Sławek Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 witamzamówiłem dzisiaj szynkowar u mira http://www.wyroby-domowe.pl/sz06-praska-stal-3kg-p-286.html i teraz muszę znaleść jakieś naczynie do parzenia szynkowara ten ma wysokość 11 cm czy taka brytfanna wystarczy? http://allegro.pl/item833876295_brytfanna_emaliowana_prostokat_32_x_22_cm_olkusz.html woda pokryje 1o,5 cm szynkowaru czy to wystarczyw czym wy parzycie takie szynkowary i jak macie namiary na jakieś niedrogie naczyniapozdrawiamSławek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Sławek Proponuję na początek darowanie sobie tej brytfanny.Zapewne masz piekarnik.Wstaw preskę/szynkowar do piekarnika ustawionego na ok 70C, nalej wody na blachę i parz.Będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Ja parzyłem w zwykłym garnku 5-litrowym i wystarczyło. Ważny jest poziom mięsa w szynkowarze, a nie wysokość szynkowaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 Ja mam tą samą praskę od miro,ale brytfankę mam taką http://stank.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=385327 i mi osobiście się dobrze w tym parzy.Tylko pamiętaj,że praska od miro ma 30cm,ale jak założysz docisk to już będzie więcej,jak ja włożę swoją praske do tej brytfanki to jest w sam raz :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted December 10, 2009 Author Report Share Posted December 10, 2009 dzięki zbój za namiary tak myślałem że cała długość będzie dłuższa zamowie sobie tą brydfankę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 W opisie brytfanki jest podana jej wysokość 17cm,ale z pokrywką,bez pokrywki ma 12.1cm właśnie zmierzyłem,także jeżeli się zdecydujesz to ta o dł. 38cm jest oki :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted December 10, 2009 Author Report Share Posted December 10, 2009 faktycznie dzieki za pomiary ja myślałem że wymiar wysokości podany jest bez pokrywy ta twoja brytfanna jest najlepsza na allegro nie znalazłem takiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted December 10, 2009 Report Share Posted December 10, 2009 A ja trochę zamieszałem, bo szynkowar to mi się kojarzy z tym czeskim w kształcie walca. A do tej praski to faktycznie najlepsza jest brytfanna. Też taką stosuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Sławek dla Twojej orientacji tak wygląda "zestaw" podczas parzenia :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Qrcze, ale fajny. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Qrcze, ale fajny. :wink:Poprawiłem,to był pośpiech :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted December 11, 2009 Author Report Share Posted December 11, 2009 dzięki będe miał taki sam wszystko wczoraj zamówiłem Mierzyłem na kuchence i mam pytanko do ciebie podgrzewasz to na dwóch palnikach bo po wymiarach zobaczyłem że tak mozna czy na jednym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 dzięki będe miał taki sam wszystko wczoraj zamówiłem Mierzyłem na kuchence i mam pytanko do ciebie podgrzewasz to na dwóch palnikach bo po wymiarach zobaczyłem że tak mozna czy na jednymNa jednym największym :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted December 11, 2009 Author Report Share Posted December 11, 2009 jeszcze pytanko do ciebie madejczy mierzysz jakoś temperaturę wewnątrz batonuczy jak odkręce przykładowo po 2godz. żeby zmierzyć temperaturę w konserwie i potem znowu zcisnę szynkowar czy ma to jakiś wpływ negatywny na produkt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi1961 Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Witam, Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 czy mierzysz jakoś temperaturę wewnątrz batonu czy jak odkręce przykładowo po 2godz. żeby zmierzyć temperaturę w konserwie i potem znowu zcisnę szynkowar czy ma to jakiś wpływ negatywny na produktMierzę tylko temp. wody w której się parzy,wewnątrz batonu nie. Otwarcie i zmierzenie temp. nie powinno mieć negatywnego wpływu,tak sądzę,ale pewny nie jestem nigdy tak nie robiłem :smile: [ Dodano: Pią Gru 11, 2009 18:15 ] Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella.A to potwierdzam :!: :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Przecież można wykręcić otwór na środku górnej części dociskowej i mierzyć temperaturę termometrem bagnetowym Dziwne że tego nie przewidział producent. Bo w mandolinowych formach jest . Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted December 11, 2009 Author Report Share Posted December 11, 2009 dziadek właśnie radzi cytuje"Możesz parzyć krócej albo jeszcze dłużej. ważna jest temperatura wewnątrz batonu "madej myslałeś może zeby wywiercić otwór na termometr ja mam akurat termometry ze szpikulcem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 myslałeś może zeby wywiercić otwór na termometrNie myślałem,a i termometru takiego jeszcze nie mam.Na razie to czytam forum i próbuję jakoś sobie radzić metodą prób i błędów :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldi1961 Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Witam, sławek w Gdańsku masz tylu zadymiaczy, popatrz na PW, z miłą chęcią Ci pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ted50 Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Witam, Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella./quote]Kto pyta nie błądzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Pozdrawiam Złota myśl Dziadka na dziś .....ech nie chcę kolejnej wojny wywoływać. Zawsze mierzyłem, mierzę i będę mierzył wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Dziadek, producent nie przewiduje mierzenia temperatury w prasce z podstawowego powodu, w zakładach nikt tego nie robi! Jest proces technologiczny z podanym czasem względem danej formy form, z poprawką na to co jest w środku. I wtedy rzeczywiście starczy mierzyć temp w basenie i to wszystko, mija czas i do chłodzenia i następna partia i tak w kółko. W domowych warunkach nie mamy takiej wprawy/powtarzalności wsadu/dokładnego sterowania temp kąpieli/itd i wtedy przydaje się pomiar wody i wsadu. Z drugiej strony, jeżeli robimy ciągle w tej samej prasce, prawie ten sam farsz to możemy po pewnym czasie zaryzykować parzenia „na czas” jest to prawie tak dokładne jak dokładność wbicia sondy w „środek termiczny” mięsa do tego dochodzi błąd sondy – miejsca czujnika temperatury, oraz jakość termometru. Jak to robi się „wskaźnikiem temperatury” typu termo-bimetaliczny „termometr” tarczowy („taki pomiar na jajko”) to osobiście wolał bym robić na czas. Podobnie jak się robi w osłonkach, nie ma specjalnie „jak” wbić sondy więc trzeba się oprzeć na temperaturze parzenia i czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 TOSHIBA dobrze że napisałeś o osłonkach. Ciekawy jestem jak w tym przypadku Dziadek mierzy temperaturę. [ Dodano: Pią Gru 11, 2009 22:27 ] Codziennie, od wielu lat, każdemu kto pyta zalecam: po włożeniu szynkowara do zimnej wody, podgrzaniu i osiągnięciu wody temperatury 72-75 C parzenie 50-60 minut na kg mięsa. Po tej wypowiedzi: Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajkoWychodzę na durnia. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Chodziło mi o to że mierzeniem temperatury wody nie zmierzysz temperatury w środku praski . Przepraszam za ten skrót myślowy .Temperaturę wody oczywiście cały czas mierzymy i podtrzymujemy do zalecanych . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.