Maxell Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Kiedyś sobie poczytałem o lodowniach ziemnych i postanowiłem namiastkę czegoś takiego zrobić. Za pomieszczenie posłuży stara ziemianka (nieużywana) u sąsiada. Korzystając z pobliskiego jeziorka, zaopatrzymy się w lód (oczywiście kiedy jego warstwa osiągnie wymagane min. 25 cm. i zaczniemy eksperymentować z temperaturami.Jest tylko mały problem - czy lód przechowywać pod przykryciem:- drobnych trocin,- zrębków,- liści, bądź igliwia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Rybacy w mojej wsi korzystają w lodowni z trocin i słomy. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2009 Author Report Share Posted December 16, 2009 Warmiaku, a do kiedy im lód wytrzymuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 No, w maju jeszcze z niego korzystają. Pozdrawiam serdecznie.Ps.Wszystko wiem,zadzwoniłem i fachowiec powiedział mi jak to robić.Wycięty lód obkładamy słomą,potem warstwa trocin i na wierzchu słoma która jest przykryta gałęziami.Lodownia powinna być zrobiona za północną stroną budynku,najlepiej jak jest zagłębiona w ziemi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Witam,trochę informacji tu:http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/cieplo/lodownia.htmlPozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2009 Author Report Share Posted December 16, 2009 To znam. Dziękije za link. Chodzi o najbardziej prymitywne urzadzenie, spełniające zarazem wyznaczone zadanie. Czyli: ziemianka, lód i izolator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 WitamJako dziecko widziałem takie lodownie u ludzi , którzy mieli produkcję lodów. Był to dość duży teren ogrodzony wysokim szczelnym płotem ( 4 m). Zimą wycinano tafle lodu na Sanie i składowano na tym placu przesypując każdą warstwę normalnymi trocinami. Tak składowany lód wystarczał na cały sezon produkcji lodów. Zimą lodów nie produkowano i nie było w sprzedaży i to była super atrakcja letnia, a nie jak teraz sztucznizna przez cały rok.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted March 2, 2010 Report Share Posted March 2, 2010 Jak tam lodownia czy juz założona lodem?????pozdrawiam jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Witam. Maxell, jak tam lód, zwieziony do ziemianki :question: , mam pytanie czy ziemianka cała jest zagłębiona w ziemi czy trochę wystaje nad powierzchnie.Kusi mnie zrobienie takiej ziemianko- lodówki, ale najpierw muszę zdobyć trochę wiedzy na ten temat, żeby nie popełnić błędów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astemio Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Witam!A czy nie można zamiast tradycyjnej izolacji typu słoma, wióry (które w warunkach dużej wilgotności i temperaturze 0°C mogą po dłuższym czasie butwieć, szczególnie słoma - i trzeba wszystko po sezonie usunąć, może to oczywiscie iść do kompostownika) zastosować izolacyjnych płyt styropianowych 100mm o jak najniższej gęstości?.Styropian doskonale izoluje termicznie, a z drugiej strony praktycznie nie nasiąka wodą, nie gnije - po każdorazowym obsuszeniu powinien wystarczyć przynajmniej na kilka sezonów.Nie jest to co prawda tradycyjne i ekologiczne, "koszerne" rozwiązanie, trochę musi kosztować (chyba, że trochę materiału zostanie po izolowaniu domu :smile: ), ale może warto to rozważyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 "Technologia" powstała w czasach gdy o styropianie nie było mowy. Ma niewątpliwie kilka zalet np materiał izolacyjny jest (był) za darmo dostępny w gospodarstwie, dopasowuje się do nierównego kształtu bloków lodu i jest ekologiczny.Przypuszczam że styropian ulegnie szybko połamaniu no i co z nim dalej zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 Styropian doskonale izoluje termicznie, a z drugiej strony praktycznie nie nasiąka wodą,Z tym drugim to bym się nie zgodził :lol: trudno nasiąka ale dużo :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 Styropian doskonale izoluje termicznie, a z drugiej strony praktycznie nie nasiąka wodą,Z tym drugim to bym się nie zgodził :lol: trudno nasiąka ale dużo :lol:Oj Tadeusz ja bym się z Tobą :sad: nie zgodził http://www.icmarket.pl/genderka-styropian-wodoodporny-hydrostyr-p-18108.html obecnie styropianu jest tyle rodzai że są również wodoodporne :wink: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 obecnie styropiany jest tyle rodzai że są również wodoodporne :wink: :shock: faktycznie :lol: Astemio przepraszam :lol: technika podąża za oczekiwanymi wymaganiami konsumentów :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 Technologia idzie naprzód !!!!!!Można oczywiście upiec kiełbaskę w mikrofalówce , ale ja wolę ją z ogniska :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 30, 2010 Author Report Share Posted April 30, 2010 NAJPROSTSZE URZĄDZENIE LODOWNI W każdem gospodarstwie lodownia jest rzeczą niezbędną. Urządzając lodownię, należy zwrócić uwagę na to, by ciepłe powietrze nie wciskało się do lodu, a zbierająca się z topniejącego lodu woda miała ujście, czy to przez wsiąkanie w ziemię, czy też przez odpływ do odpowiednio ułożonej rury. W tym celu buduje się kosztowne lodownie betonowe z przedsionkami i rozmaitemi odpowiedniemi urządzeniami. Jednak i w małych gospodarstwach, gdzie o kosztowną budowę trudno, można mieć lód przez całe lato: wykopać jamę kwadratową na 2 metry głębokości, pokryć ją dachem słomianym, opatrzeć szczelnemi drzwiami zwróconemi ku północy. Dobrze jest lodownię obsadzić krzewami, ażeby stała w cieniu. Zwożąc w zimie lód, obłożyć boczne ściany takiej lodowni słomą. Rzucając lód do środka, rozbijać go dobrze, by się szczelnie ułożył; gdy lodownia zapełniona w mroźny dzień polać lód dużą ilością wody i zostawić drzwi otwarte, żeby zamarzł w jedną bryłę. Potem z wierzchu okryć słomą, bo pod słomą lód nie topnieje, a gdy mrozy ustaną, pilnie baczyć, by drzwi były zawsze zamknięte, a wszelkie szpary i szczeliny mchem pozakładane. Jest to urządzenie bardzo pierwotne i proste, przystępne jednak dla małych gospodarstw. Ten przepis na lodownię przydomową pochodzi z książki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted August 10, 2010 Report Share Posted August 10, 2010 Jak lodownia zniosła upały?Ile lodu pozostało, i jakie temperatury są w lodowni.pozdrawiam jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted August 11, 2010 Report Share Posted August 11, 2010 Jałek, musisz pewnie zapytać tych co przepis pisali :grin: .Podejrzewam że Maxell nie budował takowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.