Jump to content

Zakład przerobu mięska

michalchoromanski

Recommended Posts

Witam,

wiem że było już kilka podobny tematów na forum jednak nie mogę z nich wyciągnąć spójnych konkluzji.

Ponieważ od jakiegoś czasu zasmakowałem się w wedlinkach domowych, tak jak moi sąsiedzi i rodzina chciałbym otworzyć biznes. Tzn firmę już prowadzę więc raczej rozszerzyć działalność.

Chciałbym zacząć produkować wędliny i inny wyroby mięsopochodne.

Jestem na etapie biznes planu i chciałbym prosić o pomoc.

Ile i jakiego sprzętu będę potrzebował.

Jakie pozwolenia (chcę kupować półtusze od PMB więc czy potrzebuję zgody wojewódzkiego inspektora sanitarnego) bo sanepid to sprawa oczywista.

Będę wdzięczy za wszelkie porady i wskazówki.

Witam,

wiem że było już kilka podobny tematów na forum jednak nie mogę z nich wyciągnąć spójnych konkluzji.

Ponieważ od jakiegoś czasu zasmakowałem się w wedlinkach domowych, tak jak moi sąsiedzi i rodzina chciałbym otworzyć biznes. Tzn firmę już prowadzę więc raczej rozszerzyć działalność.

Chciałbym zacząć produkować wędliny i inny wyroby mięsopochodne.

Jestem na etapie biznes planu i chciałbym prosić o pomoc.

Ile i jakiego sprzętu będę potrzebował.

Jakie pozwolenia (chcę kupować półtusze od PMB więc czy potrzebuję zgody wojewódzkiego inspektora sanitarnego) bo sanepid to sprawa oczywista.

Będę wdzięczy za wszelkie porady i wskazówki.

Udaj się do Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego. Powinni wyjaśnić ci wszystkiego kwestie.

Pamiętaj! Organem nadzorującym produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego sprawują organy weterynaryjne.

Powodzenia.

Witam, też chciałem się tym kiedyś zająć.W weterynarii podadzą Tobie nr aktów prawnych itp,najlepiej kupić lub wynająć istniejące budynki lub pomieszczenia z pozwoleniem na taką działalność.Ogólnie myślę ,że to dobry pomysł, ale w naszym kraju to droga przez mękę.Pozdrawiam.