anik Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Witam i pytam. Co wybrac ?Wiem, ze na forum sa zwolwnnicy maszynki #32 z przerobiony napedem, jednoczesnie sa tez osoby uzywajacych zelmerka 8. Wg mojej oceny dla mnie 32 to za duzo. Do tej pory mialam maszynke elektryczna 5, chociaz czasami brakowalo mi satki o wiekszych oczkach niz 5 mm. Maszynka sluzy tylko i wylacznie do mielenia (nie do nadziewania). Mam do wyboru 8 lub 12 obie elektryczne. Jednorazowo nie miele jakis strasznie duzych ilosci miesa. Czasami jest to tylko 0.5 kg, innym razem 5 kg, wiec mysle, ze wiekszej maszynki nie potrzebuje. Za 8 przemawia slimak oraz siatki i noz z nierdzewki. 12 ma siatki (ten sam rozmiar co 10) i noz ze zwyklej stali, nie wiem jak jest ze slimakiem. Obie maszynki maja korpus z aluminium. Porownywalam do obu maszynek mozna tutaj dokupic siatki 3.5, 4.5, 6, 9, 12.5 i (19 tylko do 12)mm oraz szarpak. Teoretycznie 12 jest lepsza bo ma wieksza srednice siatki, ale czy w przypadku mielenia tylko 0.5 kg nie jest jednak dla mnie za duza?Jakby ktos byl ciekawy to moje typy to #8:http://www.sausagemaker.com/64350tsm-8meatgrinder.aspx#12:http://www.northerntool.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_6970_36989_36989Napiszczie prosze co sadzicie.Pozdrawiam Anik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Mam maszynke 8 Zelmera i robię mniej więcej takie ilości jak Ty (czyli niewielkie)i jestem z niej bardzo zadowolona.Chyba , że masz w planie robić większe ilości :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Witam i pytam. Co wybrac ? ale czy w przypadku mielenia tylko 0.5 kg nie jest jednak dla mnie za duza? Jednak pisałeś również że może być i 5kg . Ja bym wybrał osobiście większą , bo jak zasmakujesz to będziesz mielił i 10kg . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Ja proponował bym jednak nr 12 (10) moc silnika proferuje ją jednak . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Witam.Ja robię 15 i 20kg na ósemce (stara, jeszcze 250W) i też jest dobrze.Anik pisała dlaczego preferowałby mniejszą (8) sitka, nóż i ślimak z nierdzewki. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Co większe to z zasady lepsze, choćby na rozmiar gardzieli, większe rozmiary siatek i każdy wie, co się z tym wiąże przy mieleniu na większe oczka. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Też uważam, że większa będzie lepsza. P.S.Gonzo i Andrzej k - Anik to jest nasza Koleżanka :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Co większe to z zasady lepsze, choćby na rozmiar gardzieli, większe rozmiary siatek i każdy wie, co się z tym wiąże przy mieleniu na większe oczka. Pozdrawiam Co racja, to racja.Sam już pracuję nad większym "wynalazkiem" Po prostu nie chciałem odstraszyć Anik od ósemki jak ma na nią ochotę, bo na niej też spokojnie można robić - zwłaszcza 5kg. Roj61, też tak z początku zauważyłem ale zmylił mnie - początkujący nad kiełbaskami :blush: :lol: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Gonzo i Andrzej k - Anik to jest nasza Koleżanka :wink: Wiedziałem , jednak zapomniałem :blush: . Przepraszam :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 większe to z zasady lepsze, choćby na rozmiar gardzieli,I to jest argument anik. Będziesz mogła wykorzystać np. szarpak. Do "8" też jest dołączony ale wąska gardziel tak zgniecie mięso, że szarpak nie może już trzymać wymiaru. Dodatkowym atutem jest siatka "19". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anik Posted December 16, 2009 Author Report Share Posted December 16, 2009 Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Widze, ze wiekszosc opowieda sie za wieksza. Przyznam, ze mnie tez neci wlasnie z uwagi na rozmiary sitek. Czy moze mi ktos okreslic, jaka ilosc miesa oplaca sie mielic na 12. Problem polega na tym, ze w zyciu nie widzialam innej maszynki niz 5 i nie mam takiej mozliwosci do czasu, az nie kupie. Przejrzalam natomiast swoje notatki i wychodzi, ze w ciagu ostatniego roku nie mielilam jednorazowo wiecej niz okolo 3 kg. Z reguly jest to maksymalnie 1.5-2 kg. Wynika to z tego, ze wiekszym powodzeniem w domu cieszy sie szynka i poledwica niz kielbasa. Z drugiej strony srednie zjadanie wyrobow wychodzi nam jakies 0.5-0.75 kg na tydzien, tak wiec te 5 kg w pytaniu jest juz troche na wyrost. Czy w takim wypadku oplaca mi sie kupowac 12? Troche sie boje, ze przy ilosciach jakie robie ilosc miesa pozostajacego na sciankach i slimaku bedzie wieksza niz to co zmielone, co byloby bez sensu.Pozdrawiam, Anik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Anik myślę ze 8-emka śmiało ci wystarczy jeśli robisz tylko dla siebie wiadomo ,że wieksza lepsza,ale i pewnie i droższa.Z maszynką jak z samochodem im wieksze trasy pokonujesz tym wiekszy silnik to komfort ,ale gdy dojeżdżasz do pracy 5km. to po co ci 3-owy silnik, rozgrzać sie nie zdąży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anik Posted December 16, 2009 Author Report Share Posted December 16, 2009 rozgrzać sie nie zdążyNo wlasnie z tego co podaja na stonie to wychodzi mi, ze te moje ilosci to bede mielic ok 2 min. To wiecej czasu zajmie mi pewnie zlozenie calosci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Widze, ze wiekszosc opowieda sie za wieksza Wybór należy do Ciebie :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Mam Zelmera 8 i mielenie 5 kg mięsa to strata czasu. Ponadto w 8 szarpak jest za mały do dobrych kiełbas. Zdecydowanie polecam 12.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 anik, wg mnie przy wyborze nie powinnaś się sugerować jedynie ilością, czy czasem potrzebnym do przerobu, tylko przede wszystkim jakością rozdrobnionego mięsa. Jeśli najdzie Cię ochota na zrobienie 1,5 kg kiełbaski, która wymaga rozdrobnienia na siatce np. "16" czy szarpaku to sama widzisz, że maszynka "ósemka" temu zadaniu po prostu nie podoła. Mięso będzie raczej zgniecione, niż rozdrobnione. Posłuchaj dobrych rad DZIADKA czy EAnny. Troszkę więcej wydasz, ale żałować na pewno nie będziesz. Nikt nie mówił, że nasze hobby należy do najtańszych :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Według mnie "8" przypomina bardziej zabawkę. Tylko "12" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 A ja się wyłamię. :grin: Mam zelmerka 5 ostre sitka i nóż :wink: i podobne ilości jak Anik.Nic więcej nie jest mi potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Jeśli najdzie Cię ochota na zrobienie 1,5 kg kiełbaski, która wymaga rozdrobnienia na siatce np. "16" czy szarpaku to to można załatwić to nożem 15 min. i nie ma zbytnio nic do mycia kibicuje temu wątkowi i zatanawia mnie jedynie wytrzyałość maszynek nr 5, 8 na twardze elementy typu sciegna pozdrawiam jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Jeśli najdzie Cię ochota na zrobienie 1,5 kg kiełbaski, która wymaga rozdrobnienia na siatce np. "16" czy szarpaku to to można załatwić to nożem 15 min. i nie ma zbytnio nic do mycia to prawda, ale jestem pewien, że odpowiednio odczytałeś intencję mego postu :-). Idąc dalej tym stylem rozumowania, można kontrargumentować, że w ogromnym stopniu wzrasta wtedy ryzyko skaleczenia :-). Dość ... mały OT się zaczyna robić :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 ale jestem pewien, że odpowiednio odczytałeś intencję mego postu Mam maszynke nr 5 ręczną i szarpak do niej i to i tak jest to samo co mielenie na siatce o oczkach 10 mm bo nóż przebiega bardzo często (4 ostrza a oczka są blisko osi obrotu ) Dyskusja jest czy 8 czy 12. Wiadomo że najlepiej było by nr 32 ale jaka jest granica rozsądku. Dla mnie jest pytanie o trwałość takich maszynek a dokładniej jak takie maszynki nr 5 o których pisał kol. Miro radzą sobie ze ściegnami i słoniną a skaleczenia nikomu nie życzę jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 A ja się wyłamię. :grin: Mam zelmerka 5 ostre sitka i nóż :wink: i podobne ilości jak Anik. Nic więcej nie jest mi potrzebne. Male nie zawsze znaczy gorsze :grin: jesli sie ma ostry osprzet to da rady kazdemu wyzwaniu. To wszystko zalezy od indywidualnego przerobu . Tak na marginesie. Mialem kiedys maszynke reczna tandeta totalna mielila mieso a zarazem slimak obcieral obudowe i w efekcie miesko mielone ladnie blyszczalo !Ostrzegam przed kupnem maszynek odlewanych nie,,wiadomego pochodzenia. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anik Posted December 17, 2009 Author Report Share Posted December 17, 2009 Jalekpytanie o trwałość takich maszynek a dokładniej jak takie maszynki nr 5 o których pisał kol. Miro radzą sobie ze ściegnami i słoniną Nie wiem jak inne, pewnie zalezy to od producenta. Ja mam kupionego 9 lat temu Nationala (teraz sprzedawana jako Panasonic) takiego jak ten http://images.panasonic.com/static/LargerPhoto/MK-G20NR_W_500.jpg Przezyl upadek z wysokosci stolu i nadal dziala. 250 W, sitka i noz z nierdzewki, nie ma zadnego klopotu z mieleniem. Miesa wstepnie nie podmrazam tylko daje takie z lodowki. Wrzucam pokrojone kawalki miesa czy sloniny i nie trzeba nawet popychac. Nie wiem czy to uroda tej akurat maszynki, czy tez wszystkie elektryczne tak maja. Raz tylko mi nie chciala mielic, a miazdzyla mieso, ale okazalo sie, ze to ja zapomnialam zalozyc noza :blush: wiec sie nie liczy. Jedyny problem to typ i wielkosc sitek. Niby #5, ale jak sie przyjrzysz to zauwazysz, ze sa z takimi wypustkami i nigdzie nie moge takich znalezc. Tak wiec mam tylko 3 dolaczone do maszynki, a najwieksze ma otwory to 4.5 mm. I to jest wlasnie powod dla ktorego mysle o zmianie. Pozdrawiam, Anik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Proponuję nr 8.Przy siatkach należy także sprawdzać fi wewnętrznego otworu. Może być różnica 0,1 mm między nr 8, a nr 10 lub 12. I nie pasi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Proponuję nr 8. Jeżeli proponujesz 8 to spróbuj uargumentować , może się to komuś przydać . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.