radzio Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 po dokonaniu pomiary wyszło 2,5 obrotu na min, a te 6 wzielo się z tąd że takie obroty mogły by być maksymalne żeby sięwszystko spaliło i takiego teraz szukam. No to teraz już nic nie kumam. Czy to znaczy, że obroty są za wolne i grzałka "spala" już spalone zrębki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Witam!Toshiba popatrz tutaj http://cgi.ebay.de/Getriebemotor-5-U-min-Langsamlaeufer-48-x-24-mm_W0QQitemZ400087772867QQcmdZViewItemQQptZRC_Modellbau?hash=item5d2716eec3 czy szukasz cos takiego?Pozdrawiam Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 No to teraz już nic nie kumam. Czy to znaczy, że obroty są za wolne i grzałka "spala" już spalone zrębki?Oglądnij fotki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511&postdays=0&postorder=asc&start=30 i wyciągnij sam wnioski, ja uważam że obroty można podnieść, ale każdy sam musi ocenić sytuacje (wiesz że jestem przeciwnikiem wmuszania komuś własnych pomysłów, :!: zamiast ryby wole każdemu dać wedkę i niech sam sobie nałowi tyle ile chce i jakich chce - i jak chce :!: :grin: ). Tak jak jest fabrycznie wszystko działa poprawnie, ale ja lube coś pozmieniać i pokombinować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 TOSHIBA, ale Radziowi chodziło wg mnie o co innego. Raz piszesz: po dokonaniu pomiary wyszło 2,5 obrotu na minżeby później dodać: a te 6 wzielo się z tąd że takie obroty mogły by być maksymalne żeby sięwszystko spaliłoLogika nakazuje myśleć, że im im większe obroty, tym zrębki krócej przebywają na grzałce. No chyba, że chodzi o dość spory skrót myślowy w stronę znacznego wzrostu mocy grzałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Z opisu który podawałem o dymogeneratorze i z fotek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511&postdays=0&postorder=asc&start=30 wynika że zrębki wypalają się przed połową "paleniska" wyciągnąłem więc wniosek że jak zwiększę obroty to więcej zrębek trafi na palenisko i będę miał więcej dymu. Oczywiście tylko wtedy kiedy będę chciał, bo zaraz z przeróbka silnika dobudował bym regulator obrotów żeby jednak zmniejszać obroty - wtedy gdy będę chciał jednak mieć mniej dymu. Taki regulator zadymienia :grin: No chyba, że chodzi o dość spory skrót myślowy w stronę znacznego wzrostu mocy grzałki.Zwiększać moc grzałki nie proponuje może następować proces pirolizy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 TOSHIBA, Piroliza nastąpi nie w skutek zwiększenia mocy grzałki tylko podczas ograniczenia dopływu powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 WiemJeżeli grzałka będzie za silna w stosunku do ilości drewna (Czyli proces gazowania drewna będzie niewspółmiernie szybciej zachodził) przy ograniczonym dostępie powietrza to ….. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Wiem Jeżeli grzałka będzie za silna w stosunku do ilości drewna (Czyli proces gazowania drewna będzie niewspółmiernie szybciej zachodził) przy ograniczonym dostępie powietrza to ….. :smile: nic nie będzie - najwyżej trociny się zapalą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Jeżeli dasz większa/mocniejszą grzałkę to zrozumiałe jest że wiórki będą się zapalać, więc zredukujesz dostęp powietrza żeby się nie zapalały, a wtedy jak myślisz co się stanie i co będzie się wydzielać?Dlatego nie proponuje mocniejszej grzałki, ta co jest fabrycznie jest OK., jej zysk energetyczny równoważy się przy granicznej temperaturze przed zapłonem wiórek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 I wszystko jasne -"Sąd, sądem a prawda ............." :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borniak Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Witam radzio, obroty na podajniku 2,5/min [ Dodano: Pon Gru 14, 2009 09:08 ] TOSHIBA, Witam.. Nie bylo mnie więc sorki za pózną odpowiedz.Jesli chodzi o silnik z 6 obrotami/min niestety nie mam takiego ,ale jak czytam Wasze fachowe wypowiedzi - moze to Wy powinniscie zrobic to urządzenie :lol: a nie ja.( mam mniejszą wiedze w tym temacie). :lol: Odezwe sie za k,ilka dni jestem emerytem i ciągle brakuje mi czasu. pozdrawiam :wink: Borniak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts