ZLeP Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Witam!Kto był w Holandii na pewno jadł frykandele. Czy ktoś z was próbował robić coś podobnego?Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted July 2, 2010 Report Share Posted July 2, 2010 Frykadele 50 dag mielonej wołowiny, 5 dag wiórków kokosowych, ząbek czosnku, 1 cebula, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, szczypta zmielonego cynamonu, pół łyżeczki startej skórki limonki, 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku, 1 jajko, 10 dag tartej bułki, sól, pieprz, olej Podsmażyć na złoto na suchej patelni wiórki kokosowe potrząsając nią, by się nie przypaliły. Włożyć do miski mięso, wsypać złote wiórki, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, kmin rzymski, cynamon, skórkę limonki i posiekany koperek. Wyrobić na ciasto soląc i doprawiając pieprzem do smaku. Formować kulki większe nieco od włoskiego orzecha, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w tartej bułce. Rozgrzać olej w woku lub głębokiej patelni, wkładać frykadele partiami, by się nie pozlepiały i smażyć na brązowo (ok. 5 min.). Podawać z jogurtem z listkiem mięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 2, 2010 Report Share Posted July 2, 2010 Frikandellen Składniki:Wieprzowina, wołowina, drób(czesto MSM zwiazana mąką pszenną lub sojową)Frykandelle produkcji w niemieckiej robi sie z czystego drobiu! :clap: Pozostałe składniki to przyprawy, rosół, wzmacniacze smaku i konserwanty. Produkt w kształcie walców, parzony i zamrożony. :???: http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 2, 2010 Report Share Posted July 2, 2010 Do Zico ,jak wiesz nie chodzi w naszym forum o skopiowanie receptury z netu a jeśli już to wypadało by chociaż podać źródło i napisać,że tego nie robiłeś ale tu i tu znalazłeś przepis.Jeśli robiłeś to czekamy na uwagi autorskie i zdjęcie. PS Na innych forach też masz tendencje do zamieszczania przepisów bez podania źródła co sprawia ,że wydają się Twojego autorstwa :???: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted July 2, 2010 Report Share Posted July 2, 2010 chudziak, święte słowa przepraszam moja wina .Oczywiście źródło to Źródło: Tokfm.pl .Staram się podawać zawsze źródło więc jeśli gdzieś podawałem to zaraz sprawdze bo wiem gdzie i jeśli jest tak jak piszesz błędy zostaną naprawione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Ściemniacie.Frykadele to normalne Śląskie Mielone.Może nie tylko Śląskie.Kotlety mielone podawane w bułce.Bez jakichkolwiek udziwnień.Chyba że jadłem coś innego podane w pieczywie.Pozdrawiam Pamierowane w bułce tartej.Lub bez panierki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Frykadele to normalne Śląskie Mielone :lol: nie chodzi tu o ślonskie (frykadele, flaischbretle lub karminadle) a o holenderskie frykandele Dlatego nikt nie ściemnia :wink: A kotlety mielone w bułce to są hamburgery :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 A kotlety mielone w bułce to są hamburgery Gratulacje znasz i hamburgera. U nas robi się karbinadle. Co do frykandeli znalazłem w necie opis jak powsały i przepis na domowe frykandele. Frikandel wynalazł pewien pomocnik rzeźnika z Dordrechtu w 1954 roku. Ponieważ jego kotlety mielone (gehaktballen) nie odpowiadały holenderskim normom spożywczym, zmienił ich formę z okrągłej na podłużną przez co nie podpadały juz pod „kotlety mielone” i mogły mieć inną recepturę. Znajoma Niemka podsunęła mu nazwę dla tego produktu od niemieckiego słowa Frikadelle (kotlety mielone). Później brabancki fabrykant snakck’s Beckers ulepszył recepturę wzorując ją na coraz popularniejszych wówczas amerykańskich produktach fast food. Frikandel jest nadal jednym z bardziej typowych i popularnych holenderskich snack’s ale i Polacy w Holandii lubią tą kiełbaskę z frytkownicy. Domowy przepis na frikandelle: Składniki: 650 g mielonej cielęciny, 350 g filetów drobiowych, 3 jajka 15 g soli 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu. Mięso zmielić z drobnym sitkiem (lub zmiksować) na jedną miałką masę. Zmieszać dokładnie z resztą składników. W folii kuchennej formować kiełbaski i pozostawiając je w folii wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. i piec 15 minut. Tak sporządzone frikandelle można przechować kilka dni w lodówce lub zamrozić. Przed podaniem trzeba je usmażyć w oleju, (jak frytki) 2 minuty. Podaje się z frytkami, chlebem lub bułką, z musztardą, keczupem, majonezem i posiekaną cebulą - jak kto woli. źeódło wiatrak.nl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daska Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Frykandele to przysmak chyba bez przesady ale wszystkich Holendrów,jedza je z frytkami,z majonezem. Czasem frikandel special czyli frykandelka z surową cebulką pokrojoną w kostkę i włożoną w środek, polaną keczupem. No niby dobre, zjeść się da, ale nie zachwyca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.