Jump to content

Baleron - w poprzek krojony ?

sawca

Recommended Posts

Dzisiaj byłem po mięso a tam pewien facet kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia. "Delikatnie" zasugerowałem że nie w tą stronę, a on na to że tak od dawna on i sąsiedzi i wszyscy znajomi tak kroją.

No cóż, co kraj to obyczaj pomyślałem i wszedłem w dyskusję ze sprzedawcą. Powiedział mi że to nic nienormalnego, ma takich wielu klientów :rolleyes:.

Czy baleron można tak podawać? Pytam bo nie wiem czy nie robili mnie w konia :tongue:

Baleron jak i inne wędzonki przy krojeniu na plastry powinniśmy kroić w poprzek mięśni, to jest sztuka masarska by je tak ułożyć w siatkach lub zasznurować. Inne układy to partactwo . Nie dziwię się temu i wcale nie widzę błędu u tego pana.. Często gospodynie chcą zrobić z jednego karczku dwa małe baleroniki . Cięcie według polecenia. Wzdłuż gruby, lub w poprzek cienki, Efekt 2 cienkie i długie lub 2 krótkie ale szerokie. Pozdrawiam

Guest technik

kupując baleron kazał pociąć go w poprzek nie wzdłuż włókien i tak będzie sznurował do wędzenia.

Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze."

Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka .

Sawca,- nie żebym ćię poprawiał, nie. Tylko wytłumacz mi to z "polskiego na nasze."

Czy kupował baleron czy karczek ? Bo jak baleron to może ma takie dziwne upodobania i tyle. No bo jak piszesz baleron i potem ,- "tak będzie sznurował, to po co sznurować baleron {wyrób gotowy} ? A jeśli miał sznurować, to może karczek,ale jak do sznurowania ,w poprzek mięsni { na kotlety ,- do sznurowania. Nawet gdybym to chciał wypróbować ,to poprostu zbaraniałem. Spróbuj mi to spokojnie wyjaśnić,- dobra ? Pozdrowionka .

Ta..źle to ująłem. Facet kupował karczek z którego będzie robił baleron. Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)i będzie je sznurował lub wkładał do siatki no właśnie że w tę stronę:

http://img19.imageshack.us/img19/3473/karczek.th.jpg

No i ja się pytam czy tak to jest też poprawnie czy nie?

Kazał go pokroić na 5 części(wyszły z tego takie grube na 10 i długie na 25cm kotlety)

znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock:

sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego

znów chyba żle napisałeś ... mam wrażenie że powinno być długie na 25 szerokie na 10 a grube to pewnie ze 2cm - chyba to ma zamiar rolować :shock:

sorry ale z baleronem to takie coś niewiele bedzie miało spólnego

Grube na ok 10cm szerokie na ok 15cm długie na 25cm.

http://img696.imageshack.us/img696/6215/baleron2i.th.jpg

Nie zamiaru rolować, tylko zrobi z tego 5 szt baleronu

A jak sie to m np. do kelbas grubych z miesa krajanego w kostke 4cm x 4cm czy po wymieszaniu farszu wkladac do osloni nalezy odpowiednio sciegnami? :rolleyes:

Nauczono mnie ze mieso kroimy w poprzek wlökien jak narazie to chyba tylko w wyzej wymienionym wyrobie poukladaly sie roznie.Bez roznic na wyrobie :wink: