może zimowa pora roku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Głównie nowe rasy, nie tylko świń. W wołowinie także jest to zauważalne (mam na mysli bydło młode rzeźne). Po prostu przyrosty dzienne tych zwierzat sa znacznie większe od przeciętnych, a mięso pozwala na uzyskiwanie większych wydajności gotowych wyrobów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 Od pewnego czasu (październik/listopad) w miejscu, w którym zaopatruję się w mięso, obserwuję fakt, że elementy pozyskane z szynki czy łopatki mają strukturę "marmurkową", przypominającą nieco mięso pozyskane z karkówki. Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego, niemniej na przekroju tak uwędzona np. szynka wygląda mniej ciekawie, szczególnie dla osób "bardziej wrażliwych" na wszelkie postaci tłuszczu. Jaka może być przyczyna takiego mięsa? Inny dostawca, a co za tym idzie inna rasa świń? A może zimowa pora roku ?Główna przyczyna, to rasa. Później dochodzi, źle zbilansowane żywienie w składniki pokarmowe. Prawdopodobnie, twój dostawca pozyskuje elementy zasadnicze z rozbioru półtusz w kl mięsności R i O. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 Tutaj Was zaskoczę. Mięso marmurkowe jest bardzo poszukiwanym mięsem zwłaszcza do kuchni (pieczenie, smażenie, grillowanie) Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego prowadził badania na ten temat i różnie wychodziło, próbowano na różnych rasach tłustych i wysokowydajnych.W domowym systemie karmienia (świnia karmiona jak dawniej ziemniaki pokrzywy itp.) było marmurku więcej niż u mięsnych sztukach, ale mięso balansowało blisko PSE.W wołowinie wygląda to troszeczkę inaczej :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.