sawca Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Dzisiaj byłem po mięso a tam pewien facet kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia. "Delikatnie" zasugerowałem że nie w tą stronę, a on na to że tak od dawna on i sąsiedzi i wszyscy znajomi tak kroją.No cóż, co kraj to obyczaj pomyślałem i wszedłem w dyskusję ze sprzedawcą. Powiedział mi że to nic nienormalnego, ma takich wielu klientów :rolleyes:.Czy baleron można tak podawać? Pytam bo nie wiem czy nie robili mnie w konia :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Baleron spożywa się po parzeniu, czyli włókna mięsa już się nie ciągną tak jak przy surowym mięsie.Wiec sprawa krojenia – wzdłuż – w poprzek – czy na ukos - pozostaje tylko i wyłącznie sprawą upodobań kulinarnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 Baleron jak i inne wędzonki przy krojeniu na plastry powinniśmy kroić w poprzek mięśni, to jest sztuka masarska by je tak ułożyć w siatkach lub zasznurować. Inne układy to partactwo . Nie dziwię się temu i wcale nie widzę błędu u tego pana.. Często gospodynie chcą zrobić z jednego karczku dwa małe baleroniki . Cięcie według polecenia. Wzdłuż gruby, lub w poprzek cienki, Efekt 2 cienkie i długie lub 2 krótkie ale szerokie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted December 11, 2009 Report Share Posted December 11, 2009 kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia.Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze." Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 12, 2009 Author Report Share Posted December 12, 2009 Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze." Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka . Ta..źle to ująłem. Facet kupował karczek z którego będzie robił baleron. Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)i będzie je sznurował lub wkładał do siatki no właśnie że w tę stronę: http://img19.imageshack.us/img19/3473/karczek.th.jpg No i ja się pytam czy tak to jest też poprawnie czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock: sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 12, 2009 Author Report Share Posted December 12, 2009 znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock: sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego Grube na ok 10cm szerokie na ok 15cm długie na 25cm. http://img696.imageshack.us/img696/6215/baleron2i.th.jpg Nie zamiaru rolować, tylko zrobi z tego 5 szt baleronu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Czy baleron można tak podawać?Ludzie różne rzeczy wymyślają. Skoro tak lubi :???: Myślę, że nie ma się nad czym rozwodzić; szkoda czasu i miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 A jak sie to m np. do kelbas grubych z miesa krajanego w kostke 4cm x 4cm czy po wymieszaniu farszu wkladac do osloni nalezy odpowiednio sciegnami? :rolleyes: Nauczono mnie ze mieso kroimy w poprzek wlökien jak narazie to chyba tylko w wyzej wymienionym wyrobie poukladaly sie roznie.Bez roznic na wyrobie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.