Jump to content

Baleron - w poprzek krojony ?


sawca

Recommended Posts

Dzisiaj byłem po mięso a tam pewien facet kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia. "Delikatnie" zasugerowałem że nie w tą stronę, a on na to że tak od dawna on i sąsiedzi i wszyscy znajomi tak kroją.

No cóż, co kraj to obyczaj pomyślałem i wszedłem w dyskusję ze sprzedawcą. Powiedział mi że to nic nienormalnego, ma takich wielu klientów :rolleyes:.

Czy baleron można tak podawać? Pytam bo nie wiem czy nie robili mnie w konia :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Baleron jak i inne wędzonki przy krojeniu na plastry powinniśmy kroić w poprzek mięśni, to jest sztuka masarska by je tak ułożyć w siatkach lub zasznurować. Inne układy to partactwo . Nie dziwię się temu i wcale nie widzę błędu u tego pana.. Często gospodynie chcą zrobić z jednego karczku dwa małe baleroniki . Cięcie według polecenia. Wzdłuż gruby, lub w poprzek cienki, Efekt 2 cienkie i długie lub 2 krótkie ale szerokie. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Guest technik

kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia.

Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze."

Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka .

Link to comment
Share on other sites

Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze."

Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka .

Ta..źle to ująłem. Facet kupował karczek z którego będzie robił baleron. Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)i będzie je sznurował lub wkładał do siatki no właśnie że w tę stronę:

http://img19.imageshack.us/img19/3473/karczek.th.jpg

 

No i ja się pytam czy tak to jest też poprawnie czy nie?

Link to comment
Share on other sites

Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)

znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock:

sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego

Link to comment
Share on other sites

znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock:

sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego

Grube na ok 10cm szerokie na ok 15cm długie na 25cm.

http://img696.imageshack.us/img696/6215/baleron2i.th.jpg

Nie zamiaru rolować, tylko zrobi z tego 5 szt baleronu

Link to comment
Share on other sites

A jak sie to m np. do kelbas grubych z miesa krajanego w kostke 4cm x 4cm czy po wymieszaniu farszu wkladac do osloni nalezy odpowiednio sciegnami? :rolleyes:

Nauczono mnie ze mieso kroimy w poprzek wlökien jak narazie to chyba tylko w wyzej wymienionym wyrobie poukladaly sie roznie.Bez roznic na wyrobie :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...