Jump to content

mesko EM 11E

jaur

Recommended Posts

Witam

Już od roku śledzę Wasze forum - narazie jeszcze sie nawet nie przywitałem - więc teraz to czynię !!

Mam pytanie - dotychczas urzywałem zwykłej maszynki Zelmera (dorota) niestety wyrób kiełbas tą maszynką to męczarnia. Szukam opinii na temat tego sprzętu:

http://www.gastrosilesia.pl/naped-maszynki-do-miesa-em-11e.html

wraz z przystawką

http://www.gastrosilesia.pl/przystawka-do-mielenia-miesa-w-60-n-wilk-maszynka-do-miesa.html

Co wy na to ??

Czy ktoś to ma ??

Jak to sie sprawuje ??

Czekam na rady i sugestie.

Dziękuję i życzę Wesołych Świąt

Niestety ale na zelmerze mięso wychodzi przeciśnięte a nie zmielone !!!!

Nóż mimo iż zakupiłem już nowy (stary wielokrotnie ostrzony) nie sprawuje się najlepiej - troszkę "tłustego" mięsa i maszynka sie grzeje strasznie !!!! Ja wole w kiełbasie większe kawałki mięsa !!

Maszynkę pozostawie do innych celów - niech żona sie nią bawi - ja chciałbym coś lepszego - co ma szarpak !!

Z tego co wiem to do krakowskiej można wrzucić mięso na szarpak i wychodzi OK !! Nie trzeba kroić ręcznie !!

NIE WIEM - NIGDY NIE ROBIŁEM - JAK SIE MYLĘ TO PROSZE O ZWERYFIKOWANIE !!!!

Nóż mimo iż zakupiłem już nowy (stary wielokrotnie ostrzony) nie sprawuje się najlepiej -

Zawsze ostrzymy nóż i sitko . inaczej to tak jak byś naostrzył tylko jedną stronę nożyczek.

Proponuję albo zakupić komplet , ewentualnie naostrzyć też komplet. Jednak musi to robić fachowiec co ma dostęp do ostrzałki typu magnesówka.

Niestety ale ten Zelmer od początku był jakiś do d...

Nie będe wspominał o nadziewaniu jelit przy pomocy tego urządzenia - klopsy kulałem 3 godziny a co 2 metry musiałem czyścić tego głupiego mercedesa w środku bo wszystko było zapchane. Poprostu mi Zelmer sie nie sprawdził - chciałbym coś innego. TYLKO CO ... ?????

Ja mam zelmerka 986 i miesko mieli super z nabijaniem już trochę zabawy.Dwa ostatnie nabijania kiełbaski wykonałem maszynką reczną jednorazowo około 10kg. ,a wszystko dlatego brakło prądu(jednodniowa zima) chyba wszyscy pamietają,a ja byłem w trakcie nabijania kiełbaski i co miałem zrobić maszynka ręczna i heja.Muszę stwierdzić ,że nabija się super tylko potrzebne dwie osoby :grin: :grin:

Pozdrawiam.

• 3 years later...

......

Mam pytanie - dotychczas urzywałem zwykłej maszynki Zelmera (dorota) niestety wyrób kiełbas tą maszynką to męczarnia. Szukam opinii na temat tego sprzętu:

.... EM-11E

Mało ambitna reklama nowego modelu MESKO(pourzywał!! i tyle go widzieli).

A tak konkretnie.

Używam napędu Mesko-Bauknecht z 1979 roku i jest ok.

Za co trzeba pochwalić tą obecną polską firmę?

Za kompatybilne przystawki do każdego modelu :clap: :clap: :clap:

Mam stary napęd(34 lata), a zespół mielący(maszynka do mięsa) z 2012 roku do niego pasuje :shock: :shock: :shock: