Jump to content

Przyczyny powstawania "mięsa marmurkowego"


BonAir

Recommended Posts

Od pewnego czasu (październik/listopad) w miejscu, w którym zaopatruję się w mięso, obserwuję fakt, że elementy pozyskane z szynki czy łopatki mają strukturę "marmurkową", przypominającą nieco mięso pozyskane z karkówki.

Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego, niemniej na przekroju tak uwędzona np. szynka wygląda mniej ciekawie, szczególnie dla osób "bardziej wrażliwych" na wszelkie postaci tłuszczu. ;)

 

Jaka może być przyczyna takiego mięsa?

Inny dostawca, a co za tym idzie inna rasa świń?

A może zimowa pora roku ?

Link to comment
Share on other sites

Głównie nowe rasy, nie tylko świń. W wołowinie także jest to zauważalne (mam na mysli bydło młode rzeźne). Po prostu przyrosty dzienne tych zwierzat sa znacznie większe od przeciętnych, a mięso pozwala na uzyskiwanie większych wydajności gotowych wyrobów.
Link to comment
Share on other sites

Od pewnego czasu (październik/listopad) w miejscu, w którym zaopatruję się w mięso, obserwuję fakt, że elementy pozyskane z szynki czy łopatki mają strukturę "marmurkową", przypominającą nieco mięso pozyskane z karkówki.

Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego, niemniej na przekroju tak uwędzona np. szynka wygląda mniej ciekawie, szczególnie dla osób "bardziej wrażliwych" na wszelkie postaci tłuszczu. ;)

 

Jaka może być przyczyna takiego mięsa?

Inny dostawca, a co za tym idzie inna rasa świń?

A może zimowa pora roku ?

Główna przyczyna, to rasa. Później dochodzi, źle zbilansowane żywienie w składniki pokarmowe.

Prawdopodobnie, twój dostawca pozyskuje elementy zasadnicze z rozbioru półtusz w kl mięsności R i O.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Tutaj Was zaskoczę. Mięso marmurkowe jest bardzo poszukiwanym mięsem zwłaszcza do kuchni (pieczenie, smażenie, grillowanie)

Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego prowadził badania na ten temat i różnie wychodziło, próbowano na różnych rasach tłustych i wysokowydajnych.

W domowym systemie karmienia (świnia karmiona jak dawniej ziemniaki pokrzywy itp.) było marmurku więcej niż u mięsnych sztukach, ale mięso balansowało blisko PSE.

W wołowinie wygląda to troszeczkę inaczej :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...