Jondek Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Pilnie poszukuję przepis na PIERNIK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Na pewno jest na forum ktoś z Torunia. Nie będzie problemu myślę.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4789Często piekę z tego przepisu , nie tylko na święta .Przepis godny polecenia, wczoraj właśnie zrobiłam synowi do szkoły, dodatkowo przełożyłam kremem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Ja mam jeszcze szybszy :lol: .. (ale bardzo podobny) Mąka 200gMleko 200mlCukier 50gcukier wanilinowy łyżeczkaKakao 1 łyżkaSoda 4gprzyprawa do piernika 16gRodzynki 20gorzechy włoskie 10g (rozdrobnione w palcach)Dżem 1 łyżkaolej 50 mlmiód 50 ml składniki wymieszać, wlać do formy (wielkość keksówka)i wypiekać w temp ok 180 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Podam wam przepis na piernik, który moja Żona robi na święta od "100 lat" i zawsze jest pyszny. Piernik na piwie. 1 kg mąki4 całe jaja1/2 l piwa4 płaskie łyżeczki sodycynamon,goździki, skórka cytrynowa, pomarańczowa,pieprz ziołowy.7 dkg margaryny lub 5 dkg oliwy1/2kg miodu1/2 kg cukru15 dkg orzechów włoskich lub migdałów1 łyżka kakao1 łyżka kawy Inki wykonanie:miód, cukier, tłuszcz i przyprawy do piernika, zagotować w wysokim garnku , dodać kawę i kakao.Wymieszać , zgasić gaz , wlać piwo, wymieszać do równomiernego wymieszania.Zostawić do ostygnięcia , dodać roztrzepane jaja - znowu wymieszać, dodać mąkę i sodę - wymieszać dokonsystencji gęstej śmietany , wsypać pokruszone orzechy lub migdały - wymieszać.Wlać do cwibakowej formy wyłożonej pergaminem do 2/3 wysokości i wstawić do pieca o temp. 180 st. i piec około godziny , sprawdzając patyczkiem czy już upieczone.Niektórzy , polewają piernik polewą czekoladową, ale ja najbardziej lubię taki "goły" Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Tegoroczne pierniki Bożo - Narodzeniowe na piwie, to już drugi wypiek, poprzedni niestety nie dotrwał - został pożarty :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts