Jump to content

Rozważania nt. modyfikacji 'dymogeneratora Borniaka'

radzio

Recommended Posts

po dokonaniu pomiary wyszło 2,5 obrotu na min, a te 6 wzielo się z tąd że takie obroty mogły by być maksymalne żeby sięwszystko spaliło i takiego teraz szukam.

No to teraz już nic nie kumam. Czy to znaczy, że obroty są za wolne i grzałka "spala" już spalone zrębki?

No to teraz już nic nie kumam. Czy to znaczy, że obroty są za wolne i grzałka "spala" już spalone zrębki?

Oglądnij fotki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511&postdays=0&postorder=asc&start=30 i wyciągnij sam wnioski, ja uważam że obroty można podnieść, ale każdy sam musi ocenić sytuacje (wiesz że jestem przeciwnikiem wmuszania komuś własnych pomysłów, :!: zamiast ryby wole każdemu dać wedkę i niech sam sobie nałowi tyle ile chce i jakich chce - i jak chce :!: :grin: ).

Tak jak jest fabrycznie wszystko działa poprawnie, ale ja lube coś pozmieniać i pokombinować.

TOSHIBA,

ale Radziowi chodziło wg mnie o co innego.

Raz piszesz:

po dokonaniu pomiary wyszło 2,5 obrotu na min

żeby później dodać:

a te 6 wzielo się z tąd że takie obroty mogły by być maksymalne żeby sięwszystko spaliło

Logika nakazuje myśleć, że im im większe obroty, tym zrębki krócej przebywają na grzałce.

No chyba, że chodzi o dość spory skrót myślowy w stronę znacznego wzrostu mocy grzałki.

Z opisu który podawałem o dymogeneratorze i z fotek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511&postdays=0&postorder=asc&start=30 wynika że zrębki wypalają się przed połową "paleniska" wyciągnąłem więc wniosek że jak zwiększę obroty to więcej zrębek trafi na palenisko i będę miał więcej dymu. Oczywiście tylko wtedy kiedy będę chciał, bo zaraz z przeróbka silnika dobudował bym regulator obrotów żeby jednak zmniejszać obroty - wtedy gdy będę chciał jednak mieć mniej dymu.

Taki regulator zadymienia :grin:

No chyba, że chodzi o dość spory skrót myślowy w stronę znacznego wzrostu mocy grzałki.

Zwiększać moc grzałki nie proponuje może następować proces pirolizy.

Jeżeli dasz większa/mocniejszą grzałkę to zrozumiałe jest że wiórki będą się zapalać, więc zredukujesz dostęp powietrza żeby się nie zapalały, a wtedy jak myślisz co się stanie i co będzie się wydzielać?

Dlatego nie proponuje mocniejszej grzałki, ta co jest fabrycznie jest OK., jej zysk energetyczny równoważy się przy granicznej temperaturze przed zapłonem wiórek.

Witam

radzio, obroty na podajniku 2,5/min

[ Dodano: Pon Gru 14, 2009 09:08 ]

TOSHIBA, Witam.. Nie bylo mnie więc sorki za pózną odpowiedz.Jesli chodzi o silnik z 6 obrotami/min niestety nie mam takiego :cry: ,ale jak czytam Wasze fachowe wypowiedzi - moze to Wy powinniscie zrobic to urządzenie :lol: a nie ja.( mam mniejszą wiedze w tym temacie). :lol: Odezwe sie za k,ilka dni jestem emerytem i ciągle brakuje mi czasu. pozdrawiam :wink: Borniak.