Jump to content

[Ciasto]Piernik świąteczny


Jondek

Recommended Posts

Ja mam jeszcze szybszy :lol: .. (ale bardzo podobny)

 

Mąka 200g

Mleko 200ml

Cukier 50g

cukier wanilinowy łyżeczka

Kakao 1 łyżka

Soda 4g

przyprawa do piernika 16g

Rodzynki 20g

orzechy włoskie 10g (rozdrobnione w palcach)

Dżem 1 łyżka

olej 50 ml

miód 50 ml

 

składniki wymieszać, wlać do formy (wielkość keksówka)

i wypiekać w temp ok 180 stopni

Link to comment
Share on other sites

Podam wam przepis na piernik, który moja Żona robi na święta od "100 lat" i zawsze jest pyszny.

 

Piernik na piwie.

 

1 kg mąki

4 całe jaja

1/2 l piwa

4 płaskie łyżeczki sody

cynamon,goździki, skórka cytrynowa, pomarańczowa,pieprz ziołowy.

7 dkg margaryny lub 5 dkg oliwy

1/2kg miodu

1/2 kg cukru

15 dkg orzechów włoskich lub migdałów

1 łyżka kakao

1 łyżka kawy Inki

 

wykonanie:

miód, cukier, tłuszcz i przyprawy do piernika, zagotować w wysokim garnku , dodać kawę i kakao.Wymieszać , zgasić gaz , wlać piwo, wymieszać do równomiernego wymieszania.

Zostawić do ostygnięcia , dodać roztrzepane jaja - znowu wymieszać, dodać mąkę i sodę - wymieszać dokonsystencji gęstej śmietany , wsypać pokruszone orzechy lub migdały - wymieszać.

Wlać do cwibakowej formy wyłożonej pergaminem do 2/3 wysokości i wstawić do pieca o temp. 180 st. i piec około godziny , sprawdzając patyczkiem czy już upieczone.

Niektórzy , polewają piernik polewą czekoladową, ale ja najbardziej lubię taki "goły"

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...