michalchoromanski Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Witam,wiem że było już kilka podobny tematów na forum jednak nie mogę z nich wyciągnąć spójnych konkluzji.Ponieważ od jakiegoś czasu zasmakowałem się w wedlinkach domowych, tak jak moi sąsiedzi i rodzina chciałbym otworzyć biznes. Tzn firmę już prowadzę więc raczej rozszerzyć działalność. Chciałbym zacząć produkować wędliny i inny wyroby mięsopochodne.Jestem na etapie biznes planu i chciałbym prosić o pomoc.Ile i jakiego sprzętu będę potrzebował.Jakie pozwolenia (chcę kupować półtusze od PMB więc czy potrzebuję zgody wojewódzkiego inspektora sanitarnego) bo sanepid to sprawa oczywista. Będę wdzięczy za wszelkie porady i wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Witam, wiem że było już kilka podobny tematów na forum jednak nie mogę z nich wyciągnąć spójnych konkluzji. Ponieważ od jakiegoś czasu zasmakowałem się w wedlinkach domowych, tak jak moi sąsiedzi i rodzina chciałbym otworzyć biznes. Tzn firmę już prowadzę więc raczej rozszerzyć działalność. Chciałbym zacząć produkować wędliny i inny wyroby mięsopochodne. Jestem na etapie biznes planu i chciałbym prosić o pomoc. Ile i jakiego sprzętu będę potrzebował. Jakie pozwolenia (chcę kupować półtusze od PMB więc czy potrzebuję zgody wojewódzkiego inspektora sanitarnego) bo sanepid to sprawa oczywista. Będę wdzięczy za wszelkie porady i wskazówki.Udaj się do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego. Powinni wyjaśnić ci wszystkiego kwestie. Pamiętaj! Organem nadzorującym produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego sprawują organy weterynaryjne. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubamichu Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Witam, też chciałem się tym kiedyś zająć.W weterynarii podadzą Tobie nr aktów prawnych itp,najlepiej kupić lub wynająć istniejące budynki lub pomieszczenia z pozwoleniem na taką działalność.Ogólnie myślę ,że to dobry pomysł, ale w naszym kraju to droga przez mękę.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalchoromanski Posted December 14, 2009 Author Report Share Posted December 14, 2009 Tak właśnie myślałem że niestety ale w naszym kraju urzędnicy nie pomagają przedsiębiorcom.Może ktoś orientuje się jak wyglądają dotacje unijne na tego typu działalność? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalchoromanski Posted December 14, 2009 Author Report Share Posted December 14, 2009 A jak się koszta kształtują?Jakie maszyny i urządzenia są potrzebne do niewielkiej dwu-trzyosobowej firemki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts