jaur Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Witam Już od roku śledzę Wasze forum - narazie jeszcze sie nawet nie przywitałem - więc teraz to czynię !!Mam pytanie - dotychczas urzywałem zwykłej maszynki Zelmera (dorota) niestety wyrób kiełbas tą maszynką to męczarnia. Szukam opinii na temat tego sprzętu:http://www.gastrosilesia.pl/naped-maszynki-do-miesa-em-11e.htmlwraz z przystawkąhttp://www.gastrosilesia.pl/przystawka-do-mielenia-miesa-w-60-n-wilk-maszynka-do-miesa.html Co wy na to ?? Czy ktoś to ma ?? Jak to sie sprawuje ?? Czekam na rady i sugestie. Dziękuję i życzę Wesołych Świąt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 A co Ci Zelmer 8 nie pasi?Cały czas na nie robię i wychwalam pod niebiosa :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaur Posted December 22, 2009 Author Report Share Posted December 22, 2009 Niestety ale na zelmerze mięso wychodzi przeciśnięte a nie zmielone !!!!Nóż mimo iż zakupiłem już nowy (stary wielokrotnie ostrzony) nie sprawuje się najlepiej - troszkę "tłustego" mięsa i maszynka sie grzeje strasznie !!!! Ja wole w kiełbasie większe kawałki mięsa !!Maszynkę pozostawie do innych celów - niech żona sie nią bawi - ja chciałbym coś lepszego - co ma szarpak !!Z tego co wiem to do krakowskiej można wrzucić mięso na szarpak i wychodzi OK !! Nie trzeba kroić ręcznie !!NIE WIEM - NIGDY NIE ROBIŁEM - JAK SIE MYLĘ TO PROSZE O ZWERYFIKOWANIE !!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 jaur, ztego co mi wiadomo to wilk sprawuje sie lepiej niż zelmerek. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Nóż mimo iż zakupiłem już nowy (stary wielokrotnie ostrzony) nie sprawuje się najlepiej -Zawsze ostrzymy nóż i sitko . inaczej to tak jak byś naostrzył tylko jedną stronę nożyczek. Proponuję albo zakupić komplet , ewentualnie naostrzyć też komplet. Jednak musi to robić fachowiec co ma dostęp do ostrzałki typu magnesówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaur Posted December 22, 2009 Author Report Share Posted December 22, 2009 Niestety ale ten Zelmer od początku był jakiś do d...Nie będe wspominał o nadziewaniu jelit przy pomocy tego urządzenia - klopsy kulałem 3 godziny a co 2 metry musiałem czyścić tego głupiego mercedesa w środku bo wszystko było zapchane. Poprostu mi Zelmer sie nie sprawdził - chciałbym coś innego. TYLKO CO ... ????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Ja mam zelmerka 986 i miesko mieli super z nabijaniem już trochę zabawy.Dwa ostatnie nabijania kiełbaski wykonałem maszynką reczną jednorazowo około 10kg. ,a wszystko dlatego brakło prądu(jednodniowa zima) chyba wszyscy pamietają,a ja byłem w trakcie nabijania kiełbaski i co miałem zrobić maszynka ręczna i heja.Muszę stwierdzić ,że nabija się super tylko potrzebne dwie osoby :grin: :grin: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Muszę stwierdzić ,że nabija się super tylko potrzebne dwie osoby :grin: :grin: No tak , jak maszynka ręczna nie ma napędu . To był mój powód do zakupu nadziewarki . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 ...... Mam pytanie - dotychczas urzywałem zwykłej maszynki Zelmera (dorota) niestety wyrób kiełbas tą maszynką to męczarnia. Szukam opinii na temat tego sprzętu: .... EM-11E Mało ambitna reklama nowego modelu MESKO(pourzywał!! i tyle go widzieli). A tak konkretnie. Używam napędu Mesko-Bauknecht z 1979 roku i jest ok. Za co trzeba pochwalić tą obecną polską firmę? Za kompatybilne przystawki do każdego modelu :clap: :clap: :clap: Mam stary napęd(34 lata), a zespół mielący(maszynka do mięsa) z 2012 roku do niego pasuje :shock: :shock: :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 25, 2013 Report Share Posted February 25, 2013 Eeeeeeeetam :grin: Te stare maszynki(napędy) dla amatorów są super.Przemieli 15-20kg i pyta co jeszcze :shock: :shock: :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.