Jump to content

Test - lodownia ziemna


Maxell

Recommended Posts

Kiedyś sobie poczytałem o lodowniach ziemnych i postanowiłem namiastkę czegoś takiego zrobić. Za pomieszczenie posłuży stara ziemianka (nieużywana) u sąsiada. Korzystając z pobliskiego jeziorka, zaopatrzymy się w lód (oczywiście kiedy jego warstwa osiągnie wymagane min. 25 cm. i zaczniemy eksperymentować z temperaturami.

Jest tylko mały problem - czy lód przechowywać pod przykryciem:

- drobnych trocin,

- zrębków,

- liści, bądź igliwia.

Link to comment
Share on other sites

No, w maju jeszcze z niego korzystają.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Ps.Wszystko wiem,zadzwoniłem i fachowiec powiedział mi jak to robić.

Wycięty lód obkładamy słomą,potem warstwa trocin i na wierzchu słoma która jest przykryta gałęziami.Lodownia powinna być zrobiona za północną stroną budynku,najlepiej jak jest zagłębiona w ziemi.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Jako dziecko widziałem takie lodownie u ludzi , którzy mieli produkcję lodów. Był to dość duży teren ogrodzony wysokim szczelnym płotem ( 4 m). Zimą wycinano tafle lodu na Sanie i składowano na tym placu przesypując każdą warstwę normalnymi trocinami. Tak składowany lód wystarczał na cały sezon produkcji lodów. Zimą lodów nie produkowano i nie było w sprzedaży i to była super atrakcja letnia, a nie jak teraz sztucznizna przez cały rok.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Witam. Maxell, jak tam lód, zwieziony do ziemianki :question: , mam pytanie czy ziemianka cała jest zagłębiona w ziemi czy trochę wystaje nad powierzchnie.Kusi mnie zrobienie takiej ziemianko- lodówki, ale najpierw muszę zdobyć trochę wiedzy na ten temat, żeby nie popełnić błędów.
Link to comment
Share on other sites

Witam!

A czy nie można zamiast tradycyjnej izolacji typu słoma, wióry (które w warunkach dużej wilgotności i temperaturze 0°C mogą po dłuższym czasie butwieć, szczególnie słoma - i trzeba wszystko po sezonie usunąć, może to oczywiscie iść do kompostownika) zastosować izolacyjnych płyt styropianowych 100mm o jak najniższej gęstości?.

Styropian doskonale izoluje termicznie, a z drugiej strony praktycznie nie nasiąka wodą, nie gnije - po każdorazowym obsuszeniu powinien wystarczyć przynajmniej na kilka sezonów.

Nie jest to co prawda tradycyjne i ekologiczne, "koszerne" rozwiązanie, trochę musi kosztować (chyba, że trochę materiału zostanie po izolowaniu domu :smile: ), ale może warto to rozważyć?

Link to comment
Share on other sites

"Technologia" powstała w czasach gdy o styropianie nie było mowy.

 

Ma niewątpliwie kilka zalet np materiał izolacyjny jest (był) za darmo dostępny w gospodarstwie, dopasowuje się do nierównego kształtu bloków lodu i jest ekologiczny.

Przypuszczam że styropian ulegnie szybko połamaniu no i co z nim dalej zrobić?

Link to comment
Share on other sites

Styropian doskonale izoluje termicznie, a z drugiej strony praktycznie nie nasiąka wodą,

Z tym drugim to bym się nie zgodził :lol: trudno nasiąka ale dużo :lol:
Oj Tadeusz ja bym się z Tobą :sad: nie zgodził

http://www.icmarket.pl/genderka-styropian-wodoodporny-hydrostyr-p-18108.html

obecnie styropianu jest tyle rodzai że są również wodoodporne :wink:

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

NAJPROSTSZE URZĄDZENIE LODOWNI

 

W każdem gospodarstwie lodownia jest rzeczą niezbędną.

Urządzając lodownię, należy zwrócić uwagę na to, by ciepłe powietrze nie wciskało się do lodu, a zbierająca się z topniejącego lodu woda miała ujście, czy to przez wsiąkanie w ziemię, czy też przez odpływ do odpowiednio ułożonej rury. W tym celu buduje się kosztowne lodownie betonowe z przedsionkami i rozmaitemi odpowiedniemi urządzeniami. Jednak i w małych gospodarstwach, gdzie o kosztowną budowę trudno, można mieć lód przez całe lato: wykopać jamę kwadratową na 2 metry głębokości, pokryć ją dachem słomianym, opatrzeć szczelnemi drzwiami zwróconemi ku północy. Dobrze jest lodownię obsadzić krzewami, ażeby stała w cieniu. Zwożąc w zimie lód, obłożyć boczne ściany takiej lodowni słomą. Rzucając lód do środka, rozbijać go dobrze, by się szczelnie ułożył; gdy lodownia zapełniona w mroźny dzień polać lód dużą ilością wody i zostawić drzwi otwarte, żeby zamarzł w jedną bryłę. Potem z wierzchu okryć słomą, bo pod słomą lód nie topnieje, a gdy mrozy ustaną, pilnie baczyć, by drzwi były zawsze zamknięte, a wszelkie szpary i szczeliny mchem pozakładane. Jest to urządzenie bardzo pierwotne i proste, przystępne jednak dla małych gospodarstw.

 

Ten przepis na lodownię przydomową pochodzi z książki:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...